Struin rond in Beeldenpark Jits Bakker

Ook gestolen kunst staat in de Bilt

Beeldenpark Jits Bakker Redactioneel door
Foto 1. In 2012 werd 'Paardentorso's' ontvreemd uit het beeldenpark. Jits Bakker maakte het 'gewoon' opnieuw. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

10 juni 2024 Cultuur De Bilt, Utrecht Heerlijk in de buitenlucht genieten van prachtige beeldhouwkunst, het kan in het volledig vernieuwde Beeldenpark Jits Bakker in de Bilt. Bezoek de permanente tentoonstelling met werken van Nederlands meest bestolen kunstenaar.

Voel de aanwezigheid van Jits Bakker

Midden op Landgoed Beerschoten in de Bilt vind je Beeldenpark Jits Bakker. Een groene oase van rust aan de rand van het bruisende Utrecht. De vogeltjes fluiten en de frisse lucht waait er door je haren. Op loopafstand van de beeldentuin (zo'n 800 meter) werkte Bakker in zijn atelier 'de kooi' jaren lang aan prachtige beelden van brons, marmer en graniet. De kunstenaar zelf overleed in 2014, maar zijn werk is nog altijd springlevend. Wanneer je door het park struint, voel je nog altijd de aanwezigheid van de in Renkum (1937) geboren beeldhouwer. Van zonsopkomst tot zonsondergang is het beeldenpark vrij toegankelijk, dus ga erheen en vergaap je aan 31 indrukwekkende sculpturen.

Overnachten in en om De Bilt? Bekijk waar je een nacht kunt blijven slapen.

Meest bestolen kunstenaar van Nederland

Meer dan eens werden de beeldhouwwerken van Jits Bakker gestolen. Bakker heeft zelfs de twijfelachtige eer de meest bestolen kunstenaar van Nederland te zijn. Maar zijn enorme veerkracht zorgde ervoor dat hij de ontvreemde beelden steeds opnieuw maakte. Dat maakt het extra bijzonder om de in 2003 en 2012 gestolen beeldhouwwerken Aan De Borst, Paardentorso's en De Parachutist 'gewoon' te kunnen zien in het beeldenpark. De collectie is dankzij de energieke kunstenaar toch compleet en wel te bewonderen in Bakkers achtertuin in De Bilt.

Foto 2. Ook het in 2003 gestolen kunstwerk 'Aan de Borst' van Jits Bakker is te zien Het Beeldenpark. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

Dwalen langs prachtige beelden

Beeldenpark Jits Bakker ligt tussen de slingerende beekjes, bospaden, vijvers en bomen van Landgoed Beerschoten, als een verborgen tuin. Het is open en groen, met mooie waterpartijen, grote bomen en berceaus of loofgangen: groene tunnels van heggen die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden. Goed onderhouden paden leiden je langs alle beelden. Even zitten? Dat kan onder andere in Koetshuis Beerschoten met een kopje koffie en taart, een lunch of zelfs een ontbijt. Je vindt daar ook het bezoekerscentrum van Utrechts Landschap, waar je alle informatie vindt over het landgoed.

Het beeldenpark is van zonsopgang tot zonsondergang open, maar het Koetshuis niet. Daar kun je doordeweeks van 10:00 uur tot 17:00 uur heen en in het weekend van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Foto 3. Volg de paden langs alle beelden en ontdek prachtige parels, zoals herdenkingsbeeld De Parachutist. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

De kunstenaar Jits Bakker

Jits Bakker werd vooral bekend vanwege zijn beeldhouwwerken, maar hij was van veel verschillende markten thuis. Zo was hij onder meer een verdienstelijk kunstschilder, glaskunstenaar en sieradenmaker. Zijn veelzijdigheid vind je ook terug in de onderwerpen van zijn werk. Klassieke oudheid, muziek, dans en sport, alles komt voorbij in zijn oeuvre. Eén van Bakkers belangrijkste inspiratiebronnen was echter ook de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, die in het verzet zat, is geëxecuteerd in Kamp Vught en de zevenjarige Jits werd tijdens de Slag om Arnhem geëvacueerd naar Friesland. Na een jaartje Zweden, keerde hij terug naar zijn geboorteregio waar hij ging studeren aan de Kunstacademie. In 1999 opende Bakker het Beeldenpark, waar bewonderaars het tastbare resultaat van een bewogen leven nog altijd kunnen bewonderen.

Een bezoekje brengen aan atelier 'de kooi' en het aangrenzende beeldenlabyrint? Boek dan een rondleiding via de Stichting Jits Bakker Collectie.

Ook leuk

Foto 4. Wandel tussen de mooie beelden van Jits Bakker in Beeldenpark Jits Bakker. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

Laatst gewijzigd: 2024-06-10 16:26:36 · Gepubliceerd: 10 juni 2024 - 4477