100 oer-Hollandse highlights in Het Noordbrabants Museum

Tentoonstelling Asjemenou! is ode aan Nederlandse popcultuur

Tentoonstelling Asjemenou! Nieuws door
Foto 1. Het drumstel van Golden Earring en de jurk van Within Temptation zangeres Sharon den Adel in 'Asjemenou!' in Het Noordbrabants Museum. Foto: Jan-Kees Steenman.

archief oud artikel 11 oktober 2020 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Een broodje poep van Ome Willem, met een wuppie winnen wij de wereldcuppie en speciale Doe Maar zweetbandjes - want man o man, wat kregen we het warm van Henny Vrienten en kornuiten. Het Noordbrabants Museum laat met de tentoonstelling Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen the best of populaire Nederlandse cultuur zien. Dat klinkt vrij breed, en dat is het ook. Van de historische Songfestival winst van Duncan Laurence tot Loeki de Leeuw reclames van weleer. Van de aso's uit New Kids tot de bekende Van der Valk toekan. Er zit voor iedereen wel een nostalgisch momentje tussen.

Nederlandse cultuur in 100 items

Even iets op Marktplaats zetten, flippo's sparen en het Dagboek van Anne Frank lezen: volgens Het Noordbrabants Museum allemaal typisch Nederlandse dingen. De expo Asjemenou! laat 100 voorwerpen uit het naoorlogse Nederland zien die onze populaire cultuur samenvatten. Het museum kwam op het idee door een vaste rubriek in de Volkskrant, waar bijzondere verhalen achter 100 alledaagse voorwerpen werden omschreven. Al deze verhalen vormen samen een moderne geschiedeniscanon van ons land. Alle 100 items en verhalen zijn nu als een verzameling aan 'o ja-momenten' in de expo te zien. Ontdek het droge verhaal achter het inmiddels onmisbare patatje kapsalon, laat je opnieuw meenemen in hysterische trends als Big Brother en verwonder je over bijzondere oer-Hollandse uitvindingen. Want een kroketje uit de muur kunnen trekken is geniaal, maar eigenlijk ook heel gek.

Asjemenou! is vanaf 11 oktober 2020 tot en met 24 januari 2021 te zien.

Laat je rondleiden door Ome Willem

Alle items zijn leuk - en soms verrassend - om te zien, maar ze komen pas echt tot leven door de verhalen. Daarom is er bij de tentoonstelling een gratis audiotour te beluisteren, vol anekdotes en leuke weetjes over alles wat je tegenkomt in de collectie. Om het als geheel nâg leuker te maken, is deze audiotour ingesproken door Edwin Rutten. Dat lees je goed; door Ome Willem himself. Zijn beroemde pet is natuurlijk ook onderdeel van de expo. De audiotour geeft ook de mogelijkheid om achtergrondbeelden te bekijken op je eigen smartphone. Zo kun je beroemde momenten uit onze populaire geschiedenis herbeleven, of juist voor het eerst ontdekken als er bij het zien van het voorwerp geen belletje gaat rinkelen. Deze filmpjes zijn beschikbaar via uwmuseumgids.nl/hnbm (moet je dus wel internet op je telefoon hebben tijdens je bezoek).

Preview Asjemenou! expo

Benieuwd welke items de top 100 hebben gehaald? Zie hieronder een preview. Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Ook leuk

Foto 2. Bewonder the best of Nederlandse popcultuur in 'Asjemenou!' in Het Noordbrabants Museum. Foto: Jan-Kees Steenman.

Laatst gewijzigd: 2020-10-09 16:48:13 · Gepubliceerd: 11 oktober 2020 - 1103