1

Ga voor een dagje sightseeing naar een Nederlandse stad

Bekijk heel veel hoogtepunten in een korte tijd

Stedentrips   Redactioneel door
Foto 1. Doe in Den Haag een rondje langs bekende plekken als de Hofvijver, het Binnenhof en het Vredespaleis. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

21 december 2021 bijgewerkt: 24 januari 2022 Toerisme Landelijk Lekker struinen langs de mooiste gebouwen van een stad, slenteren langs de waterkant of even tot rust komen in de gezelligste parken en hofjes. Om de echte sfeer van een stad te proeven is sightseeing vaak al genoeg. Het voordeel als je niet overal naar binnen gaat... je bekijkt heel veel mooie plekken in een korte tijd! We zetten de bezienswaardigheden van zes Nederlandse steden voor je op een rijtje.

1. Den Haag: paleizen en monumenten

De Hofstad, oftewel Den Haag, is een stad bij uitstek om gewoon eens lekker doorheen te dwalen. Je vindt hier namelijk heel veel schitterende paleizen en monumenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Binnenhof, het Vredespaleis, de Grote Kerk en het beroemdste grasveld van Nederland: het Malieveld. Op elke hoek is wel iets moois te ontdekken. Huur een fiets, trek de wandelschoenen aan en bezoek deze 15 prachtige plekken in Den Haag voor een toffe stedentrip.

2. Utrecht: knusse steegjes en grachten

Een van de meest fotogenieke steden van ons land is zonder twijfel Utrecht. Deze gezellige stad 'in het hartsie van het land' staat natuurlijk bekend om de 112 meter hoge Domtoren en de grachten met haar werfkelders die dwars door het centrum stromen. Maar laat je ook verrassen door de binnentuinen, hofjes en... de Utrechtse kabouters. Deze 12 bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens je stadwandeling door Utrecht.

3. Groningen: singels en kunst op straat

'Er gaat niets boven Groningen', zo zegt men in het hoge Noorden. En een bezoekje aan deze gezellige studentenstad is de moeite inderdaad meer dan waard. De sfeervolle singels, de statige panden en knusse hofjes maken een stedentrip tot een feestje. Het bekendste gebouw is natuurlijk de Martinitoren, maar zet zeker ook het Forum, het Tschumi Paviljoen en de Hoge en Lage der A op je lijstje. We zetten elf bezienswaardigheden in Groningen voor je op een rijtje.

4. Rotterdam: architectonische hoogstandjes

Ontdek de hoofdstad van de Nederlandse architectuur: Rotterdam! De bruisende havenstad barst van de bijzondere gebouwen, vooruitstrevende designs en historische parels. Wandel onder andere langs de oevers van de Maas, bewonder de iconische Erasmusbrug, neem een kijkje bij de Markthal en spot de kubuswoningen en de Euromast. Te veel om op te noemen, maar we hebben er toch een top 10 van gemaakt. Dit zijn de meest bijzondere gebouwen in Rotterdam.

5. Arnhem: groene stad met rijke historie

Wist je dat je door de Gelderse hoofdstad Arnhem een heerlijke stadswandeling kunt maken? Een stad vol historie en een heftige oorlogsgeschiedenis, maar ook een plek vol fijne stukken groen midden in de stad. Bezoek de beroemde John Frostbrug, de Eusebiuskerk en het Duivelshuis, maar ook architectonische pareltjes zoals Rozet en het Centraal Station. En vergeet niet een rondje te wandelen door het prachtige Park Sonsbeek. Alles is op loopafstand van elkaar. We maakten een overzichtje met de tofste Arnhemse bezienswaardigheden om te bezoeken.

6. Leiden: 120 muurgedichten

Voor Leiden maakten we geen overzicht met bekende gebouwen en andere bezienswaardigheden. Wel vertellen we je graag over een andere gave manier om de stad te leren kennen. Verspreid door de stad vind je namelijk 120 muurgedichten. Ze prijken overal op de gevels. Kies één van de acht themaroutes en trek eropuit, te voet of op de fiets. Een gedichtenroute is een fijne manier om Leiden eens van een andere kant te bekijken én je bent ook nog eens heerlijk onderweg in de buitenlucht. Oh, er is ook een website die je voorziet van de nodige achtergrondinformatie.

Ook tof als stedentrip

Foto 2. De bekendste bezienswaardigheid van Groningen? De Martinitoren natuurlijk! Foto: André Löwenthal
Foto 3. Bezoek in Arnhem ook het prachtige Park Sonsbeek. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:43:02 · Gepubliceerd: 2021-12-21 10:41:17 - 1010

Dit past bij 'Ga voor een dagje sightseeing naar een Nederlandse stad'