1

Wat te doen in en om Ommen?

Speelplekken, mooie natuurgebieden en musea in de omgeving

Dagje uit in Ommen Redactioneel door
Foto 1. Plezier voor het hele gezin in De Wolventuin. Foto: De Wolventuin

26 juli 2020 bijgewerkt: 14 september 2023 Toerisme Ommen, Overijssel De omgeving van Ommen is bezaaid met campings, vakantieparken en bed & breakfasts. Het kan haast niet anders of hier moet wel wat te beleven zijn. En dat is er zeker! Mooie natuurgebieden, boeiende musea, speelplekken voor de kinderen en originele uitjes. Dit is er te doen en te zien in en om Ommen.

Dagje uit met kinderen

Voor een dagje uit met kinderen heb je in de omgeving van Ommen keuze zat. Voor klein of groot: kies een leuke bestemming:

 • Een lekker hapje eten terwijl de kinderen spelen, dat kan bij Restaurant en indoor speeltuin De Wolventuin. De speeltuin is leuk voor kleintjes, die zich vermaken in Teletubbieland, maar ook voor de grotere kinderen. Zij klimmen verder naar de hogere zones met interactieve spelletjes en een obstakelrun.
 • Ook het Giga Konijnenhol in Beerze is een leuke speelplek, waar je ook met slecht weer naar toe kunt. Duik naar binnen en speel lekker droog onder het grasdak, waar heel veel leuke speeltoestellen te vinden zijn. In het ondergrondse theater geeft Bultje het konijn dagelijks voorstellingen.
 • Liever lekker naar buiten? Bewandel het Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug. Een avontuurlijke wandeling voor kinderen van drie tot en met zes jaar, die compleet met knapzak en kaboutermuts op pad gaan. Op zoek naar de echte kabouters!
 • Voor wat meer thrill is Avonturenpark Hellendoorn dichtbij. Wildwaterbanen, speeltuinen, achtbanen, schommelschepen en zelfs een lasergame arena, daar zit voor elk kind wat leuks tussen!

Foto 2. Kinderen van klein tot groot vermaken zich in de indoor speeltuin. Foto: De Wolventuin

De natuur in

Ommen ligt aan de Overijsselse Vecht in de streek Salland. Een afwisselend gebied met heide, bossen en zelfs een zandverstuiving. Spring op de fiets of wandel door de omgeving. Dit zijn mooie natuurgebieden om te ontdekken in de omgeving van Ommen:

 • Zoek een weg omhoog op de Lemelerberg: een stuwwal van zestig meter hoog. Er zijn verschillende wandelroutes door dit mooie gebied met zandvlaktes, bos en heide. Voor een tussenstop is er Theehuis Lemelerberg, met daarbij een speelbos 'Het hol van de leeuw'.
 • Tussen Ommen en Den Ham ligt het mooie Landgoed Eerde. Eens woonde hier een roofzuchtige ridder, nu kun je er rustig wandelen. Soms is het kasteel open voor een rondleiding. En je kunt er over de Regge kanoën die door het nabijgelegen bos slingert.
 • Maar tien minuten fietsen van Landgoed Eerde en je bent in de Sahara! De Overijsselse variant op de woestijn is een grote zandverstuiving, omringd door dennenbos en heide. Een mooie plek voor een wandeling of een picknick.

Foto 3. Een mooie plek om te wandelen of voor een picknick: de Sahara. Foto: DagjeWeg.NL

Cultuur en historie Ommen

Ommen is geen historische plaats met oude gebouwen, maar desondanks is er best historie en cultuur te vinden. Bijvoorbeeld in deze verrassende musea:

 • Van vroeger naar Ommen nu, in het Streekmuseum Ommen is van alles bewaard uit het verleden. Een oude schoolklas, een uurwerk uit de oudste kerk in Ommen en een oude korenmolen. Voor wie van geschiedenis houdt een aanrader.
 • Een bijzonder pareltje in Ommen is het Nationaal Tinnen Figuren Museum. Dit museum staat vol tinnen figuurtjes in alle soorten en maten. Bewonder de kunstig gemaakte figuren, die in ordelijke rijen marcheren of deelnemen aan de Slag bij Waterloo. Er zijn allerlei voorstellingen te zien en kinderen mogen hun eigen figuurtje beschilderen.

Foto 4. Tinnen figuren in alle soorten en maten. Foto: Henk Dooijes / Nationaal Tinnen Figuren Museum

Originele dagjes uit rond Ommen

 • Even iets heel anders! In de buurt van Ommen, in Lemelerveld om precies te zijn, mag je op bezoek komen op de Alpaca Boerderij. Voor een kopje thee met zoetigheid, om van te genieten tussen de fluffy alpaca's. Het is tijd voor Alpaca Tea Time! Een ontspannen uitje tussen de vriendelijke alpaca's.
 • Voor liefhebbers van groen zijn de Tuinen Mien Ruys een aanrader. Haar leven lang experimenteerde tuinarchitect Mien Ruys met verschillende tuinen; ze was een echte trendsetter in de tuinarchitectuur. In totaal legde ze in Dedemsvaart, naast de kwekerij van haar ouders, dertig verschillende tuinen aan, die je nu kunt bezoeken. Wandel door de tuinen, bezoek het theehuis en laat de kinderen de tuinen verkennen met hun eigen ontdekkingstocht.

Foto 5. Theedrinken tussen de alpaca's. Foto: DagjeWeg.NL
Bekijk hier alle dagjes uit in Overijssel!
Foto 6. De Overijsselsche Vecht vanaf de brug bij Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-09-14 12:35:25 · Gepubliceerd: 26 juli 2020 - 8186