1

Nederland doet het licht uit tijdens Nacht van de Nacht

Verwonder je over de sterrenhemel op 24 oktober

Dagje weg in de natuur Nieuws door
Foto 1. Nacht van de Nacht 2016 in Middelburg: de Melkweg was te zien. Foto: Jesse Meliefste

archief oud artikel 21 oktober 2020 Natuur Landelijk Op zaterdag 24 oktober is het Nacht van de Nacht! Waar er andere jaren honderden gezellige activiteiten in het donker worden georganiseerd, zijn die dit jaar helaas afgelast. Toch gaat deze nacht door: er is een livestream met onder andere een masterclass sterrenkijken door Govert Schilling en een workshop nachtfotografie. Én je kunt zelf de hort op, coronaproof uiteraard. Lees de tips om te doen tijdens Nacht van de Nacht 2020.

Het idee achter Nacht van de Nacht

Nederland is één van de lichtste landen van de wereld. Op satellietfoto's is te zien dat ons land helemaal oplicht als het donker is – 's nachts branden er talloze gebouwen, kassen, straatlantaarns, parkeergarages en reclameborden. Al die kunstmatige verlichting zorgt voor zogeheten lichtvervuiling. Mensen en dieren ervaren lichthinder en het heeft z'n weerslag op de natuur, onze gezondheid en veiligheid. En, nog zo'n naar gevolg: we kunnen de sterrenhemel minder goed zien.

Met de Nacht van de Nacht willen Natuur- en Milieufederaties ons stil laten staan bij 'oerwaarden' zoals donkerte en stilte. Het doel: Nederland donkerder en duurzamer krijgen. Beter voor mens, dier en planeet! Jaarlijks worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker. In 2019 waren er meer dan vijfhonderd activiteiten te doen waar 47.000 mensen op afkwamen; dit jaar zouden er zo'n honderd activiteiten zijn. Met de huidige beperkingen vanwege covid-19 is er besloten om deze activiteiten niet door te laten gaan.

Wat kun je doen? 4 tips

Gelukkig gaat Nacht van de Nacht gewoon door, hetzij in een wat andere vorm. Hierbij onze tips!

Volg de livestream

Je kunt de hele avond meekijken met het online programma van Nacht van de Nacht. Vanuit Fort Vechten wordt er een Facebooklivestream uitgezonden.
  • Om 19:00 uur geeft sterrenkundige Jeffrey Bout een lezing sterrenkunde voor kinderen;
  • Om 20:00 uur is er een workshop nachtfotografie door nacht- en natuurfotograaf Johan van der Wielen;
  • Om 21:00 uur geeft Govert Schilling een workshop sterrenkunde;
  • En om 22:00 uur gaat hersenonderzoeker prof. Joke Meijer in op het effect van lichtvervuiling op mens en dier.
Vincent Bijlo is de host van de avond. Kijk voor het hele programma en meer informatie op de website van Nacht van de Nacht.

Doe de lichten uit

De Natuur- en Milieufederaties roepen iedereen op om de Nacht van de Nacht thuis te beleven. Doe bij jou thuis ook zoveel mogelijk lichten uit! Honderden bedrijven en gemeenten doven hun lichten, zoals WTC Amsterdam, Hogeschool Utrecht en de Watertoren Scheveningen. Jij kunt je bij dat rijtje voegen: op de website van Nacht van de Nacht kun je jezelf aanmelden als je het licht uitdoet. Bij Helene, Adriana en de familie Ohr is het donker zaterdagavond.

Ga eropuit

Hopelijk gaan er zoveel mogelijk lichten uit tijdens de Nacht van de Nacht. Zo is de sterrenhemel nog beter te zien! Reden genoeg om naar buiten te gaan. Bedenk zelf een activiteit die je met je huishouden kunt doen. Kleed je warm aan en maak een wandeling door de natuur. Ga sterrenkijken met je partner, organiseer een nachtpicknick of maak een uilenwandeling: met een beetje research ontdek je waar je in de buurt uilen kunt vinden. Een magisch gevoel in het donker! Niet vergeten het licht uit te doen als je het huis verlaat natuurlijk.

Maak het verschil

Het doel van Nacht van de Nacht is om mensen bewust te laten worden van lichtvervuiling. Weet je dat je er zelf ook wat tegen kunt doen? Koop bijvoorbeeld geen tuinverlichting die naar boven schijnt en doe lichten uit in ruimten waar je niet bent. Vervang de halogeen- en gloeilampen in huis door energiezuinige ledlampen. En dineer eens wat vaker bij kaarslicht... Hartstikke romantisch.

De Nacht van de Nacht is op zaterdag 24 oktober. Een extra lange nacht, want de klok gaat een uur achteruit.
Foto 2. Nachthemel met Jupiter. Foto: Johan van der Wielen

Laatst gewijzigd: 2020-10-22 11:03:57 · Gepubliceerd: 21 oktober 2020 - 323