Dagje uit? Ga lekker treinen!

Uitstapjes met treinen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tjoek, tjoek! Met deze uitjes zit je op het juiste spoor

19 augustus 2018 Toerisme Landelijk Ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Nederland: trams en treinen. Reisden we vroeger nog met hoedjes op en handschoenen aan, tegenwoordig ploffen we gewoon in ons kloffie in de sprinter neer. Het liefst alleen in een tweezits, want met elkander converseren terwijl het Hollandse landschap aan ons voorbij glijdt, is inmiddels een beetje ouderwets. Of toch niet? Ontdek alles over treinen en treinreizen bij deze uitstapjes en hoe dit door de jaren heen is veranderd.

Foto 1. Maak een nostalgische treinrit door het prachtige Limburgse landschap met de Miljoenenlijn. Foto: Miljoenenlijn.

Trammuseum Rotterdam

ROTTERDAM - Voor een habbekrats duik je al in de historie van de trams in het Trammuseum Rotterdam. Bekijk houten trams van vroeger, waaronder een paardentram uit 1880! Je ziet al helemaal voor je hoe mensen vroeger in stijl reisden, compleet met hoeden en handschoenen. Bekijk foto's, uniformen en treinkaartjes van vroeger. Bewonder ook een aantal oude bussen en metrostellen. In de zomer brengen historische trams je langs de mooiste plekken van Rotterdam. Leuk: je kunt ook een tram bij het museum huren voor een feestje.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

HOORN - Tijdens een stoomtramrit met Museumstoomtram Hoorn-Medemblik ervaar je hoe mensen in 1926 reisden. De conducteur komt in een ouderwets uniform kaartjes knippen, terwijl de wagons nostalgisch heen en weer slingeren en de bollenvelden aan je voorbij trekken. Onderweg stop je op historische stations, waar ook alles in de stijl van vroeger is. Er zijn meerdere routes mogelijk en je kunt zelfs een stukje van je reis met de boot afleggen. DagjeWeg.NL ging een dagje met de stoomtram mee.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

APELDOORN - Maak een historisch treinritje over de Veluwe! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is eigenlijk gewoon een rijdend spoorwegmuseum. Aan boord van een nostalgische stoomlocomotief kom je alles te weten over hoe reizen er vroeger aan toeging. Bewonder diesellocomotieven, vele historische rijtuigen en goederenwagons en geniet van een uitzicht over de groenste schatkamer van Nederland tijdens een rit vanuit Apeldoorn via Beekbergen, Loenen en Eerbeek naar Dieren.

Het Spoorwegmuseum

UTRECHT - De locatie van Het Spoorwegmuseum is al een bezienswaardigheid op zich: het in 1874 gebouwde Maliebaanstation in Utrecht. In dit historische pand staan kolossale stoomlocomotieven en oude rijtuigen opgesteld en leer je alles over treinen en treinreizen van vroeger. Zo neemt de darkride Stalen Monsters je in karretjes mee naar de jaren twintig en in Droomreizen vertellen acteurs over de beroemdste trein ter wereld, de Oriënt Express. Bekijk ook Nederlands eerste stoomlocomotief, de Arend. In het interactieve Techlab leren bezoekers spelenderwijs meer over de techniek achter de trein.

Miljoenenlijn

SIMPELVELD - De Miljoenenlijn staat garant voor een sprookjesachtige rit door het Limburgse landschap. Verschillende stoom- en historische dieseltreinen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij rijden over de Miljoenenlijn. Tjoekend door de Limburgse heuvels geniet je van mooie uitzichten. Zak weg in het rode pluche - net als reizigers vroeger deden - en geniet van een eersteklasreis! Je kunt aan boord een high tea bestellen of voor een ander culinair arrangement kiezen. Onderweg doe je pittoreske plaatsjes aan, zoals Schin op Geul, Simpelveld en Kerkrade en die van het Duitse dorpje Vetschau.

Nederlands Transport Museum

NIEUW-VENNEP - Treinen, metro's, vliegtuigen, tractors: in het Nederlands Transport Museum zie je ze allemaal. Alle highlights uit onze transportgeschiedenis zie je terug in dit museum, dus het is ook zeker een treinritje down memory lane. Van de allereerste fietsen, koetsen en automobielen tot inmiddels iconische straaljagers, vliegtuigen en bussen. Bijzonder om te zien hoeveel er is veranderd in ons vervoer. €2,- korting op je tickets via DagjeWeg.NL Tickets!

Dagje uit met trein

Foto 2. Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een ouderwets gezellig dagje uit voor alle leeftijden. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Bewonder oude trams en stoomlocomotieven in het Bello Atelier van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en leer meer over treintechniek en treinreizen van vroeger. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. In Het Spoorwegmuseum kom je op spannende wijze in Droomreizen alles te weten over de beroemdste trein ter wereld, de Oriënt Express. Foto: Het Spoorwegmuseum.

Laatst gewijzigd: 2020-10-07 11:49:41 · Gepubliceerd: 2018-08-09 15:53:15 - 2710