Dit is er allemaal te doen in het mooie Salland: 7 tips

Hiken, suppen of shoppen? Salland is the place to be

Wat te doen in Overijssel Reportage door
Foto 1. Verken Salland op de fiets. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

4 oktober 2022 bijgewerkt: 14 oktober 2023 Toerisme Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga naar Salland voor een dagje uit, weekendje weg of leuke vakantie! Roadtrips, hiken, shoppen in een van de leuke plaatsjes, relaxen op gezellige terrasjes en in gemoedelijke kroegjes, of eropuit trekken met de kids: het kan hier allemaal. Bekijk onze tips voor Salland en geniet van deze prachtige streek.

Hiken over heuveltoppen

Eindeloos ronddwalen over de heidevlaktes van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, met prachtig uitzicht over de rest van Salland. Flink doorstappen naar de top van de Lemelerberg. Kuieren over de smalle bospaadjes op een van de vele landgoederen. Salland biedt legio mogelijkheden voor de rustige wandelaar en de fanatieke hiker. Wil je eropuit met kinderen? Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug ligt het Speelbospad vol speeltoestellen om te klimmen en te klauteren en avonturen te beleven. Houten eekhoorns wijzen de weg.

  • Tip: hike over de smalle, kronkelende paadjes van Landgoed Vilsteren naar rivier de Overijsselsche Vecht en hou onderweg goed je ogen open voor het graf van de kluizenaar, dat verscholen ligt in een piepklein dalletje.

Foto 2. Hiken over de top van de Sallandse Heuvelrug in het Nationale Park. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

De Sahara van het Noorden

Ook Boswachterij Ommen is een prachtig wandelgebied met oude en nieuwe natuur, vennetjes en een enorme zandverstuiving: de Overijsselse Sahara. Een indrukwekkend gezicht om al dit zand te zien tussen de bomen van het dennenbos. Alleen een enkele boom staat op de vlakte zelf. Kijk uit over de Sahara vanaf het bankje op de hoogste top, dwaal rond over en om de zandbulten met je voeten wegzakkend in het zand en plof neer voor een gezellige picknick. Schop rustig het zand in het rond of rol van de helling van een zandheuvel, want hier wordt het verstoren van de natuur alleen maar toegejuicht. Sterker nog: het is zelfs nodig om deze grote stuifzandvlakte in stand te houden. Dus wat let je om een zandkasteel te bouwen?

Foto 3. Het enorme zandverstuivingsgebied de Sahara bij Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Suppen op de Regge

Van woestijn naar water! Stap op een supplank, steek je peddel in het water en ontdek hoe mooi het Reggedal is vanaf het riviertje De Regge. Je peddelt hier tussen de oude eiken van landgoederen, weilanden met koeien en prachtige vochtige gebieden. Supplanken kun je onder andere huren bij De Wilgenweard. En wie weet kom je wel één van de houten historische zompen tegen die al van oudsher op dit regenriviertje varen. Denk je meteen 'daar wil ik een keer in': er is een opstapplek in Hellendoorn.

Liever in een bootje het water op? Dan ben je bij Landgoed Schuilenburg op het juiste adres, want daar verhuren ze (tijdens het vaarseizoen) fluisterbootjes waar je zelf mee op pad kunt. Picknickmand mee en je dag vliegt voorbij. Of geniet van een avond op het water in hun speciale barbecueboot. Na afloop kun je wat drinken bij of in de sfeervolle Wagenschuur, het enige wat nog over is van de burcht die hier ooit stond. Ook leuk: klompen huren voor een wandeling over het Goa Pad.

Shoppen in pittoreske plaatsjes

De Sallandse plaatsjes barsten van de hippe winkeltjes en gezellige terrasjes. Ga op jacht naar leuke hebbedingetjes in Raalte, onder andere bij het Scandinavische Juud & Jul. En neem tussendoor een wrap bij Lemonade met hun beroemde ijskoffie erbij. Scoor een nieuwe outfit in de hippe kledingzaken van Rijssen. Ga voor vintage naar Ommen of hop hier van terras naar terras. Ontdek een uniek kaas- en delicatessenwinkeltje in het winkelstraatje van Dalfsen en een klompenatelier in het kleine Luttenberg.

Voor een echt uitgebreide shopping trip kun je het beste naar de mooie Hanzestad Deventer gaan. Daar breng je met gemak een hele dag door. Zorg dat je er de leukste winkelstraat niet mist: de Walstraat!

Foto 4. Het leuke centrum van Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Speuren naar beelden

Bij Heino leiden kleine landweggetjes je naar het statige Kasteel het Nijenhuis. Door de grote witte voordeur stap je niet in het verleden, maar in vervreemdende kamers vol aparte meubels en kunst uit verschillende tijden. Een strakke tafel waar letters uit zijn gezaagd tegenover een barokke schouw. Roodgrijze sculpturen die hangen tussen verfijnde antieke meubels. Zelfs een vloerkleed is hier een kunststuk.

Maar het hoogtepunt is de beeldentuin vol abstracte, realistische, strakke en vooral verrassende beelden in alle soorten en maten. Overal kom je ze tegen: in de siertuinen, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel. Hé, die reus die lijkt te zijn opgebouwd met gestapelde stenen, stond ie ook niet op Lowlands? Selfie! Bestel een volle picknickmand en ga op ontdekkingstocht om alle beelden te ontdekken. Waarschuwing: het zijn er meer dan honderd.

Foto 5. De sculptuur Mikkel in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Roadtrip!

De Sallandroute is een van de weinige ANWB autoroutes die nog bewegwijzerd zijn. De tocht van ongeveer 110 kilometer lang voert je over kronkelende weggetjes door vrijwel heel Salland. Je rijdt langs fraaie landgoederen die een stop meer dan waard zijn voor een mooie wandeling. Langs kastelen en door dorpjes. Over de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug en langs Deventer. Je kunt de route overal beginnen. Makkelijke startpunten zijn Ommen, Vilsteren (bij de kerk), Heino en Holten. Deze roadtrip is een prima dagje uit, of een goed begin van een vakantie. Daarna heb je namelijk een mooi beeld van wat er allemaal is te doen en te zien in Salland.

  • Tip: pak de fiets in plaats van de auto! De leuke weggetjes zijn namelijk ook prima om te fietsen. Alleen voor het stukje langs de IJssel bij Olst kun je beter een alternatief zoeken en het is even oppassen als je de Sallandse Heuvelrug aan de noordkant verlaat richting Hellendoorn.

Foto 6. De Overijsselsche Vecht vanaf de brug bij Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Over de kop in Hellendoorn

Salland heeft zelfs een eigen attractiepark: Avonturenpark Hellendoorn. Sla meerdere malen over de kop in de Balagos - Flying Flame, sjees supersnel door het donker in de Rioolrat, dender over de Wild Waterval en vaar in een raftingboot over een kolkende rivier door een Indonesisch landschap. Dit attractiepark is wel vooral gericht op gezinnen met kids tot dertien jaar. Ook voor de echt jonge kinderen zijn er veel attracties. Neem met mooi weer badspullen mee, want dan is Aquaventure Slidepark een must. Hier staan enorme glijbanen om het water in te roetsjen.

Meer tips met kinderen:

Foto 7. Het graf van de kluizenaar op Landgoed Vilsteren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Ook leuk als je in Salland bent

Foto 8. Een van de kastelen in Salland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-10-14 00:06:17 · Gepubliceerd: 4 oktober 2022 - 8328