1

Speelplekken, mooie natuurgebieden en musea in de omgeving

Dagje uit in Ommen   Redactioneel door
Foto 1. Plezier voor het hele gezin in De Wolventuin. Foto: De Wolventuin

26 juli 2020 bijgewerkt: 14 september 2023 Toerisme Ommen, Overijssel De omgeving van Ommen is bezaaid met campings, vakantieparken en bed & breakfasts. Het kan haast niet anders of hier moet wel wat te beleven zijn. En dat is er zeker! Mooie natuurgebieden, boeiende musea, speelplekken voor de kinderen en originele uitjes. Dit is er te doen en te zien in en om Ommen.

Dagje uit met kinderen

Voor een dagje uit met kinderen heb je in de omgeving van Ommen keuze zat. Voor klein of groot: kies een leuke bestemming:

 • Een lekker hapje eten terwijl de kinderen spelen, dat kan bij Restaurant en indoor speeltuin De Wolventuin. De speeltuin is leuk voor kleintjes, die zich vermaken in Teletubbieland, maar ook voor de grotere kinderen. Zij klimmen verder naar de hogere zones met interactieve spelletjes en een obstakelrun.
 • Ook het Giga Konijnenhol in Beerze is een leuke speelplek, waar je ook met slecht weer naar toe kunt. Duik naar binnen en speel lekker droog onder het grasdak, waar heel veel leuke speeltoestellen te vinden zijn. In het ondergrondse theater geeft Bultje het konijn dagelijks voorstellingen.
 • Liever lekker naar buiten? Bewandel het Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug. Een avontuurlijke wandeling voor kinderen van drie tot en met zes jaar, die compleet met knapzak en kaboutermuts op pad gaan. Op zoek naar de echte kabouters!
 • Voor wat meer thrill is Avonturenpark Hellendoorn dichtbij. Wildwaterbanen, speeltuinen, achtbanen, schommelschepen en zelfs een lasergame arena, daar zit voor elk kind wat leuks tussen!

Foto 2. Kinderen van klein tot groot vermaken zich in de indoor speeltuin. Foto: De Wolventuin

De natuur in

Ommen ligt aan de Overijsselse Vecht in de streek Salland. Een afwisselend gebied met heide, bossen en zelfs een zandverstuiving. Spring op de fiets of wandel door de omgeving. Dit zijn mooie natuurgebieden om te ontdekken in de omgeving van Ommen:

 • Zoek een weg omhoog op de Lemelerberg: een stuwwal van zestig meter hoog. Er zijn verschillende wandelroutes door dit mooie gebied met zandvlaktes, bos en heide. Voor een tussenstop is er Theehuis Lemelerberg, met daarbij een speelbos 'Het hol van de leeuw'.
 • Tussen Ommen en Den Ham ligt het mooie Landgoed Eerde. Eens woonde hier een roofzuchtige ridder, nu kun je er rustig wandelen. Soms is het kasteel open voor een rondleiding. En je kunt er over de Regge kanoën die door het nabijgelegen bos slingert.
 • Maar tien minuten fietsen van Landgoed Eerde en je bent in de Sahara! De Overijsselse variant op de woestijn is een grote zandverstuiving, omringd door dennenbos en heide. Een mooie plek voor een wandeling of een picknick.

Foto 3. Een mooie plek om te wandelen of voor een picknick: de Sahara. Foto: DagjeWeg.NL

Cultuur en historie Ommen

Ommen is geen historische plaats met oude gebouwen, maar desondanks is er best historie en cultuur te vinden. Bijvoorbeeld in deze verrassende musea:

 • Van vroeger naar Ommen nu, in het Streekmuseum Ommen is van alles bewaard uit het verleden. Een oude schoolklas, een uurwerk uit de oudste kerk in Ommen en een oude korenmolen. Voor wie van geschiedenis houdt een aanrader.
 • Een bijzonder pareltje in Ommen is het Nationaal Tinnen Figuren Museum. Dit museum staat vol tinnen figuurtjes in alle soorten en maten. Bewonder de kunstig gemaakte figuren, die in ordelijke rijen marcheren of deelnemen aan de Slag bij Waterloo. Er zijn allerlei voorstellingen te zien en kinderen mogen hun eigen figuurtje beschilderen.

