Review: hoe leuk is een online escape room?

Bekijk meer online escape rooms en games |  deel via WhatsApp | Recensie door

Lees onze review van verschillende online escapegames

26 januari 2021 Trends Landelijk Een online escape room, hoe leuk is dat eigenlijk? Je zit gewoon in je eigen huis, zonder echte kamers en voorwerpen om mee te puzzelen. Hoe werkt dat dan precies? Wij namen proef op de som en delen onze ervaringen met verschillende online escapegames. Lees onze reviews!

Foto 1. Weet je El Professor en zijn bendeleden op te sporen? Foto: DagjeWeg.NL

Hoe werkt een online escape room?

Er zijn inmiddels heel wat online escape rooms om uit te kiezen. Wij speelden de NoxBox Bella Ciao, twee games van Escape Room @ Home, de gratis online escape room De Verloren Herinnering en als laatste nog de 3D Online Escape Room Lost Treasure. Elke escape room heeft weer een andere aanpak. Zo moet je bij Escape Room @ Home een app downloaden en kun je bij De Verloren Herinnering en Lost Treasure via een link inloggen. Met een NoxBox krijg je per post vijf kaarten toegestuurd, waarmee je alle puzzels kunt oplossen. Daarbij horen verschillende webpagina's met de vragen, hints en extra aanwijzingen.

Grytsje Anna (32) speelde Noxbox Bella Ciao: "De volgende dag viel de envelop van NoxBox al op de mat; met de snelle levering zit het wel goed! Aan de hand van de kaarten en de instructie zaten we al snel helemaal in het spel, al duurde het een poosje voordat we de eerste puzzel opgelost hadden. Om tot de juiste antwoorden te komen hebben we wel regelmatig wat hints bekeken. Dat was vaak net het zetje wat we nodig hadden om verder te komen. De puzzels waren leuk en afwisselend. Je hoeft de serie La Casa de Papel niet te kennen om het spel te spelen, maar dat maakt het wel leuker! Tip: lees de teksten goed door zodat je geen hints over het hoofd ziet.

Zijn er duidelijke instructies?

De instructies bij elke escape room waren duidelijk. Bij de gespeelde escape rooms was iedereen vlot van start en bij wat tegenslag kun je altijd hints opvragen, vooral bij de wat moeilijkere escape rooms. Vooral de spellen van Escape Room @ Home zijn gemakkelijk te spelen. Er zijn dan ook een aantal thema's al geschikt voor hele jonge kinderen.

Joey (22) speelde Escape Room @ Home De instructies waren erg duidelijk! Ik heb een game gespeeld met mijn collega's en de andere met mijn vriendin. Het werkt goed, maar het is natuurlijk niet dezelfde ervaring als je in een escape room zit die volledig in het thema is gebouwd. Voor mij waren deze escape rooms wat te makkelijk, maar het was wel leuk om samen te spelen.

Leuk met een team - op afstand?

Een escape room is altijd leuker met meer mensen, al kun je het ook in je eentje spelen. We speelden Lost Treasure met meerdere groepen op afstand en dat was een leuke uitdaging. De NoxBox zou je ook met meerdere mensen op verschillende locaties kunnen doen. Het is wel handig om dan allemaal een eigen set kaarten te hebben om mee te puzzelen. Ook De Verloren Herinnering is goed te spelen met anderen die zich niet op dezelfde locatie bevinden. Je krijgt voor deze escape room een mail met een link die je kunt delen. Via Zoom of een andere videoverbinding ernaast speel dan je ook op afstand gewoon samen.

Tonny (60) speelde De Verloren Herinnering: "Wat een werk moet dit zijn geweest en wat zit deze online escape room vol ideeën! Dit is een heerlijk spel, vol variatie. Geen puzzel is hetzelfde. Sommige dingen zijn in eerste instantie wel eens onduidelijk, maar de hints helpen goed. En het is een leuk verhaal, dat goed in elkaar zit. Het speelt nu, maar je puzzelt met veel elementen uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Zoals oude foto's en brieven vol herinneringen aan momenten uit die tijd. Je moet wel erg van puzzelen houden! Soms duurt het echt een poos voor je een puzzel voor elkaar hebt. En hou er rekening mee dat dit een lang spel is. Er schijnen mensen te zijn die het in drie uur klaarspelen, maar je bent eerder vijf, zes uur bezig."

Zijn de escape rooms uitdagend?

Het niveau van de verschillende escape rooms ligt nogal uiteen. Wil je gewoon gezellig samen een spelletje doen? Dan is de Escape Room @ Home geschikt. De puzzels en opdrachten zijn niet echt moeilijk, maar het is wel een originele activiteit die geschikt is voor het hele gezin. De puzzels van de andere escape rooms zijn een stuk uitdagender. Ook waren we daar veel langer mee bezig. De 3D Online Escape Room Lost Treasure en De Verloren Herinnering hebben virtuele kamers waar de aanwijzingen verborgen zijn. De NoxBox heeft als enige fysieke kaarten. Die elementen geven de escape rooms meer beleving.

Cris (23) speelde Lost Treasure: "Het leuke van de escape was dat er meerdere kamers waren, die je deur voor deur open kon maken om naar het volgende portaal te gaan. De virtuele kamers waren goed vormgegeven. Voor de codes die je moest ontcijferen was er vaak wel ergens anders in de kamer een uitleg te vinden hoe je deze kon kraken. Tip: speel deze escape met een losse muis. Om alle aanwijzingen te vinden, moet je namelijk veel klikken op het scherm. Al met al was de escape niet te moeilijk om te doen. Wel was het uitdagend genoeg, omdat je steeds verschillende oplossingen moest combineren om naar de volgende ruimte te kunnen gaan."

Deze escape rooms speelden we

Hier vind je nog meer toffe escape rooms!

Nog meer leuke online activiteiten

Foto 2. Stap naar binnen in de online escaperoom 'De Verloren Herinnering'. Foto: screenshot De Verloren Herinnering, door Creators United.
Foto 3. Speel samen een Escape Room @ Home. Foto: Escape Room @ Home
Foto 4. Dwaal door de virtuele kamers van de online escaperoom Lost Treasure. Foto: 3D Online Escaperoom Lost Treasure

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-01-28 16:08:48 · Gepubliceerd: 2021-01-26 11:14:33 - 2068