Pure Satisfaction: The Rolling Stones expo in Groningen

Beleef The Rolling Stones – Unzipped expo in Groninger Museum

The Rolling Stones - Unzipped   Nieuws door
Foto 1. Reis mee door de geschiedenis van de band, de muziekindustrie en de popcultuur in The Rolling Stones - Unzipped. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: Claude Gassian.

30 september 2020 Cultuur Groningen, Groningen Schitterde deze expo eerder in de USA en Azië, vanaf november begint The Rolling Stones - Unzipped eindelijk aan zijn tour door Europa. Groningen heeft de primeur: hier is de expo in een geüpdatete en uitgebreide versie als eerst te zien. In het Groninger Museum bewonder je ruim 400 originele items die het leven en de muziek van The Stones illustreren. Kostuums, handgeschreven lyrics, instrumenten, zeldzame audio- en video-opnames en natuurlijk alle hits komen voorbij. Reis door de muzikale erfenis van de band. Tickets zijn online verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2020.

Topstukken van muzieklegendes

Voor die hard fans een droom die uitkomt, voor fans in spe een entertainende les in 50 jaar muziekgeschiedenis en popcultuur. The Rolling Stones - Unzipped expo maakt van het Groninger Museum een bedevaartsoord voor rock 'n roll liefhebbers. Complete stage designs, persoonlijke dagboeken van de bandleden, iconische outfits, posters, albumcovers waar je spontaan nostalgie van krijgt en zelfs de studio en het bescheiden huisje in Edith Grove, Londen. De complete legacy van Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts is vanaf 14 november 2020 in Groningen te zien. Beleef hun muzikale reis van A tot Z. Hoe ze bij elkaar kwamen en hoe ze uitgroeiden van Londense bluesband tot de culturele iconen die ze vandaag zijn. The Rolling Stones stonden aan de wieg van de popcultuur zoals we die nu kennen. Ook deze geschiedenis komt aan bod in de vorm van unieke items en kunstwerken van onder anderen Andy Warhol, Martin Scorsese en Alexander McQueen.

The Rolling Stones en Nederland

Voor wie denkt 'waarom Groningen?': de noordelijke stad is met muziekfestival Eurosonic Noorderslag al jarenlang de geboorteplaats van vele pop- en rockmuzikanten. De expo krijgt bovendien een extra Nederlands tintje met het werk van fotograaf Andy Zuidema, een Groninger. Zuidema fotografeerde de band en zeven van zijn foto's zijn in de expositie te zien. Het is overigens niet de eerste grote muziektentoonstelling die in het Groninger Museum te zien is. Eind 2015 sleepte het Groninger Museum een internationale David Bowie expo binnen. De expo werd ongepland het afscheid van de muzieklegende: Bowie stierf een paar weken na de opening van de tentoonstelling.

Mick Jagger nodigt je uit

The Rolling Stones zijn trots op de expo en lieten aan het Groninger Museum weten: "We willen iedereen die komt kijken meenemen op een reis door onze geschiedenis om te ervaren en beleven hoe het is om onderdeel te zijn van The Rolling Stones. Dit is de eerste keer dat de tentoonstelling naar Nederland komt. We hopen dat iedereen ervan gaat genieten." In onderstaande video nodigt leading man Mick Jagger je persoonlijk uit.

Let op: het artikel gaat door onder de video.

Handig om te weten en leuk om te lezen

Foto 2. De band, lang geleden. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: The Rolling Stones Archive.
Foto 3. The Rolling Stones in zwart-wit. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: Helmut Newton.

Laatst gewijzigd: 2020-10-06 14:36:39 · Gepubliceerd: 2020-09-23 15:16:13 - 2137