De mooiste treinstations van Nederland

Bewonder deze mooie stations en maak van treinreizen een dagje uit

Bijzondere bezienswaardigheden   Redactioneel door
Foto 1. Treinreizen wordt een dagje uit: bewonder indrukwekkende stations in Nederland, zoals Station Groningen. Foto: André Löwenthal

7 december 2021 Toerisme Landelijk Mensen kijken, een kopje koffie drinken, een hapje eten, architectuur bewonderen. Als je dan toch met het openbaar vervoer reist, is een mooi station met veel voorzieningen wel een hele grote plus. DagjeWeg.NL zet de mooiste treinstations van Nederland voor je op een rij. Zo wordt treinreizen een compleet dagje uit!

Amsterdam Centraal

Het Grand Central Station van de Lage Landen: Amsterdam Centraal. Met tientallen restaurants en winkeltjes en natuurlijk de iconische Cuypershal. Spontane dans- en zangsessies aan de vleugel, vrienden die elkaar in de armen vliegen, toeristen die verwonderd om zich heen kijken: op Amsterdam Centraal gebeurt het allemaal. Het station werd ontworpen door onder anderen Pierre Cuypers en opende zijn deuren in 1889. Het is inmiddels de ultieme mix van klassiek en modern. Tip: aan de achterkant heb je uitzicht over het IJ en alle boten die langsvaren. Ideaal als je even op je trein moet wachten.

Rotterdam Centraal

Station Rotterdam Centraal is een moderne parel en een iconische verschijning in de havenstad: you either love it or hate it. Het stationsgebouw lijkt op een gigantische geodriehoek. Rotterdammers hebben er verschillende bijnamen voor - zoals bijna alles in Rotterdam een bijnaam heeft - en noemen het de Puntzak, Haaienbek of Patatzak. Het nieuwe station werd in 2014 geopend door koning Willem-Alexander en is één van de drukste stations in Nederland. Vooral op een zonnige dag ziet het er magisch uit, wanneer de zonnestralen door de gigantische glazen wanden naar binnen schijnen.

Station Groningen

Niet alleen één van de mooiste gebouwen van de stad, maar ook één van de mooiste gebouwen van Nederland: Station Groningen, anno 1895. Hier zie je overal nog kleine details van het vroegere reizen terug. Bordjes met 'wachtkamer 3e klasse', grote houten deuren met glas-in-lood-ramen en een prachtige stationshal met rijkversierd plafond. Je zou juist willen dat je vertraging had, gewoon om even in de stationshal te kunnen blijven zitten. Leuk weetje: de kleurrijke bloemmotieven en andere sierlijke elementen op het plafond zijn gemaakt van papier-maché. Dit kwam vroeger vaker voor, om de kosten laag te houden.

Utrecht Centraal

Het lijkt wel een centrum op zich, station Utrecht Centraal. Het is één grote, moderne, open ruimte met meerdere lagen. Ideaal om mensen te bekijken. Ook een groot pluspunt: het is één van de weinige stations met meer dan genoeg zitruimte voor wachtende reizigers. Daarnaast heb je op het station zelf meerdere winkels, diverse eettentjes in verschillende stijlen én is er altijd wel een grappige pop-upstore te vinden. Vanuit de hippe stationshal, die na jarenlange verbouwing in 2016 opnieuw opende, loop je zo de stad of winkelcentrum Hoog Catharijne in.

Station Valkenburg

Dit station uit 1853 is het alleroudste nog bestaande station in Nederland: Station Valkenburg. Het gebouw is gemaakt van mergelblokken - lekker Limburgs - en is nog helemaal in originele staat. Het station is klein en heeft niet veel reisopties, maar is wel een prachtig rijksmonument om te zien. Het heeft nog de sfeer van het reizen van vroeger, toen mensen met koffertjes, hoedjes en wandelstokken dringend doch beleefd door de menigte naar de locomotief snelden.

Arnhem Centraal

Nog zo'n hypermodern station: Arnhem Centraal . Het heeft even geduurd voor het er stond, maar dan heb je ook wat! De OV-terminal, ontworpen door architect Ben van Berkel, opende in 2015 na twintig jaar eindelijk de poorten voor trein- en busreizigers. Het golvende design van de het station is gebaseerd op het glooiende Arnhemse landschap. Loop dus niet direct naar buiten als je de Rijnstad bezoekt, maar bekijk ook op je dooie gemakje de schitterende lichtinval vanaf de verschillende verdiepingen.

Station Haarlem

Nog zo'n schitterend stationsgebouw is het ruim honderd jaar oude station Haarlem uit 1908. Het is het enige Nederlandse station gebouwd in de art nouveau-stijl en een van de beeldbepalende gebouwen van de Noord-Hollandse hoofdstad. Werp wanneer je aankomt op het station een blik op de gedetailleerde tegeltableaus die prijken aan de gevel en het indrukwekkende glas-in-lood, maar ook op het houdsnijwerk. Op het perron vind je bovendien nog het originele seinhuisje. Leuk weetje: op dit station beroemde films opgenomen, waaronder Hollywood kaskraker Oceans Twelve en Zwartboek van Paul Verhoeven. Duik dus niet in je telefoon als je eventjes moet wachten, maar kijk goed om je heen!

Internationale treinreis: met de trein op vakantie

Foto 2. Het gigantische en iconische stationsgebouw van Amsterdam Centraal. Foto: Pixabay / MemoryCatcher
Foto 3. De Patatzak: Station Rotterdam Centraal. Foto: Pixabay / Skitterphoto
Foto 4. Ontdek de golvende vormen van station Arnhem Centraal, geïnspireerd op het glooiende landschap van de stad. Foto: Pixabay / moebiusdream
Foto 5. Kijk om je heen en ontdek de details van station Haarlem. Foto: Pixabay / fritsdejong

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:49:32 · Gepubliceerd: 2019-03-01 11:36:04 - 3732