Urban stedentrip! Ontdek de mooiste street art in deze 7 steden

Steden ontdekken |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Van grote namen tot onbekende pareltjes

5 december 2020 Toerisme Landelijk Street art is meestal iets waar je vol bewondering naar kijkt als je er - vaak toevallig - langs komt. Een wauw momentje tijdens een wandeling door de stad, iets wat je niet had verwacht tegen te komen toen je de hoek omsloeg. Het kan een kleine grap zijn, zoals de kabouters in Utrecht. Of een kunstwerk zo groot als de muur van een flat. Dus huur een fiets of trek de wandelschoenen aan en ontdek deze 7 steden op een helemaal nieuwe manier met een trip langs de mooiste street art! Ga zelf op pad met een kaart of app, of volg een gids naar de mooiste graffiti.

Foto 1. Street art van Erico Smit in de Afrikaanderbuurt Rotterdam. Foto: Pow! Wow! Rotterdam © Martine Kiers

1. Heerlen

We starten meteen groots met Heerlen. Sinds ze daar in 2013 besloten om de vele kale muren in de stad een facelift te geven is het hard gegaan. Elk jaar komen er muurschilderingen bij. Van kleurige geometrische figuren op een hoge flatmuur tot een enorme kattenkop die vanachter een boom tevoorschijn komt. Maar niet alle graffiti is enorm. Zo kun je opeens op een oude deur een vogel zien opvliegen met een touw in zijn poten waar twee piepkleine mannetjes aan hangen. Juist omdat Heerlen naast enorme murals ook vol zit met kleine straatkunst staat de stad bekend als de 'street art hoofdstad van Nederland'. Hou dus je ogen goed open. De kaart van Street Art Heerlen wijst je de weg. Benieuwd naar de verhalen achter de kunstwerken, boek dan een tour met gids bij Street Art Heerlen.

Wil je zeker weten dat je geen street art meer mist als je in een stad komt, download dan de Street Art Cities app. Tik de naam van de plaats in het zoekvenster en stippel je route uit.

2. Amsterdam

Wil je een weekend - wat, een week - doorbrengen tussen de street art, ga dan naar Amsterdam. Alleen al binnen de grachtengordel vind je over de honderd murals! Die zijn vaak niet legaal en worden regelmatig verwijderd. Maar net zo snel is elders weer iets nieuws gemaakt. Ook rond het Vondelpark, de NDSM-werf, de Jordaan, Slotermeer en het Oostelijke Havengebied kun je heel wat muurschilderingen vinden. De Streetart Map Amsterdam wijst je de weg. Let goed op tijdens je trip, want ook Amsterdam heeft naast huizenhoge muurschilderijen hele kleine kunststukjes. Soms zijn het niet meer dan subtiele grapjes.

Onze hoofdstad heeft zelfs een Street Art Museum dat normaal tours geeft door Amsterdam Nieuw West. Daar heeft het museum een enorme eigen collectie opgebouwd. Met onder andere de tour inkomsten worden kunstenaars betaald om dit openluchtmuseum steeds verder uit te breiden. Vanwege corona zijn er helaas even geen tours.

3. Rotterdam

Als het om street art gaat is Rotterdam net zo booming als New York, Berlijn en Los Angeles. Dat komt mede door street art festival POW! WOW! Rotterdam, de Europese editie van de nummer één onder de street art festivals. Tijdens het festival werken street artists uit de hele wereld een week lang aan prachtige nieuwe muurschilderingen in de Afrikaanderbuurt. Van minimalistische figuren tot optische illusies en van gedetailleerde muurschilderingen tot grafische vormen in zwart-wit. Bijzonder om te zien hoe hun werken grauwe muren doen opleven en kleur brengen in de wijk. Maar de street art bruist ook in het Oude Noorden, Rotterdam-West en natuurlijk het centrum.

Wil je optimaal op ontdekking, ga dan mee met een gids van Rewriters Rotterdam. Zij geven tours door zes verschillende wijken. Wie zelf op stap wilt gaan kan hun Rewrites App downloaden. Wicked om opeens voor een enorme vissenkop met wijd opengesperde bek te staan. En een raket tegen te komen die een glazen trappenhuis lijkt te vullen.

4. Arnhem

Ook Arnhem barst van de mooie murals. Een roze wasbeer die lijkt te willen ontsnappen uit de muur waar hij inzit. Een rij vrolijke zwarte silhouetten op een witte muur. En grote ogen onder de Nelson Mandelabrug. Arnhem dankt veel van de nieuwere street art aan Arnhem Art. Zij willen met muurschilderingen en andere kunst de stad meer kleur en positieve energie geven. De straat is tenslotte een groot openluchtmuseum, is hun stelling. Vrolijker word je zeker als je in een kaal straatje een enorme uil ziet waar de kleuren vanaf spatten! Kom je met de trein, dan vind je de eerste muurschilderingen meteen vlak bij het station. Verder is er veel street art in het centrum, langs de Rijn, in het Spijkerkwartier en in het Modekwartier. Je vindt ze met de Street Art Cities app.

