1

We kunnen weer naar een musical: rock mee met Hugo de Groot

Ontdek het leven van de grootste denker van Nederland

Musicals Nieuws door
Foto 1. Pop/rock musical Hugo de Groot gaat op 2 juli in première. Een van de eerste musicals die dit jaar in Nederland in première gaan. Foto: Bart van Rongen

archief oud artikel 2 juli 2021 Cultuur Gorinchem, Zuid-Holland

Hugo de Groot? Oh ja, die ontsnapte toch in een boekenkist uit een kasteel? De Groot was in zijn tijd bekend tot ver over de grenzen van Nederland als één van de grootste denkers ter wereld en ook nu wordt hij nog gezien als één van de grootste juristen aller tijden. Iemand die zijn tijd ver vooruit was en schreef over onderwerpen die nog steeds actueel zijn. "En toch kennen we hem vooral van de twee uur in zijn leven dat hij doodstil moest zijn, in die kist", verzucht Fons van Rongen, schrijver en regisseur van Hugo de Groot, de musical. "Daar gaat deze musical een eind aan maken, want we richten ons op zijn hele turbulente leven en op wat hem nog steeds belangrijk maakt."

In de huiskamer bij Hugo de Groot

Als je schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem binnenstapt kom je meteen in de stemming. De zaal is ingericht als een gezellige huiskamer. Het rode pluche heeft plaatsgemaakt voor comfortabele banken en stoelen, om op een sfeervolle manier te voldoen aan de anderhalve meter afstand. Op het podium staan enkele oude bureaus en hangen van het plafond tot aan de grond volgeschreven vellen papier. Fons van Rongen: "Dit zijn allemaal replica's van brieven die Hugo de Groot in zijn leven geschreven heeft. Ongeveer 7.000 brieven, vaak in de vorm van een column. Ze werden over de hele wereld bestudeerd en bediscussieerd. Hij was zijn tijd ver vooruit, want hij schreef 400 jaar geleden al over vrijhandel en zijn ideeën zijn nog steeds leidraad in de rechtspraak."

Van wonderkind tot genie

Op zijn elfde ging De Groot al studeren bij de universiteit van Leiden en op zijn zeventiende vestigde hij zich als advocaat. Maar in de musical staan vooral zijn relaties centraal met zijn vrouw Maria, zijn vriend Johan van Oldenbarneveld en Prins Maurits. Van Rongen: "Hugo en Van Oldenbarneveld leerden elkaar kennen toen ze allebei deel uitmaakten van een delegatie naar Frankrijk, waar ze steun wilden krijgen voor de opstand tegen Spanje. Hugo was toen vijftien. De Franse koning noemde hem het wonder van Holland en dat was hij ook, een echt wonderkind."

"Veel van zijn ideeën ontstonden vanuit zijn vriendschap met Van Oldenbarneveld. De musical volgt hem vooral vanaf die tijd, toen hij zo'n 22, 23 jaar oud was. Later groeiden hij en Van Oldenbarneveld uit elkaar. Nadat prins Maurits ze allebei liet oppakken werd Van Oldenbarneveld onthoofd en Hugo de Groot veroordeeld tot levenslange opsluiting. Hij mocht wel blijven schrijven en kreeg herhaaldelijk nieuwe boeken om te lezen."

Door de ogen van het dienstmeisje

Waarom een musical over zijn leven en niet bijvoorbeeld een theaterstuk? Van Rongen: "Veel in het verhaal van De Groot draait om rationele zaken en ideeën. De muziek geeft het verhaal de emotie terug. Soms rockt het echt op het podium, een andere keer hoor je de angst voor Hugo in een nummer dat wordt gezongen door zijn vrouw Maria en hun dienstmeisje Elsje." Dat nummer is de persoonlijke favoriet van Van Rongen uit de 13 nieuwe liedjes die speciaal voor deze musical zijn geschreven, met muziek van componist Helmer Kant. We volgen de gebeurtenissen door de ogen van Elsje. "Zij was overal bij", verklaart Van Rongen deze keuze. "Zij was het die tijdens de ontsnapping de boekenkist met Hugo erin begeleidde." Lachend: "Nee, de boekenkist zul je niet zien op het toneel."

Moderne twist

Van Rongen was al langer gefascineerd door Hugo de Groot. "Ik heb op de Markt in Gorinchem gewoond, met uitzicht op het Hugo de Groot poortje waar de kist met Hugo erin naar binnen werd gedragen. Als je je verdiept in zijn werk ontdek je hoe actueel zijn ideeën ook nu nog zijn. Over vrijheid van geloof bijvoorbeeld en over verdraagzaamheid. Wat hij schreef over zeerecht speelt nu, vandaag. En dat willen we ook met de musical laten zien. Daarom lijken de kostuums historisch, maar als je goed kijkt zie je dat ze dat toch niet zijn. Prins Maurits heeft bijvoorbeeld een modern vest met ritssluiting aan onder de brede kanten kraag uit die tijd. En daarom hebben we ook gekozen voor moderne muziek."

Cast Hugo de Groot, de musical

  • Hugo de Groot - Lars Mak
  • Maria van Reigersberg - Zoï Duister
  • Johan van Oldenbarneveld - Richard Spijkers
  • Maurits van Oranje - Joost Claes
  • Elsje van Houweningen - Linda Verstraten

De voorstellingen

Alle voorstellingen zijn in schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64 in Gorinchem. De première is op vrijdag 2 juli, 18:45 uur. Daarna zijn er voorstellingen op:
  • zaterdag 10 juli, 15:00 uur en 20:00 uur
  • zondag 11 juli, 15:00 uur en 20:00 uur
  • vrijdag 16 juli, 20:00 uur
  • zaterdag 17 juli, 15:00 uur en 20:00 uur
  • zondag 18 juli, 15:00 uur en 20:00 uur
De musical duurt anderhalf uur en is zonder pauze. Fons van Rongen: "Zo krijg je geen onderbreking van de beleving en kun je van begin tot eind helemaal opgaan in het verhaal." Boek op tijd voor de musical, want niet alleen het aantal voorstellingen is beperkt, ook het aantal zitplaatsen.
Foto 2. Hugo de Groot (Lars Mak) tussen Johan van Oldenbarneveld (links, Richard Spijkers) en prins Maurits (Joost Claes). Foto: Bart van Rongen
Foto 3. Plof neer in de comfortabele banken en stoelen die schouwburg De Nieuwe Doelen een gezellige huiskamersfeer geven. Foto: Schouwburg De Nieuwe Doelen

Laatst gewijzigd: 2021-07-06 17:23:07 · Gepubliceerd: 2 juli 2021 - 674