Maak een muzikale stadswandeling door Groningen

Ontdek de rijke muziekgeschiedenis 'Van Bach tot Bowie'

De Oosterpoort Groningen Redactioneel door
Foto 1. De gidsen en initiatiefneemster van de muzikale stadswandeling 'Van Bach tot Bowie in Groningen. v.l.n.r. Yvonne van den Berg, Ellis Hendriksen en Peter van der Heide. Foto: Ronald Lowijs

3 januari 2022 bijgewerkt: 9 maart 2022 Cultuur Groningen, Groningen Dat Groningen een fijne stad is om doorheen te struinen, is inmiddels wel bekend. Maar deze parel in het hoge Noorden heeft naast een bruisend stadscentrum ook een rijke geschiedenis wanneer het gaat om muziek. Wil je er meer over weten? SPOT Groningen stelde samen met lokale kenners de bijzondere muzikale stadswandeling 'Van Bach tot Bowie' samen. Extra leuk: het is helemaal gratis!

Van klassiek tot popmuziek

Muziekjournalist Peter van der Heide en voormalig klassiek programmeur Yvonne van den Berg nemen je in 'Van Bach tot Bowie' via een online audiogids mee door vier eeuwen muziekgeschiedenis. De tocht voert je langs twintig locaties in de binnenstad, die belangrijk zijn of waren in de muzikale historie van de stad. Van grootse klassieke uitvoeringen in de gesloopte concertzaal De Harmonie (1973) tot de opkomst van het jaarlijkse popfestival Eurosonic Noorderslag. En van de vele verbouwingen van de Oosterpoort tot de optredens van opkomende bands als U2, Nirvana en Pearl Jam in poptempel VERA... je hoort het allemaal. Of je voor het eerst een stedentrip naar Groningen plant of al jaren in de stad woont, de wandelroute is een ware ontdekkingstocht.

Weekendje van maken? Bekijk hier waar je kunt overnachten in Groningen!

Weetjes en fijne muziek

De stadswandeling is 5,8 kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Behalve heel leerzaam, is de route dus ook nog eens erg lekker voor je stappenteller. Doe je oortjes in en luister, terwijl je geniet van het voorjaarszonnetje, naar alle bijzondere verhalen die je onderweg krijgt voorgeschoteld. Behalve interessante weetjes - wist je bijvoorbeeld dat Michael Jackson op veertienjarige leeftijd zijn eerste Nederlandse optreden gaf in Groningen? - geeft de tour ook muzikale suggesties om te beluisteren op Spotify. Neem de historische sound van de stad in je op. Ben je bij de volgende tussenstop op de route? Dan start automatisch het bijbehorende audiofragment. Start de route wanneer het je uitkomt. Er is geen vaste starttijd of startpunt. De de muzikale stadswandeling is een initiatief van SPOT Groningen, de organisatie achter de Oosterpoort en de Stadsschouwburg Groningen.

Ook interessant

Foto 2. De muzikale stadswandeling in Groningen brengt je onder andere langs De Stadsschouwburg in Groningen. Foto: Niels Knelis Meijer

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 15:02:05 · Gepubliceerd: 3 januari 2022 - 4650