Net als Rotterdam heeft Arnhem een bijzonder street art event: het World Street Painting Festival midden in de zomer. Dan werken internationale kunstenaars in het centrum aan 3D-illusies, die een aantal maanden te zien blijven.

5. Eindhoven

Eindhoven heeft meerdere street art hotspots, vol grootse muurschilderingen. Een van de bekendste is Strijp-S. Het voormalige fabrieksterrein van Phillips zit boordevol hippe winkeltjes en eettentjes, met daartussen fraaie street art. Je vindt er de grootste graffitimuur van Nederland: de Sound of Strijp-S. Een muurschildering met zeven enorme muzikanten, die acht meter hoog en 140 meter lang is. Guus Meeuwis zit er niet tussen, die staat op een andere grote muurschildering ter ere van het PSV-shirt. Ook in en om het centrum kom je overal street art tegen. Onder andere in het Dommeltunneltje vlak bij het station: sta je opeens oog in oog met Monthy Pythons silly walk.

Maar waar je echt je ogen uitkijkt is in de Berenkuil. Dit complex van fietstunnels en voetpaden onder het verkeersplein Insulindeplein is een legale graffiti-galerie. Een echt street art walhalla, want al sinds 2010 vindt hier het evenement Step in the Arena plaats, een van de grootste street art festivals in Europa. Een weekend lang werken meer dan 150 internationale graffiti artiesten aan de muren. Het resultaat is een openluchtmuseum boordevol prachtige muurschilderingen. Van stripfiguren tot megagrote realistische personen en van gladiatoren tot een taxi die de trap afdendert: hier zie je het allemaal. Net als in elk ander museum kun je er gerust een aantal uurtjes zoet brengen.

6. Leeuwarden

Ook in het noorden van Nederland kom je mooie street art tegen. Leeuwarden heeft normaal zelfs gratis Street Art Tours, die je meenemen langs onder andere drie van de X-men en een enorm roodborstje. Een toren die lijkt te zijn beplakt met kleurig behang vol verschillende patronen, waar achter enkele afgescheurde stukken fraaie tegeltjes te zien zijn. En een verborgen muur vol chimpansees in een parkeergarage. Helaas zijn de gratis tours er op dit moment niet vanwege corona, maar je kunt wel een privé tour boeken met maximaal drie personen (kinderen tot en met twaalf jaar mogen altijd mee). Best de moeite waard om de prachtige muurschilderingen te ontdekken in en om het centrum, aan de zuidkant van de stad en in de Transvaalwijk.

Combineer je tocht langs street art met de Poëzieroute door de binnenstad. Want in Leeuwarden vind je ook overal gedichten op de muren en verwerkt op tegels in de straten. Kunst, gewoon buiten waar iedereen het altijd kan zien.

7. Ede

Ook in kleinere plaatsen kom je fraaie street art tegen. Zo zal Ede veel kunstliefhebbers verrassen. Het begon allemaal in 2016 toen de gemeente een Graffiti Jam organiseerde om de donkere en deprimerende Bospoorttunnel een boost te geven. Dat lukte, want de tunnel is nu een minitentoonstelling. Naast de ingang staan aan één kant een allesbehalve schattig konijn, vogels en paddenstoelen, terwijl aan de andere kant een pad wegspringt. Binnen kom je fantasievolle figuren en fraaie lettergraffiti tegen, maar zie je ook de zon opkomen boven een weggetje over de Veluwe. Een jaar later werd een tweedaags Street Art Festival georganiseerd om ook de Keesomtunnel te veranderen in een street art paradijsje.

Nog veel meer plekken in Ede, inclusief het centrum, volgden. Transformatorhuisjes met kleurige dieren of een onderwaterwereld compleet met kat in duikerspak. Grote vogelkoppen op garagedeuren. Gigantische hoofden in een parkeergarage. En hoge silo's vol kleurige schilderingen, waaronder een enorme uil die met uitgestrekte poten op je af komt. Dus huur een fiets, download de Street Art Cities app en ga op speurtocht naar al die kunst in de openlucht.

Ook interessant

Foto 2. De roze wasbeer in Arnhem lijkt uit de muur te willen ontsnappen. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal
Foto 3. Kunstenaar Klaas Lageweg aan het werk tijdens street art festival Pow! Wow! Rotterdam. Foto: Pow! Wow! Rotterdam © Martine Kiers
Foto 4. De ogen onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem lijken je te volgen. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal

Laatst gewijzigd: 2021-08-26 10:59:18 · Gepubliceerd: 2020-12-04 16:01:29 - 1240