Wereldnieuws teruggebracht naar het niveau van de straat

De cartoons van Tom Janssen in Beeld en Geluid Den Haag

Beeld en Geluid Den Haag   Nieuws door
Foto 1. Cartoons van Tom Janssen. Foto: Beeld en Geluid Den Haag

22 november 2020 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Mark Rutte die het stijgende zeewater bestraffend toeroept met "Pleur op!" en "Doe normaal!" Of een snoevende Trump die Kim Jung Un de hand toesteekt en "Vrienden?" zegt, waarop Kim om "Genade!" smeekt. Het is slechts een greep uit de pakkende tekeningen van de Nederlandse cartoonist Tom Janssen. Al 45 jaar geeft hij in vooraanstaande kranten, waaronder Trouw, zijn blik op het dagelijkse nieuws. Reden genoeg voor museum Beeld en Geluid Den Haag om deze cartoonist in het zonnetje te zetten. Bekijk van 21 november tot en met 6 december de humoristische, prikkelende en ook oogstrelende tekeningen van Tom Janssen in een speciale expositie.

Wereldnieuws op straatniveau

Wat er zo bijzonder is aan de tekeningen van Tom Janssen? Misschien wel dat hij het wereldnieuws terugbrengt tot het niveau van de straat of de huiskamer. Het zijn dezelfde straat en huiskamer die je in Janssens tekeningen vaak terugziet als decor. "Ik vind het leuk om de mensen een spiegel voor te houden", vertelt de tekenaar al in 1991 in een interview. Conservator Jop Euwijk is al jaren gecharmeerd van het werk van Tom Janssen. "De manier waarop Janssen grote internationale kwesties in perspectief zet of juist menselijk gedrag aan de kaak stelt vind ik treffend. Het is serieus op een speelse manier. Janssen heeft geen grote woorden nodig. Bij hem is bijvoorbeeld Rutte ook maar een mens die zijn leven niet op orde kan krijgen", aldus Euwijk.

Cartoonist als kunstenaar

Het bijzondere aan de expo Tom Janssen 45 jaar in het vak is dat je de cartoons levensgroot ziet en niet op ansichtkaartformaat, zoals in de krant. "Sommige prenten lichten we zelfs uit met een lichtbak erachter. Daardoor vallen details op die je in de krant over het hoofd ziet", weet Euwijk. Als cartoonexpert heeft hij tegelijk veel waardering voor de artistieke kwaliteiten van de cartoonist. "Janssen heeft een compleet eigen stijl met een mooie lijnvoering en een fijne manier van tekenen. Je kunt er dus ook zeker op een esthetische manier van genieten."

'Kers op de taart'

Naast de losse cartoons is er nog veel meer te zien. Op een videowand bekijk je interviews met de tekenaar. Ook zijn verschillende van zijn prijswinnende cartoons te zien, bekijk je collages van oude prenten en komt commentaar van collega's voorbij. "De expo biedt een mooie opsomming van Janssens oeuvre. Bovendien is deze tijdelijke expo een mooie aanvulling op de vaste collectie van het museum dat sowieso al nieuw is. Echt een kers op de taart!" vertelt Euwijk enthousiast.

Hele verdieping voor Tom Janssen

Afgelopen september opende het voormalige communicatiemuseum opnieuw zijn deuren. Dat het vernieuwde museum uitpakt met een hele verdieping voor Tom Janssen is geen toeval. Recent kreeg de instelling een groot deel van zijn oeuvre in bezit. Bovendien viert Janssen dit jaar zowel zijn zeventigste verjaardag als het feit dat hij 45 jaar in het vak zit. Alle reden dus om een complete verdieping in te richten met werk van Tom Janssen.

De tekst gaat verder onder de video

Persvrijheid en censuur

Het werk van Tom Janssen past uitstekend in de setting van het Beeld en Geluid Den Haag. Jop Euwijk: "We hebben veel aandacht voor pers, journalistiek en media. Bij binnenkomst word je bijvoorbeeld direct met je neus op de feiten gedrukt met een wand vol prenten over persvrijheid en censuur." Euwijk is blij met zijn expositie rond Tom Janssen. "Het is toch fantastisch dat we in Nederland mensen hebben die je met hun blik anders naar het nieuws van de dag laten kijken. Dat we onze vrijheid van meningsuiting mogen vieren. Ik ben er trots op dat het hier kan!"

Ook leuk

Foto 2. Cartoons van Tom Janssen. Foto: Beeld en Geluid Den Haag
Foto 3. Ook aandacht voor persvrijheid en censuur. Foto: Beeld en Geluid Den Haag

Laatst gewijzigd: 2020-11-22 15:03:01 · Gepubliceerd: 2020-11-20 17:49:06 - 645