1

Van Dolle Mina's tot boze boeren: 50 jaar protest in beeld

Bezoek gratis fototentoonstelling Tegen! bij ProDemos in Den Haag

ProDemos Nieuws door
Foto 1. Bezoek Tegen! gratis bij ProDemos. Foto: ProDemos, Bart van Vliet.

archief oud artikel 2 september 2020 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Baas in eigen buik, hoogleraren langs de Hofvijver, zonder boeren geen eten. Nederland kan er wat van, wat demonstreren betreft. In de foto-expo Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof van ProDemos zie je welke demonstraties de afgelopen decennia het Nederlandse nieuws beheersten.

Waarvoor gaan we de straat op?

Bekijk vijftig jaar aan demonstraties door de lenzen van persfotografen als Bert Verhoeff, Jos van Leeuwen, Roel Rozenburg én smartphones van bijstanders. Klimaatjongeren, oorlogen, Sint en Piet, de stikstofregeling: door de jaren heen zijn er heel wat demonstraties op en rond het Binnenhof geweest. Mooi om in beeld te zien, maar het zet je ook aan het nadenken. Waarvoor zou jij de straat op gaan? En zouden we nu nog voor de thema's van vijftig jaar geleden demonstreren? In de gratis te bezoeken expo komen historische beelden, leuzen en spandoeken voorbij - die soms ook wel erg hilarisch zijn.

Demonstreren als traditie

Voor jezelf of je principes opkomen is een eeuwenoud begrip. Al in 1786 kwam het volk in opstand op het Binnenhof, vanwege stadhouder Willem V. Sinds 1999 mogen grote groepen hier niet meer demonstreren, maar kunnen ze op het Malieveld, het Plein en rond de Hofvijver terecht.

Tegen! is tot en met 31 december 2021 gratis te bekijken in ProDemos.

Ook leuk

Foto 2. Tegen! in ProDemos, Den Haag. Foto: ProDemos, Bart van Vliet.

Laatst gewijzigd: 2022-01-03 15:46:36 · Gepubliceerd: 2 september 2020 - 1518