Bladeren en bewonderen: de mooiste boekhandels van Nederland

Deze boekenwinkels zijn must-sees voor boekenwurmen

Bijzondere bezienswaardigheden Redactioneel door
Foto 1. De Dominicanenkerk in Maastricht. Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun.

9 maart 2020 bijgewerkt: 17 februari 2022 Cultuur Landelijk De geur van papier, perkament en inkt. Planken vol special editions met prachtige kaften. Spannende doorgangen, knusse leeshoekjes en een open haard om je aan te warmen. Deze vijf boekenwinkels zijn zo mooi dat je er spontaan een boek van zou willen kopen. Gewoon, zodat je een excuus hebt om er rond te neuzen. Wij zetten de vijf mooiste boekhandels van Nederland op een rij.

Waanders In de Broeren in Zwolle

Waanders In de Broeren is zo'n boekwinkel waar je mond als boekenfan van openvalt. Een prachtige kerk, tot de nok toe gevuld met lectuur. Waanders is een historische kerk, gigantische boekenwinkel, expositieruimte, brasserie en bezienswaardigheid in één. Tussen oude en nieuwe boeken neuzen, rondsnuffelen bij souvenirs en schrijfwaar en huishoudelijke hebbedingen. Ze hebben hier van alles! Tip: kijk omhoog. Dan zie het mooie orgel en het prachtige plafond, uit 1465. Voor wie extra lang wil blijven hangen, is Smaak In de Broeren ideaal. In het schip van de oude kerk zit een brasserie slash koffiecafé. Bij mooi weer is het terras buiten bij de kerk ook open - het exterieur van de Broerenkerk is ook het bewonderen waard.

Riemer in Groningen

Een begrip in de Groningse - ook wel Grunningse - binnenstad: Boekhandel Riemer. Vaste klanten zijn dol op de heerlijke sfeer in de winkel. Hier hebben ze hart voor boeken, en dat merk je! Van de krakende houten vloeren en de onwijs behulpzame en hartelijke medewerkers: je wordt hier als boekenwurm helemaal blij van. Het is een heerlijk pand om doorheen te struinen, eventjes aan de leestafel wat te lezen, een kopje koffie of soep in de brasserie te nemen. Ze hebben hier naast boeken ook hebbedingetjes. Vaak passen die bij de boeken die op dat moment in de spotlights staan - leuk als cadeaupakketje voor jezelf of iemand anders.

Dominicanenkerk in Maastricht

De meeste book lovers kennen deze al: de Dominicanenkerk in Maastricht. Nog nooit geweest? Zeker doen! Je kunt niet anders dan hier stilletjes eerbiedig rondkijken. De kerk is prachtig - ruim zevenhonderd jaar oud. Je vindt de kerk tussen het Vrijthof en de Markt, dus midden in het centrum van de stad. Behalve héél veel boeken vind je hier veel magazines en lp's om tussen te neuzen. Het is ook een onwijs romantisch plekje om samen te bezoeken en vol ontzag rond te lopen. Of schuif aan in de brasserie voor koffie met een Limburgs taartje, of een lunch. Vanaf je plekje heb je prachtig uitzicht op de indrukwekkende kerk.

Riemer & Walinga in Ermelo

Zodra je bij boekwinkel Riemer & Walinga de drempel over stapt, voel je je thuis. De boekhandel - ook bekend als De Boekverkoopers - is een houten, authentieke en hartverwarmende zaak waar je wel uren zou kunnen rondneuzen. Helemaal omdat er verse koffie voor je klaar staat - waar vind je dat nog? De boekhandel staat regelmatig in de lijstjes van mooiste boekenwinkels van ons land. Eyecatcher is de open haard, die het al zo knusse en gastvrije sfeertje nog sterker maakt.

De Vries Van Stockum in Haarlem

Dwalen, bladeren, boeken bewpnderen. In boekhandel De Vries Van Stockum ontsnap je even aan de drukte van de o zo mooie binnenstad van Haarlem. De boekwinkel zelf is een beetje een mini-Haarlem op zich: vol historie en verhalen. De winkel huist namelijk in vijf verschillende historische panden. De oude details van de gebouwen zijn nog goed te zien; je kunt nog zien waar vroeger het ene pand ophield en het andere begon. In het pand staat een ruime leestafel, waar je gerust even aan kunt schuiven. En naar verluid vind je de alleroudste muur van Haarlem in De Vries Van Stockum. Leuk: in de bijzondere binnentuin worden geregeld leesclubs en activiteiten georganiseerd.

Ook mooi om te bezoeken: de mooiste treinstations van Nederland.
Foto 2. Waanders In de Broeren in Zwolle. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. De Vries Van Stockum in Haarlem. Foto: de Vries Van Stockum.
Foto 4. Riemer & Walinga in Ermelo. Foto: Boekverkoopers Riemer & Walinga.

Laatst gewijzigd: 2022-02-17 11:17:55 · Gepubliceerd: 2020-03-05 14:26:40 - 2337