Maak een poëtische tour door Leiden

Ontdek stadsverhalen en historie met 120 muurgedichten

Wat is er te doen in Leiden? Redactioneel door
Foto 1. Maak een poëtische wandeltocht door Leiden en kom onder andere dit gedicht van de wereldberoemde William Shakespeare tegen. Foto: Leiden Marketing ©

20 januari 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Wie wel eens in Leiden is geweest, kan ze onmogelijk gemist hebben: 120 muurgedichten die prijken op de gevels, overal in deze prachtige en historische stad. Leuk en interessant voor de toevallige voorbijganger, maar wist je dat er ook acht speciale themaroutes zijn die je kunt lopen of fietsen?

Wandel- en fietsroutes

Alle muurgedichten in één dag bekijken, lijkt een onmogelijke opgave. Maar hoe kies je welke locaties je meepakt welke werken je overslaat? Hoe bepaal je de volgorde? Geen zorgen. Op de website Muurgedichten.nl vind je acht speciale themaroutes. Zo maak je bijvoorbeeld een wandeltocht langs acht gedichten van voor 1880, toen dichtkunst voor de dichters nog een klusje voor erbij was. Of kies voor een rondje langs gedichten met 'vrijheid' als overkoepelend thema. Een gedichtenroute is een heerlijke manier om Leiden eens van een andere kant te bekijken én je bent ook nog eens heerlijk onderweg in de buitenlucht.

Nog veel meer zien en doen in Leiden? Blijf een nachtje slapen.

Website vol achtergrondinformatie

Maar buiten een mooie wandeling met een helder doel, bieden de muurgedichten je ook een kans om veel te leren en nieuwe inzichten te krijgen. Op de website heeft ieder gedicht een eigen pagina met achtergrondinformatie. Wat is de onderliggende betekenis? Wie was dichter en wat is zijn achtergrond? Laat de gedichten op je inwerken door ze te beluisteren of dompel je onder in indrukwekkende Leidse stadsverhalen. Poëzieliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Vreemde tekens

Behalve schitterende gedichten uit Leiden en de rest van het land, ontdek je via de schilderingen ook andere culturen én hun bijzondere schriften. Maak met de 'vreemde schriften' wandeltocht een wereldreis in één dag. Je kunt er vaak geen chocolade van maken, maar een Nederlandse vertaling is altijd dichtbij op Muursgedichten.nl. Lees en ontcijfer de gedichten in beide talen en leer nieuwe woordkunstenaars kennen. Wie was de Georgische dichter Roestaveli en wat zijn Japanse Haiku-gedichten?

Doe inspiratie op

Hoewel het natuurlijk het allerleukst is om zelf een stadswandeling door Leiden te maken, kan dat in deze tijden soms wat lastig zijn. Kom je niet uit de buurt en zit een fysiek bezoekje er daarom even niet in? Dan nog is het voor iedereen met een voorliefde voor poëzie absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Muurgedichten.nl. Doe alvast inspiratie op en trek eropuit zodra het weer kan.

Ook leuk

Foto 2. In Leiden vind je 120 muurgedichten in alle talen. Met een handige website Muurgedichten.nl lees je ze ook in het Nederlands. Foto: Leiden Marketing ©

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 17:02:19 · Gepubliceerd: 20 januari 2021 - 2821