De leukste activiteiten bij forten en vestingen

Doen in de voorjaarsvakantie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Van een autorally tot speuren naar het verleden

19 februari 2021 Toerisme Landelijk Nederland barst van de forten en leuke vestingstadjes. Daar is van alles te doen, waaronder veel lekker in de buitenlucht. Stap op de step, trek door een vesting met een game, of challenge jezelf tijdens een speurtocht. En wat heeft een speelbos te maken met de Hollandse Waterlinie? Bekijk de leukste activiteiten bij de forten en vestingen!

Foto 1. Fort Honswijk heeft een expositie waar je gewoon heen kunt: een buitenexpo met grote doeken over meerdere forten. Voor kinderen is er een leuke speurtocht. Foto: Forten.nl

Buitenexpo en speurtocht Fort Honswijk

SCHALKWIJK - Benieuwd hoe dat nou zit met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en waarom dit bij Unesco op de nominatie staat om Werelderfgoed te worden? Bezoek dan de Buitenexpositie op Fort Honswijk. Hier reis je in 22 doeken langs de forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwegein, Houten, Vianen en Culemborg. Leuk: je ziet ze op de afbeeldingen ook van boven. Zo krijg je een mooi beeld van de forten. Extra leuk: de kinderen kunnen zelf op onderzoek gaan met een speurtocht! En tussendoor natuurlijk even allemaal op de foto bij het kanon.

Familiespeurtocht Fort Uitermeer

WEESP - Rondom Fort Uitermeer valt heel wat te ontdekken. Zeker met de uitdagende familiespeurtocht van Plofhuis. Jullie missie: enkele belangrijke foto's terugvinden die zijn verstopt op het terrein. Raadsels en puzzels wijzen je de weg - als je die weet op te lossen. Dus laat jullie hersens maar kraken! Ook de kinderen, want deze speurtocht is speciaal ontwikkeld voor de hele familie. Tijdens het speuren kom je langs het fort, plofhuisjes, de oude sluis, de kanonremise en nog veel meer bijzondere plekjes.

Autorally langs de Waterlinie

GORINCHEM - Ontdek een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een autorally van Autopuzzeltocht.nl. Vanaf het startpunt in Gorinchem wijst een roadbook je de weg langs stoere forten en bunkers. Dit gebeurt met het bolletje-pijltje systeem: dus als een echte autorally! Leuk met kinderen vanaf zes jaar, vooral omdat zij een eigen roadbook krijgen. Na je bestelling zijn die allemaal direct te downloaden. Ze bevatten naast de navigatie ook puzzels, raadsels en een autobingo. Onderweg ontdek je veel bijzondere plekken, waar het leuk is om even uit te stappen. Zoals de doorgezaagde bunker op de Diefdijk, die laat zien hoe een bunker er van binnen uitziet zonder dat je er in hoeft.

Online binnenkijken bij het Muiderslot

THUIS - Het indrukwekkende Muiderslot in de vesting Muiden mag dan dicht zijn, toch kun je binnen rondgluren. Op hun Thuismuseum site vind je rondleidingen, kun je een aantal schatten uit het kasteel bekijken en kom je erachter hoe ze vroeger met eten omgingen. Met als bonus twee historische recepten. Download een kleurplaat voor de kinderen en luister samen naar een pianoconcert in het kasteel. Onder de knop 'Digitale voorjaarsvakantie' staan nog enkele leuke activiteiten, waaronder een ridderbootcamp.

  • Er staan nog veel meer kleurplaten op Forten.nl.

Speurtocht met challenges in het Gagelbos

UTRECHT - Wat heeft een speurtocht in het bos met forten en vestingen te maken? De kleurige speurtocht in speelbos Gagelbos heel veel. Met behulp van leuke challenges leren kinderen de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kennen. Ze worden aan het bouwen gezet, zoeken naar oude bunkers, steken het water over met een vlot en nog veel meer. Zo ontdekken ze van alles over het landschap, forten, dierensporen en water. En dat het Gagelbos geen gewoon bos is, maar vroeger een belangrijk onderdeel was van de Waterlinie. Je kunt de challenge kaarten vinden bij beginpunt stadsboerderij Gagelsteede, of alvast thuis downloaden op de site.

Gamend door Naarden

NAARDEN - Ontdek het pittoreske vestingstadje Naarden met de spannende Vesting Game Naarden. Met de game app op je mobiel ga je op onderzoek naar het verleden van de vesting. Volg de voetstappen van Napoleon door de historische straatjes, ontdek hoe de soldaten vroeger leefden en los de puzzels, raadsels en foto-opdrachten op. Je speelt gezellig met je eigen gezin, op een dag die je zelf uitkiest. En je hoeft ook nergens naar binnen te gaan om de codes te kraken en de game tot een goed einde te brengen. De hele game speelt zich af in de gezonde buitenlucht.

Bunkeren op een step

NAARDEN - Ook leuk: Bunkeren. Dit is een speur- en puzzeltocht naar de vele bunkers van Naarden. Ze zijn allemaal rond 1900 of nog langer geleden gebouwd en zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook dit is een tocht met de mobiel, want je gaat op zoek naar QR-codes op de bunkers en andere interessante objecten. Door die te scannen verzamel je informatie om een codeslot te openen. Deze tocht voert je om de vesting heen. Je kunt gaan wandelen, maar de tocht wordt nog specialer door steps te huren bij Vesting Adventure, geschikt voor iedereen vanaf vijf jaar. De pretoogjes van je kinderen als ze mama en papa op een step zien is alleen al de moeite waard.

Ook leuk

Foto 2. Op bezoek bij Fort Uitermeer, waar je een leuke familiespeurtocht kunt doen. Foto: Forten.nl
Foto 3. Ontdek het pittoreske Naarden met de Vesting Game Naarden. Foto: Plofhuis Fort Uitermeer
Foto 4. Of stap op de step en ga op zoek naar de bunkers rondom Naarden. Lossen jullie de code op? Foto: Vesting Adventure
Ga op autorally en ontdek van alles over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Autopuzzeltocht.nl
Bewonder het prachtige Muiderslot van buiten en binnen, gewoon thuis op de bank. Foto: Kasteel Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2021-03-03 11:49:52 · Gepubliceerd: 2021-02-17 16:31:04 - 4411