1

Dagje Groningen? Dit moet je zien!

Deze bezienswaardigheden wil je niet missen tijdens je stedentrip

Bekijk meer uitstapjes in Groningen Redactioneel door
Foto 1. Overal torent d' Olle Grieze, oftewel de Martinitoren, bovenuit in het centrum van Groningen. Foto: André Löwenthal

6 december 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Toerisme Groningen, Groningen De stad Groningen bruist! Wandel door het gezellige centrum van deze stad in het hoge Noorden. Struin langs de singels en werp een blik op de statige panden. We zetten de mooiste bezienswaardigheden van Groningen voor je op een rijtje.

1. Station Groningen

Kom je met de trein naar Groningen? Dan heb je geluk! Wanneer je uitstapt, sta je namelijk direct midden in één van de mooiste gebouwen van de stad. Op Station Groningen, gebouwd in 1895, zie je overal details van vroegere reizen terug. Een bordje met daarop de tekst 'wachtkamer 3e klasse', grote houten deuren met glas-in-lood-ramen en een prachtige stationshal met rijkversierd plafond. Vergeet dus niet om even naar boven te kijken. Wist je trouwens dat de kleurrijke bloemen en andere sierlijke elementen op het plafond gemaakt zijn van papier-maché? Dit is gedaan om de kosten wat te drukken.

Maak er een weekendje Groningen van. Blijf overnachten op een van deze adresjes!

2. Forum Groningen

Tussen de oude panden in het centrum valt het moderne Forum Groningen aan de Nieuwe Markt extra op. Maar behalve het feit dat de aanblik van buitenaf alleen al prachtig is, is het ook aan te raden om binnen even een rondje te doen. Het gebouw dient als ontmoetingscentrum voor bewoners en bezoekers en is bovendien een mooi startpunt voor je Groningse stedentrip. Op de begane grond vind je namelijk direct de Groningen Store (VVV). Kijk vanuit de centrale hal naar boven en ontdek het indrukwekkende lijnenspel. Pak vervolgens de roltrap naar boven en tuur lekker door de ramen naar buiten. Ga helemaal naar het dakterras voor misschien wel het mooiste uitzicht over de stad.

3. Vismarkt

Waar leer je een stad écht kennen? Juist, op de markt! Vier keer per week slenter je rustig tussen de kraampjes op de Vismarkt door, terwijl je geniet van het stadsleven in zijn volle glorie. Als sinds de vijftiende eeuw staat het hier vol met marktkooplui die hun waar verhandelen. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag haal je naast je hart ook je neus op! Dan vind je namelijk heel veel verse (lokale) producten zoals groente, fruit vis en kaas. De bloemen komen rechtstreeks van veiling en de vis natuurlijk van de visafslag. Op woensdag staan er alleen marktkramen op de stoep. En ben je op de Vismarkt, werp dan ook een blik op de mooie neoclassicistische Korenbeurs, waar in vroeger tijden graan werd verhandeld.

4. Groninger Museum

Naast alle boeiende tentoonstellingen, is het pand van het Groninger Museum een kunstwerk op zich! Want wie het station uitloopt, ziet op een aangelegd eilandje in het Verbindingskanaal het postmoderne museumgebouw uit 1994 liggen. Je kunt niet anders dan even blijven kijken naar dit wonderlijke stukje architectuur. het gebouw bestaat uit drie afzonderlijke delen, ieder ontworpen door een andere architect. Voorbij lopen is eigenlijk zonde, want ook van binnen zit het museum vol met verrassingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kleurrijke en fotogenieke wenteltrap in het hart van het gebouw.

5. Martinitoren en Martinikerk

Hét symbool van Groningen is natuurlijk de dertiende-eeuwse Martinitoren. Waar je ook loopt 'd' Olle Grieze', zoals de Groningers hem noemen, torent met zijn 97 meter overal bovenuit. Het is daarmee de op vier na hoogste toren van Nederland. Waag de beklimming op eigen houtje of ga samen met een gids en bekijk de stad van boven. De toren hoort overigens bij de Martinikerk. Stap ook hier even binnen en bekijk de schitterende schilderingen en een van de grootste Noord-Europese barokorgels. Of boek een rondleiding door het schip, het koor en de gewelven.

6. Hofjes van Groningen

Net als in veel oude steden vind je in Groningen heel veel hofjes. Vroeger woonden op deze prachtige binnenplaatsjes ouderen, weduwen en zieken. Tegenwoordig vind je er even wat rust middenin het hectische stadsleven. Het is niet altijd even makkelijk om de fotogenieke hofjes te vinden. Daarom stelde de VVV een speciale hofjeswandeling samen die je langs de meest schitterende exemplaren leidt. Wandel onder andere langs het Petersgasthuis, waar in het kerkje de oudste klok van de stad hangt, het St. Geertruidsgasthuis, waar vroeger de gekken van de stad verbleven en ;angs de Prinsentuin; een schitterende tuin vlakbij de Martinikerk.

