1

Race als een echte Formule 1-coureur in virtual reality bij VRX1

Beleef een levensechte Formule 1 ervaring vol adrenaline

VRX1: race in virtual reality   Reportage door
Foto 1. Formule 1 racen in virtual reality is een levensechte ervaring vol adrenaline. Foto: DagjeWeg.NL

24 juli 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Sport Den Haag, Zuid-Holland Je voelt je net een echte coureur wanneer je met een VR-bril op over het circuit scheurt. Trillingen in je stoel en een ventilator op je gezicht maken dat een potje racen bij VRX1 in Den Haag verandert in een levensechte Formule 1 ervaring. Bij DagjeWeg.NL wilden dat we dat wel eens testen!

Parkeren in stijl

Jongens, willen jullie met me mee voor een artikel? Racen in een VR Formule 1 simul... "Ja, hoor!" De proefpersonen voor de reportage bij VRX1 waren binnen het hoofdkwartier van DagjeWeg.NL zo geregeld. Joey, een van de twee gelukkigen, oefende sindsdien iedere avond thuis op zijn zolderkamer. "Ik rijd je naar huis, Sven", klonk het door de gangen. Een week later is het zover. Aan de rand van Den Haag, rijden we het terrein op. 'Parkeerplaats gereserveerd voor Max Verstappen', staat er. Dat lijkt ons een mooi plekje. We lopen naar binnen, en worden welkom geheten door eigenaar Mike: "Jullie komen om te racen!"

Weekendje van maken? Hier kun je overnachten in Den Haag.

Lampen uit en gas erop!

We kijken alvast stiekem om het hoekje, waar het groepje voor ons al geconcentreerd over het circuit scheurt. De geluiden zorgen ervoor dat we er zin in krijgen! Dan is het onze beurt. “Op welk circuit willen jullie racen?” Wordt het Spa (België), de Red Bull Ring (Oostenrijk) of toch Zandvoort? Joey en Sven komen er niet uit. “Zandvoort is wel echt Monaco-moeilijk, daar moet je je niet in vergissen”, helpt Mike ze een beetje op weg. Na even wikken en wegen, kiezen de collega's voor het Oostenrijkse circuit. Na een korte uitleg nemen de twee fanatiekelingen plaats in de simulator. Stoel afstellen, VR-bril op, wachten tot de lampen uitgaan en gas erop!

Voor even écht op het circuit

Aan de verbeten gezichten van de twee coureurs, zie je duidelijk dat het hard gaat. Racen in virtual reality en racen op een scherm is niet te vergelijken. Je hersenen denken door de VR-bril dat je echt 300 kilometer per uur rijdt, zo legt Mike uit. "Stel, je gaat een beetje te hard op een bocht af. Bij een gewoon tv-scherm denk je; boeien, ik stuur in en dan kijken we wel of ik het haal. In virtual reality heb je echt het gevoel; ik moet nú remmen, anders komt het niet goed met me. Als je de bril opzet is overal waar je kijkt is de Formule 1 wereld. Zodra je gas geeft, voel je de wind in je gezicht blazen door de ventilatoren. Je voelt trillingen door je stoel heen. Op dat moment ben je weggereden uit Den Haag en ben je voor even op het circuit."

Hard werken

“Zo, ik heb het er wel warm gekregen.” Ondertussen zijn Joey en Sven na vijf ronden gefinisht. “Jullie dachten even iets leuks te gaan doen, maar het is gewoon keihard werken hoor”, lacht Mike. “Eigenlijk zijn de reacties altijd hetzelfde”, vertelt hij ons. “Aan het begin hoor je mensen vaak bijna gillend in de auto zitten. Hard pratend met de rest. Dan volgt een soort stilte en is iedereen geconcentreerd. En als het dan na een uur klaar is, is iedereen super enthousiast.” Aan de vrolijke gezichten van de DagjeWeg.NL-collega's (Joey iets minder dan Sven) is af te lezen dat ze nog even moeten bijkomen. “Maar het was wel heel vet. Heel anders dan gewoon thuis op mijn scherm,” verzekert Joey ons. “Ik moest wel de hele tijd in mijn spiegel kijken waar je bleef”, lacht Sven.

Vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes en gezinnen

Voor we weer in de auto springen, praten we nog even na met Mike. “Op een paar vervelende maanden na dat we gesloten moesten blijven, is er zodra we open zijn eigenlijk steeds animo voor. Je ziet mensen ook steeds meer en vaker terugkomen. Er komt ook echt van alles; vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes, gezinnen. Dat is wel leuk om te zien.” Of hij zelf ook nog wel eens een rondje maakt? "Zeker weten!"

Ook interessant

Foto 2. Race alsof je écht op het circuit rijdt bij VRX1. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Kies je baan, zet je bril op en gas geven maar. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Parkeer in stijl bij VRX1. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 15:57:34 · Gepubliceerd: 2021-07-24 10:11:16 - 3827