Foto 4. Tinnen figuren in alle soorten en maten. Foto: Henk Dooijes / Nationaal Tinnen Figuren Museum

Originele dagjes uit rond Ommen

 • Even iets heel anders! In de buurt van Ommen, in Lemelerveld om precies te zijn, mag je op bezoek komen op de Alpaca Boerderij. Voor een kopje thee met zoetigheid, om van te genieten tussen de fluffy alpaca's. Het is tijd voor Alpaca Tea Time! Een ontspannen uitje tussen de vriendelijke alpaca's.
 • Voor liefhebbers van groen zijn de Tuinen Mien Ruys een aanrader. Haar leven lang experimenteerde tuinarchitect Mien Ruys met verschillende tuinen; ze was een echte trendsetter in de tuinarchitectuur. In totaal legde ze in Dedemsvaart, naast de kwekerij van haar ouders, dertig verschillende tuinen aan, die je nu kunt bezoeken. Wandel door de tuinen, bezoek het theehuis en laat de kinderen de tuinen verkennen met hun eigen ontdekkingstocht.

Foto 5. Theedrinken tussen de alpaca's. Foto: DagjeWeg.NL
Bekijk hier alle dagjes uit in Overijssel!
Foto 6. De Overijsselsche Vecht vanaf de brug bij Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-09-14 12:35:25 · Gepubliceerd: 2020-07-21 17:04:54 - 7738

Activiteiten Landgoed Eerde

Vanaf volgende week te bezoeken

OERRR Struinen met de boswachter in het herfstbos


Wandeling speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt anderhalf uur.

NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Eudora Kwartet op Fort Nigtevecht


Neem een kijkje op het authentieke fort van de Stelling van Amsterdam, Unesco Werelderfgoed, en geniet van heerlijke high tea en het Eudora Kwartet dat vrouwelijke componisten een podium geeft.

Herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak dit najaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Nu te bezoeken

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht


Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de...

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

Duindetective: speuren naar sporen (6+)


Ga mee met de boswachter en word duindetective! Wie woont, loopt en eet in het bos en de duinen?

OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen


Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Buiten uitbuiken wandeling Dintelse Gorzen


Even buiten uitbuiken rond de feestdagen en lekker wandelen door de Dintelse Gorzen!

Vanaf morgen te bezoeken

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Bessenwandeling tijdens het Schiermonnikoog Festival


Planten kunnen niet lopen. Om toch van de ene plek op de andere te komen, moeten ze inventief zijn. Zo produceren ze, precies op het moment dat duizenden trekvogels op het eiland neerstrijken,...

Struinen langs kwelder, duin en strand


Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

Herfstwandelexcursie in Waalenburg - De Marel, Texel


In deze tijd van het jaar is dit een goede plek om te genieten van de najaarstrek. Talrijke vogels arriveren uit meer noordelijk gelegen broedstreken en doen Texel aan om uit te rusten en energie...

Herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak dit najaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Wattwanderung Schiermonnikoog


Ein Spaziergang auf dem Meeresgrund - erleben Sie das Wattenmeer in Begleitung eines erfahrenen Fhrers

NMF Kamermuziekfestival: Julija Hartig en Reineke Broekhans spelen op Buitenplaats Beeckestijn


Edison Klassiek winnaar Julija Hartig en Reineke Broekhans zullen hun programma Dark Velvet laten horen in het Koetshuis. Dit programma is als een boeket vol met hedendaagse stukken, speciaal...

Chieko Collective


NMF Kamermuziekfestival: Chieko Collective speelt in het Plofhuis bij Fort Uitermeer Het middelpunt van het Chieko Collective is celliste en zangeres Chieko Donker Duyvis. Een musicus pur...

Doppler Duo (harp & altviool)


NMF Kamermuziekfestival: Doppler Duo (harp & altviool) speelt op Fort Nieuwersluis. Sinds 2016 vormen Rinde Yildiz (altviool) en Michelle Verheggen (harp) het Doppler Duo. Die naam is...

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel


Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Help de boswachter in Twente


Help jij de boswachters in Twente een ochtend mee in het Buurserzand? Actief in de natuur met de boswachters het terrein beheren. Deze dag gaan we Amerikaanse vogelkers langs de Knoefweg...

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Wad excursie op Schiermonnikoog


Tijdens de wadexcursie neemt eilandergids Thijs de Boer je mee het wad op, de modder in!

