Hortus botanicus Leiden
In het historisch hart van Leiden ligt een groene parel verscholen. Plantensoorten uit de hele wereld komen samen in de Hortus botanicus Leiden. In deze universiteitstuin waan je je te midden van Cycaspalmen en vleesetende planten op reis in een tropisch oord.
Tip: Op woensdag, zaterdag en zondag kun je zonder extra kosten een kijkje nemen in Bezoekerscentrum Sterrewacht.
Kijk, ruik, proef en voel
Kom naar Hortus botanicus en kijk, ruik, proef en voel! Ontdek de culinaire mogelijkheden van kruiden en specerijen onder begeleiding van een museumdocent tijdens een workshop.Ontdekkingstocht door tijd en wereld
In de Hortus maak je letterlijk een reis door de jaren en werelddelen heen. In de Clusiustuin zie je hoe de Hortus er vóór 1600 uitzag en in de Japanse tuin leer je hoe Japanse planten als sierteelt in de Nederlandse achtertuin terecht zijn gekomen.Weetje: De tropische plantencollectie van de Hortus stamt uit 1700 en is belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste planten werden al verzameld door artsen op de handelsposten van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC)! Zij zochten eetbare en medicinale gewassen en namen onder meer kaneel, peper en kokosnoot mee terug naar Nederland.

De parel van de Hortus: de reuzenwaterlelie
Geniet van een kop koffie en een broodje in Grand Café Clusius, maar vergeet niet langs de parel van de Hortus te gaan. In de hoogste kas van het tropische kassencomplex vind je in de warme maanden de beroemde reuzenwaterlelie Victoria Amazonica. Deze reuzenwaterlelie bloeit 's nachts op, de bloem sluit als het licht wordt en verkleurt overdag van wit naar roze. Het blad van de Victoria Amazonica kan maar liefst veertig kilo dragen! Als de bladeren stevig genoeg zijn is er soms een fotoshoot voor baby's op het Victoriablad.Tip: Ontdek de groene schatkamer van de Leidse Universiteit met een van de themawandelingen, gratis verkrijgbaar bij de kassa. Verken de Hortus bijvoorbeeld met de kinderen en ga op expeditie!
Hortus botanicus Leiden in Leiden leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.