Vroeger luxe diners, nu koffie to go: expo over eten in de trein

Tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen in Spoorwegmuseum

Tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen   Nieuws door
Foto 1. Restauratierijtuig De Blauwe Roemeen. Foto: Collectie Spoorwegmuseum.

23 juni 2020 Toerisme Utrecht, Utrecht We trekken zonder er bij na te denken kroketjes uit de muur, rennen met onze koffie to go door het station om onze trein te halen. Vroeger was dit niet aan de orde; een hapje of drankje nuttigen tijdens je treinreis was pure verwennerij en daarom een bewuste beleving. Het Spoorwegmuseum blikt met de tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen terug op de culinaire cultuur van vroeger in de trein en op het station. Hoe anders is die nu? En ziet die eetcultuur op het spoor er in de toekomst anders uit?

Van restauratiewagons naar railcatering

Het Spoorwegmuseum schotelt je alle verhalen over eten en drinken in de trein voor in de tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen. En die verhalen gaan jaren terug: al vanaf de allereerste rit van een stoomlocomotief in Engeland in 1825 waren eten, drinken en treinreizen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar verschil is er wel met vroeger. Nu een snelle hap op het perron, vroeger een luxe diner met truffels in de Oriënt Express. En toen schoof je in sfeervolle cafés op het station aan voor een uitgebreide maaltijd of genoten rijkelui tijdens de reis in luxe restauratiewagons van extreem culinaire hoogstandjes. Tegenwoordig loopt de railcatering met een goedgevulde backpack door de hobbelende trein.

Tosti's Truffels en topstukken

Bewonder in de tentoonstelling oude foto's, affiches, serviezen en menukaarten van stations door de jaren heen. Er bestonden vroeger zelfs spotprenten over de culinaire ervaringen in treinen, toen alleen weggelegd voor de high society. Een van de pronkstukken is een opgeknapt restauratierijtuig uit 1951 met schitterende interieurdetails. De wagon stond jarenlang in het depot van het museum en is volledig gerestaureerd. Ook het dinerrijtuig van de beroemde Oriënt Express uit 1911 en restauratierijtuig WD 4249 uit 1943 zijn pronkstukken, met nog vele andere rijtuigen. Ontdek in de expo ook hoeveel noeste arbeid er achter het eten en drinken in de trein en op het station schuilgaat. Zo is de eerste perronkar te zien, waarmee perronkelners in kostuums anno 1925 heen en weer renden om treinreizigers op station Amersfoort van drankjes en hapjes te voorzien.

Treincoupé met moestuin

Kunstenaar Jasper Udink ten Cate heeft speciaal voor het Spoorwegmuseum nagedacht over de toekomst van eten en drinken in de trein. Hoe anders zal dit er over een aantal jaren uit gaan zien? Met dat in gedachten heeft hij een hyperlocale treincoupé bedacht, een knipoog naar de toekomst van eten en drinken in de trein. In een hyperlocale treincoupé zou je je eigen eten kunnen oogsten. Extra duurzaam reizen dus! Of dit echt ooit zal gebeuren, is natuurlijk nog maar de vraag. Maar het is leuk om terug te blikken op het treinverleden en tegelijkertijd over de toekomst te fantaseren.

Tosti's Truffels Treinen is van 23 juni tot en met 10 januari 2021 te zien in het Spoorwegmuseum.

Ook leuk

Foto 2. Perronkar op centraal station Amersfoort in 1948. Foto: Collectie Spoorwegmuseum.
Foto 3. Schuif aan bij Tosti's Truffels Treinen in het Spoorwegmuseum. Foto: Spoorwegmuseum © Marleen Stoker.

Laatst gewijzigd: 2020-09-29 08:56:09 · Gepubliceerd: 2020-06-17 14:05:44 - 1020