Maak van stemmen een uitstapje!

Rijksmuseum van Oudheden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

11 x bijzondere stemlokalen in Nederland

10 maart 2021 Opmerkelijk Landelijk Ga je stemmen? Dan is de kans groot dat je dat doet bij een stembureau in je eigen wijk. Stadhuizen, basisscholen en dorpshuizen worden massaal omgebouwd tot stemlokaal. Maar wist je dat je dat ene hokje rood kunt kleuren bij álle stembureaus in je eigen gemeente? We hebben een overzichtje gemaakt van de 11 meest bijzondere stemlokalen van Nederland. Maak van je tripje naar de stembus een uitstapje! Houd je uiteraard wel aan alle voorschriften.

Foto 1. Combineer je stem op De Pier in Scheveningen met een fijne strandwandeling. Foto: Redactie DagjeWeg.NL © Coby Boschma

1. Voor de Tweede Kamer, in Tweede Kamer

DEN HAAG – Wat is er nou bijzonderder dan stemmen voor de Tweede Kamer in... de Tweede Kamer! Het kan, want ook in hét politieke centrum van Nederland aan is een stemlokaal ingericht. Spring op de fiets en trap naar het hart van de democratie op de Lange Poten. Liever je stem uitbrengen in de Eerste Kamer aan het Binnenhof? Ook dat kan! Wie weet kom je je favoriete kandidaat zelfs wel tegen bij het deponeren van je stembiljet.

2. Stemmen in de bajes

ARNHEM – Breng je stem uit in de Arnhemse bajes. Oké, oke... in de monumentale Koepelgevangenis in de Gelderse hoofdstad zit al sinds 2013 niemand meer vast, maar een bezoekje aan het gebouw uit 1886 blijft indrukwekkend. Door de cirkels van cellen hangt de gevangenissfeer er namelijk nog steeds. Ben je er als inwoner van Arnhem nog nooit binnen geweest? Dit is je kans! Op 17 maart doet het pand in de wijk Lombok namelijk dienst als stembureau.

3. Kiezen naast een 2000 jaar oude tempel

LEIDEN – Voor een écht museumbezoekje moeten we nog even geduld hebben, maar voor de inwoners van Leiden is er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de mogelijkheid om een stiekeme blik te werpen op de tweeduizend jaar oude Tempel van Taffeh. In het Rijksmuseum van Oudheden staat het uit Egypte overgekomen monument voor de godin Isis midden in het stemlokaal in de Tempelzaal.

4. De trots van het Noorden

GRONINGEN – Er gaat niets boven Groningen. En wat is er mooier dan te stemmen in hét symbool van je woonplaats? De Martinikerk wordt op de verkiezingsdag omgetoverd tot stemlokaal en dat is voor veel Groningers dé kans om er weer eens een stap binnen te zetten. Ben je er nog nooit binnen geweest? Doe dit dan voor het eerst op de verkiezingsdag! Lang blijven hangen kan natuurlijk niet, maar even gauw sfeer proeven natuurlijk wel!

5. Op de Pier

SCHEVENINGEN – In Den Haag, die mooi stad achter de duinen, zijn natuurlijk genoeg locaties te vinden om 'even snel' te stemmen. Maar waarom combineer je een stembusgang niet met een heerlijke strandwandeling? Als Hagenaar of Hagenees kun je namelijk ook gewoon je stem uitbrengen in Scheveningen. Lever je stempas in op iconische Pier van Scheveningen en waai daarna direct uit op het strand of scoor een 'coffee to go' aan de boulevard.

6. Uitzicht op een VOC-schip

AMSTERDAM - Even een blik werpen op het oude VOC-schip de 'Amsterdam'? Ga dan met je stembiljet naar het Scheepvaartmuseum aan het Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Voor een bezoek aan het museum moet je nog even geduld hebben, maar bezorg jezelf alvast een beetje voorpret met een flitsbezoekje. Geniet van het imposante gevaarte op het IJ en het prachtige uitzicht. Nog heel even wachten... maar voor je het weet stap je weer fysiek aan boord en leer je weer alles over de maritieme geschiedenis van Nederland.

Een bezoekje brengen als alles weer open gaat? Koop alvast je tickets voor het Scheepvaartmuseum met 20% korting!

7. Bij de brandweer

NAALDWIJK - Altijd al eens willen zien waar de brandweer bivakkeert? Ga dan stemmen in de brandweerkazerne van Naaldwijk aan de s' Gravenzandseweg 40. Een uitgebreide rondleiding zit er niet in, maar een vlugge glimp opvangen van de brandweerauto's... dat moet lukken. In iedere geval zijn er veel saaiere locaties om een rondje rood te kleuren, toch?

8. Tussen de treinen

UTRECHT - In het Spoorwegmuseum worden op 17 maart geen kaartjes geknipt, maar stembiljetten ingenomen. Woon je in Utrecht? Laat je stem gelden tussen de stoomlocomotieven en wagons. Dat is weer eens iets anders dan het stadhuis of het buurthuis op de hoek. Zet je Nederland met je stem op het juiste spoor?

9. Stemmen in de studio

HILVERSUM - Licht uit, spot aan! Ga je stemmen in Hilversum, dan kun je onder andere terecht in de gigantische Studio 21 op het Mediapark. De studio is normaal gesproken in gebruik als evenementenlocatie, maar ook grote tv-producties als 'Europe Shine A Light' van het Eurovisie Songfestival en 'The Roast van Ali B' werden er opgenomen. Zelf de hoofdrolspeler zijn? Stap dan, gewapend met je stempas, de studio binnen.

10. Olympisch Stadion

AMSTERDAM - Stemmen kan ook op de plek waar in 1928 de moeder aller sportevenementen plaatsvond: de Olympische Spelen. In het Olympisch Stadion Amsterdam schitterde naast de olympische vlam, ook voetbalclub Ajax er in talloze topwedstrijden. Nog altijd zijn er regelmatig sportevenementen en concerten, maar de eerstvolgende belangrijke gebeurtenis zijn de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Kom je uit Amsterdam? Stem dan op deze historische grond!

11. Silent disco in de rij

AMSTERDAM - Wachten voor het stembureau hoeft helemaal niet saai te zijn! Bij Stemlocatie Tolhuistuin in Amsterdam kun je in de rij van 14:30 tot 20:30 genieten van de lekkere beats van verschillende DJ's tijdens een heuse silent disco. Onder andere DJ WaxFiend, Jean Jeansen en HerrieschoppR's staan op de line-up. Dit alles is een initiatief van Noordvoerders om jongeren naar de stembus te krijgen. Zorg dan direct dat je een mooie herinnering overhoudt aan het stemfeestje een knip een foto in de fotobooth.Staat je woonplaats er niet tussen? Bekijk dan hier de stembureaus je eigen gemeente.

Ook leuk

Foto 2. Breng je stem uit in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze foto is genomen in 2019. Op 17 maart is het dragen van een mondkapje verplicht. Foto: © Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-03-10 14:46:42 · Gepubliceerd: 2021-03-09 12:08:18 - 464