Van Gogh en Mondriaan touren langs verzorgingshuizen

Museum Plus Bus brengt kunst naar senioren

Musea in Nederland Nieuws door
Foto 1. De Museum Plus Bus brengt de komende maanden de kunst naar de senioren in plaats van andersom. Er komt ook een museumdocent mee om over de kunstwerken te vertellen. Foto: Museum Plus Bus © Milagro Elstak

archief oud artikel 10 november 2020 Cultuur Landelijk Normaal rijdt de Museum Plus Bus met senioren naar het museum. Zo staan ook ouderen die niet meer zelf op stap kunnen toch een keertje oog in oog met een echte Rembrandt. En hoeven ze die speciale expositie niet te missen. Door de coronacrisis komen veel kwetsbare ouderen helaas amper nog de deur uit en ook niet meer in de musea. Daarom hebben ze bij de Museum Plus Bus de rollen omgedraaid: de bus brengt nu de kunstwerken naar de ouderen. Voorlopig in elk geval tot en met maart volgend jaar.

Replica's op reis

Veel ouderen vereenzamen dit jaar nog meer dan in andere jaren. De veertien musea die samen de Museum Plus Bus in het leven hebben geroepen besloten daarom de kunst naar de senioren te brengen. Ze willen de ouderen in verzorgingshuizen zo even een leuke afleiding bezorgen. Omdat de schilderijen zelf vaak te kwetsbaar zijn voor een tour zijn haarscherpe reproducties gemaakt. Alle details zijn daar goed zichtbaar op, ook voor slechtere ogen. Bijkomend voordeel: ze mogen worden aangeraakt. Het project zorgt tot nu toe voor veel blijde reacties.

Topstukken

Tussen de rondreizende replica's zitten absolute topstukken. De kleurige Victory Boogie Woogie van Mondriaan bijvoorbeeld, de Slaapkamer van Van Gogh en De bedreigde zwaan van Jan Asselijn. Ze blijven ongeveer een week in een verzorgingshuis voor ze verder reizen. Het gaat om veertien meesterwerken die niet voor niets in een museum zijn terechtgekomen. Daar weet de museumdocent die in die week langskomt alles over te vertellen. Er komt ook een speciale magazine met de werken mee, vol aanvullende info en weetjes. Natuurlijk gaat alles strikt volgens een veilig protocol.

Een bezoek van de kunstwerken is gratis en verzorgingshuizen kunnen zich nog steeds aanmelden op de site van de Museum Plus Bus. Voor 2021 kun je ook weer groepen ouderen inschrijven voor een dagarrangement met de bus.
Foto 2. Aankomst van de schilderijen bij een verzorgingshuis. Foto: Museum Plus Bus © Milagro Elstak

Laatst gewijzigd: 2020-11-10 15:10:07 · Gepubliceerd: 10 november 2020 - 786