Surfen in Nederland: de beste surfspots en tips

Bedwing de golven en neem een surfles

Vind alle surfscholen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Klaar voor die eerste golf? Foto: Hart Beach Quiksilver Surfschool

15 april 2021 bijgewerkt: 25 april 2022 Sport Scheveningen, Zuid-Holland Als je geoefende surfers over de rollende golven ziet glijden lijkt het zo eenvoudig. Toch is dat golfsurfen nog best moeilijk! Waag ook een poging en bedwing de golven aan de Nederlandse kust. Want ja, ook in ons land kun je echt surfen! Met deze surftips, surfspots en surfscholen kom je vast een heel eind.

De eerste keer surfen

Voor het eerst surfen? Neem dan eerst een surfles. Met goede instructies en begeleiding heb je meer plezier in het surfen en het onder de knie krijgen van de techniek. Surfen is niet gemakkelijk, maar toch kun je na één les vaak al een 'witte golf' rijden. Witte golven zijn gebroken golven. De gevorderde surfers kunnen ook groene/ongebroken golven surfen en gaan daarvoor ook wat dieper de zee in. Tijdens de eerste les doe je basiskennis op over de stromingen in de zee en over de verschillende soorten golven. Ook leer je hoe je rekening moet houden met de wind en de getijden en hoe je moet peddelen en staan op het surfboard.

Surfen kan in elk seizoen - ook de winter

Of je kunt surfen is afhankelijk van het weer en de golven. Of er golven zijn hangt af van het getij en de wind. De temperatuur is niet zo belangrijk; zelfs in de winter kun je surfles nemen. Veel surfscholen zijn dan wel gesloten maar bijvoorbeeld Surfschool Hart Beach in Scheveningen geeft gewoon les. Met een wetsuit aan is surfen ook in de winter leuk, zelfs als het water 7 graden is en het buiten 4 graden is. Veel surfscholen laten je een dag van tevoren weten of het weer goed genoeg is om te surfen. Tip: hou hier rekening mee tijdens een vakantie. Boek een surfles niet voor de laatste vakantiedag, maar eerder in de week. De kans is groter dat je 'ergens die week' kunt surfen, dan precies op die laatste dag.

Bekende surfspots in Nederland

  • Scheveningen geldt als dé surfspot van Nederland met de beste golven en een echte surfscene. Je vindt er dan ook verschillende surfscholen, zoals The Shore, Surfschool Aloha en Hart Beach Surfschool. Met de goede weersomstandigheden kan het wel druk zijn met andere surfers.
  • Wijk aan Zee: ook hier vind je een goede surfspot, waar de Australische eigenaar Chris Way zijn Ozlines Surfschool gevestigd heeft. Hier kun je meedoen met groepslessen of een privéles boeken. En als er weinig wind en golven zijn dan kun je altijd nog gaan suppen!
  • Domburg: ook het Zeeuwse Domburg is een goede surfspot, waar je net wat meer zon hebt en dus meer vakantiegevoel! Surfschool Domburg verzorgt hier verschillende surflessen en in de zomer ook surfkampen.
  • Texel: op het Ibiza van het Noorden profiteren surfers van de zandbanken voor de kust, die voor hogere golven zorgen. Bij Surfschool Texel Paal 17 helpen je ze graag bij de eerste golven. Ook kun je hier een surfboard en/of wetsuit huren om zelf te gaan surfen.
  • Zandvoort & Bloemendaal: in Zandvoort heb je genoeg ruimte om te surfen en zijn er vaak wel golven. Op het strand, tussen Zandvoort en Bloemendaal, vind je Surfschool Zandvoort. Hier kun je surflessen nemen of zelfs een surfweekend of surfweek boeken. Je slaapt dan in het Surfhostel op Camping de Lakens.

Kitesurfen of windsurfen?

Als je het over surfen hebt, dan wordt daar meestal golfsurfen mee bedoeld. Maar er zijn meer opties! Zet de wind voor je aan het werk met een vlieger en je bent aan het kitesurfen. Bij deze sport sta je op een kleiner board en kun je meters hoog de lucht in. Je hebt ook windsurfen, waarbij je op een surfboard staat met een mast en een zeil erop. De wind is dan het allerbelangrijkste. Als je surfen te moeilijk vindt of gewoon wat eenvoudiger wilt beginnen, dan is bodyboarden erg leuk. Een bodyboard is kleiner en je hoeft er niet op te staan. Als het windstil is kun je ook gaan bodyboarden, dan heb je een klein board en blijf je op je buik op het board liggen. Als het windstil is kun je ook nog gaan suppen; dat bieden veel surfscholen ook aan.

Meer actieve uitjes

Foto 2. Het team van Hart Beach Quiksilver Surfschool in actie. Foto: Hart Beach Quiksilver Surfschool
Foto 3. Bedwing de golven en begin met een surfles. Foto: DagjeWeg.NL / Ernst Plattèl

Laatst gewijzigd: 2022-04-25 16:33:19 · Gepubliceerd: 15 april 2021 - 1579