7. Kunst op straat

In Groningen ligt de kunst voor het oprapen! Je kunt op de bonnefooi gaan wandelen, maar vooraf je route bepalen is veel handiger. Volg daarom één van de vele kunstroutes die de stad voor je in petto heeft. Ontdek bijvoorbeeld verborgen(straat)kunstwerken met de 'Off the beaten art' route. Street art combineren met muziek? Ga dan voor de Muzikale Tour langs Street Art & Graffiti. Of spring op fiets en trap langs fonkelende lichtkunstwerken tijdens de Urban Biketour, volg een Kunstroute langs de Groninger Singels of maak kennis met het gebied ten zuiden van de ring.

8. Wall House #2

Voor de volgende bezienswaardigheid moet je iets verder reizen vanuit het centrum. Aan de rand van het Hoornse Meer ligt Wall House #2. Dit opvallende en kleurrijke huis, gebouwd in 2001, is het ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Bevestigd aan een muur van wel 18 meter breed en 14 meter hoog, hangen de verschillende vertrekken en verdiepingen van wat oorspronkelijk bedoeld was als woning. Hejduk ontwierp in de jaren '70 nog meer Wall Houses, maar wat die in Groningen extra speciaal maakt, is het feit het de enige is die ook daadwerkelijk gebouwd is. Tegenwoordig is het huis in gebruik als expositieruimte en is het af te huren voor evenementen. Wil je ook even binnen kijken? Dat kan ieder weekend van april tot en met oktober tussen 12:00 uur en 17:00 uur.

9. Der Aa-kerk

Eén van de beeldbepalende objecten in de Groningse skyline is de Der Aa-kerk, met zijn herkenbare gele toren en middeleeuwse gewelven. Tegenwoordig doet dit historische gebouw dienst als locatie voor evenementen en exposities, maar lange tijd is er helemaal niet naar omgekeken. Sterker nog, het was tot de restauratie in 1982 zelfs onveilig om er binnen te komen. Tegenwoordig is het, na een flinke opknapbeurt (2006), zeker de moeite waard om dit beeldbepalende gebouw te bekijken. Rondleidingen, inclusief het beklimmen van de gewelven, zijn te boeken voor groepen tot maximaal vijftien personen.

10. Tschumi Paviljoen

Ter ere van de 950ste verjaardag van Groningen ontwierp de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi in 1990 een bijzonder gebouw: het Tschumi Paviljoen. Dit opvallende glazen gebouwtje is te vinden op het Hereplein. De unieke blikvanger biedt e-cultuur en kunst die gebruik maakt van moderne media een fantastische en prominente expositieplek in het centrum van de stad. Het paviljoen staat iets gekanteld en moet daardoor 'chaos' veroorzaken in het straatbeeld. De aanblik van het paviljoen is steeds weer iets anders, doordat bekende kunstenaars de ruimtes inrichten met hun installaties. Ga gewoon eens kijken!

11. Hoge en Lage der A

En als laatste mag je natuurlijk ook de Hoge en Lage der A niet missen tijdens je rondje Groningen. Wanneer je over beide kades wandelt, loop je voorbij aan maar liefst 28 Rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Vandaag de dag vind je in dit gezellige gedeelte van de stad heel veel terrassen en knusse barretjes, maar vroeger stond deze plek in het teken van de handel. Op de Lage der A werden goederen gelost wanneer het eb was, bij hoog water konden de schepen hun waar kwijt op de Hoge der A. De indrukwekkende pakhuizen doen je terug dromen naar de eeuwen van toen. Schiet de mooiste plaatjes vanaf de bruggetjes die de beide zijden van de A met elkaar verbinden.

Ook leuk

Foto 2. Proef de sfeer van de stad op de Vismarkt, met op de achtergrond de Der Aa-kerk. Foto: André Löwenthal
Foto 3. Het treinstation van Groningen is ook direct één van de mooiste gebouwen van de stad. Foto: André Löwenthal
Foto 4. Bekijk ook Wall House #2 aan de oevers van het Hoornse Meer. Foto: André Löwenthal
Foto 5. Een van de fijne rustpunten in de drukte van de stad: de Prinsentuin. Foto: Redactie DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 15:11:16 · Gepubliceerd: 2021-12-01 10:44:14 - 3574


-advertentiepositie-