OERRR Paddenstoelensafari - Leuvenumse bossen


Ga je mee speuren naar paddenstoelen? Ontdek samen met de boswachter in de bossen op de Veluwe bijzondere paddenstoelgeheimen.

Zwerven over de Veluwezoom Naar de Elsberg


In 2023 kunt u de Veluwezoom verkennen met zes verschillende zwerfroutes met gidsen van Natuurmonumenten.Deze wandeling brengt ons o.a. naar de wild observatiepost De Elsberg

Fatbike Tour Schiermonnikoog


Creatief Avonturier Erwin Zantinga neemt je mee op excursie langs de randen van Schiermonnikoog met een stoere fatbike. Deze fietstocht is de avontuurlijke tour voor de sportieve eiland ontdekker.

NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk


Breng een bezoek aan het fort en luister naar barokmuziek met Consort of Voices.

Barokmuziek met Consort of Voices om 13:00


NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk. Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit...

High Tea en muziek van het Eudora Kwartet


Zoals Fort Nigtevecht de hoofdstad Amsterdam moest beschermen tegen de vijand, beschermt het Eudora Kwartet de muziek van vrouwelijke componisten. De vier leden van het kwartet wonen in Nederland,...

Herfstwandelexcursie in Waalenburg - De Marel, Texel


In deze tijd van het jaar is dit een goede plek om te genieten van de najaarstrek. Talrijke vogels arriveren uit meer noordelijk gelegen broedstreken en doen Texel aan om uit te rusten en energie...

Rondvaart over het Naardermeer


De beste manier om het Naardermeer te ervaren is op het water. Stap aan boord van onze open fluisterboot en ontdek het eerst beschermde natuurgebied van Nederland!

NMF Kamermuziekfestival: Het Gvetadze-Saeijs-Bogdanovic Trio spelen op Buitenplaats Beeckestijn


Kom luisteren naar dit concert van Het Gvetadze-Saeijs-Bogdanovic Trio! Crme de la crme in het koetshuis van Buitenplaats Beeckestijn. In alle opzichten wordt het een genot voor je zintuigen!

Anna Petrovitsch & Emily van Baaren


NMF Kamermuziekfestival: Anna Petrovitsch (harp) & Emily van Baaren (viool ) spelen op Fort Uitermeer Harpiste Anna Petrovitsch neemt regelmatig deel aan prestigieuze competities. En met...

Barokmuziek met Consort of Voices om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit...

Anton Spronk Duo (viool & cello)


NMF Kamermuziekfestival: Anton Spronk Duo (viool & cello) spelen op Fort Nieuwersluis. De "Innerlijke burcht" (Castillo interior) van Teresa van vila (1515-1582) beschrijft de geestelijke...

Bang Percussion Trio


NMF Kamermuziekfestival: Bang Percussion Trio speelt op Fort Nigtevecht. BANG...De stokken tikken virtuoos tegen de houten staven en metalen klokken. Met ritmische klanken en mysterieuze...

Stoere band: crossover-groep Brewed


NMF Kamermuziekfestival: Brewed speelt op Fort Uitermeer In een stoer torenfort klinkt een stoere band: crossover-groep Brewed bestaat uit viool, cello, contrabas en gitaar. Benjamin de Boer...

Wervelend Muziekensemble TROMPO


Het nieuwe ensemble T R O M P O legt zich toe op de muziek van nu. De drie musici ontmoetten elkaar tijdens hun studies in het plezier van samen muziekmaken. Ze verleggen de grenzen van hun...

Duo Giulio Greci & Stefano Bruno


NMF Kamermuziekfestival: Duo Giulio Greci & Stefano Bruno spelen op Fort Uitermeer. Giulio Greci (viool) en Stefano Bruno (cello) zijn als duo de trotse winnaars van het Grachtenfestival...

Merel Vercammen & Ties Mellema


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema spelen op Fort Uitermeer Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema....

Violiste Rua 't Hart om 13:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Rua t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende...

High Tea en muziek van het Felix Quartet


NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Felix Quartet op Fort Nigtevecht In het monumentale fort, Unesco Werelderfgoed, klinkt vandaag een cultureel monument: het...

Merel Vercammen & Ties Mellema om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema spelen op Fort Uitermeer Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema....

Violiste Rua 't Hart om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Rua t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende...