1

Leiden: de favorieten van Willeke

Bekijk de stad door de ogen van een local

Tips voor een dagje Leiden   Redactioneel door
Foto 1. Willeke in haar favoriete koffiebar 'I Scream Coffee', waar ze niet alleen komt voor de lekkere koffie, maar ook voor het heerlijke vegan gebak. Buurtkat Knoopje is er ook. Foto: Laurent Legrand

23 juni 2021 bijgewerkt: 6 juni 2023 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Na haar studie sterrenkunde in Groningen kwam Willeke voor haar PhD in Leiden terecht en dat bevalt haar uitstekend! "Leiden is een gezellige, bruisende stad, er is altijd wat te beleven en te zien. Grote pluspunten van Leiden zijn de vele parken en musea, al het groen en de vele terrasjes rondom de grachten. Het prachtige oude centrum zit vol hofjes en kerken, waar je jezelf zeker een dag mee kunt vermaken." Dit zijn volgens Willeke de 5 plekken die je in Leiden niet wilt missen.

Wie?

  • Naam: Willeke Mulder
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Woonplaats: Leiden

1. Singelpark stadswandeling

"Zodra mijn familie of vrienden naar Leiden komen is het eerste wat we doen een tourtje rondom het centrum: Stadswandeling Singelpark. Vanaf het centraal station loop je in ongeveer 6 kilometer van park naar park, over bruggetjes, langs de molens, het grote vogelhuis en nog veel meer verrassingen. Het enige wat je hoeft te doen is de gekleurde dieren en bloemen volgen die je langs de kade ziet staan! Als je niet zo van wandelen houdt, dan kun je ook een bootje huren om door het Singelpark te varen."

2. Oude sterrewacht/Hortus botanicus

"Als sterrenkundige heb ik een kleine voorkeur voor mijn absolute nummer 2! Je wilt deze plek niet missen. Naast de prachtige planten van de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van heel Nederland, vindt je aan het einde van de tuin de Oude Sterrewacht van Leiden. In het weekend is het bezoekerscentrum open. Vriendelijke sterrenkundigen geven rondleidingen door het gebouw. Loop door de gangen waar onder andere Albert Einstein, Jan-Hendrik Oort en Willem de Sitter gelopen hebben en raak geïnspireerd door de vier historische telescopen die zich in de koepels van de sterrenwacht bevinden."

3. De Burcht

"Ik weet nog goed de eerste keer dat ik door het centrum heen liep. Je loopt langs de Rijn, duikt in een van de zijstraatjes, gaat onder een poort door, en dan zie je ineens een gigantische heuvel! Vanaf een afstand kun je de Burcht van Leiden niet zien, maar wanneer je hem beklimt vraag je jezelf af hoe je dit had kunnen missen. Met een prachtig uitzicht over het centrum is dit zeker een plek die je wilt bezoeken. Daarna wellicht lekker een terrasje pakken? Brasserie Koetshuis de Brucht ligt aan de voet van de Burcht."

4. Molenmuseum de Valk

"Molenmuseum de Valk is een superleuk museum om te bekijken als je eens een echt uniek museum wilt zien. Op al haar zeven verdiepingen zijn onderdelen uit de molengeschiedenis te vinden. En die kun je allemaal bezoeken. Wanneer je weer naar buiten gaat kun je heerlijk op het grasveld voor de molen zitten. Met goed weer zit dit grasveld vol met mensen die van Leiden genieten."

5. I Scream Coffee

"Tijdens een dagje uit heb je altijd wel zin om even ergens een bakje koffie te drinken. I Scream Coffee is een speciale koffiebar waar je heerlijk kunt zitten. Sinds 2017 verwelkomen eigenaren Gerben en Annerie iedereen elke dag in hun cafe. Zelfs buurtkat Knoopje is altijd welkom op de bank. Naast de heerlijke koffie en heerlijke vegan gebakjes is er nog veel meer te vinden. I Scream Coffee werkt samen met lokale ondernemers, onder andere kunstenaars die in het café hun kunst kunnen verkopen. Zeker een aanrader!"

Foto 2. Genieten van water en groen tijdens de Singelpark stadswandeling. Foto: Laurent Legrand
Foto 3. Midden in Leiden ligt een oude burcht, waar je een adembenemend uitzicht over de stad hebt. Foto: Laurent Legrand
Foto 4. Bijzonder plekje: de Oude Sterrewacht van Leiden in de botanische tuin. Foto: Laurent Legrand
Foto 5. Uitzicht op Molenmuseum De Valk. Foto: Laurent Legrand

Laatst gewijzigd: 2023-06-06 15:46:08 · Gepubliceerd: 2021-06-18 19:14:27 - 3541