Wat is er te zien in het mooie Zwolle?

Deze bezienswaardigheden in Zwolle wil je niet missen

Dagje uit in Zwolle Redactioneel door
Foto 1. De Peperbus is niet te missen, al helemaal niet vanaf de bovenste verdieping van Museum de Fundatie. Foto: André Löwenthal

13 augustus 2021 bijgewerkt: 7 september 2021 Cultuur Zwolle, Overijssel In de prachtige Hanzestad Zwolle raak je niet snel uitgekeken! Loop door de middeleeuwse Sassenpoort en beklim de Peperbus of bewonder moderne kunst in Museum De Fundatie. Deze 8 bezienswaardigheden in Zwolle wil je niet missen!

Beklim de Peperbus

De Peperbus, zo noemen de Zwollenaren hun Onze Lieve Vrouwetoren altijd liefkozend. In het Zwolse volkslied wordt deze 75 meter hoge toren bezongen en wie naar de stad komt kan de toren niet missen. Benieuwd waar de Zwollenaren het over hebben? Bezoek de Peperbus! Deze Peperbus is de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en is gebouwd tussen 1394 en 1454 - de Gouden Eeuw van Zwolle. Zowel de basiliek als de toren zijn open voor publiek. Bewonder het mooie interieur van de kerk en beklim de toren voor een mooi uitzicht over de stad.

Kijk omhoog naar de Sassenpoort

Ook echt een symbool van Zwolle: de Sassenpoort. Deze enig overgebleven stadspoort, onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur, is een behoorlijk bouwwerk en laat iets zien van het rijke Zwolle van toen. Wie geen goede herinneringen heeft aan de Sassenpoort is Hertog Karel van Gelre. Bij een aanval op Zwolle in 1524, trok Karel met zijn mannen door de Buitensassenpoort om de stad te in te nemen, maar de Zwollenaren sloten snel de hekken van beide poorten. Ze zaten als ratten in val! Tegenwoordig is er nog maar één poort en daar kun je op ieder moment rustig doorheen wandelen. Of kom langs binnen de openingstijden van de toren en volg een rondleiding!

Bezoek de boekenmarkt in de Grote Kerk

Op de Grote Markt torent de indrukwekkende Grote of Sint Michaëlskerk hoog boven de drukte in het centrum. Ooit was de Grote Kerk nog veel hoger en had een toren die concurreerde met de Dom in Utrecht. Maar helaas, door blikseminslag brandde de toren helemaal af en is ook de Peperbus een stuk hoger. Leuk weetje: het brons dat overbleef van het carillon verkochten de Zwollenaren voor een veel te hoge prijs aan Kampen. Toen de Kampenaren daar achter kwamen besloten ze het bedrag in centen te betalen. Hier komt de bijnaam Blauwvingers vandaan - de Zwollenaren zouden blauwe vingers hebben van het tellen. De kerk is regelmatig open voor publiek. Bekijk het indrukwekkende interieur, volg rondleiding of struin over de boekenmarkt in de kerk.

Kunst kijken in Museum De Fundatie

Een echte eyecatcher in het centrum van Zwolle is Museum de Fundatie. En dan vooral dat dak! Bovenop het dak van het museum schittert een gigantisch, eivormig mozaïek dat in de wijk zo uit de toon valt dat je er wel naar mâet staren. Ook opvallend is het metershoge en glanzende sculptuur bij de entree. Voor je überhaupt het museum binnen bent valt er dus al genoeg te bewonderen. En ook binnen verveelt De Fundatie niet. Je kunt vrij door de zalen dwalen en hebt zelf de keuze om abstract naar kunst te kijken, of om de werken meer context te geven met de audiotour. Nog een aanrader: de bovenste verdieping. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Avondje theater in De Spiegel of Odeon

Wordt het een avond in De Spiegel of Odeon? Even kijken wat er op het programma staat in de Zwolse theaters! De Spiegel is een groots theater aan het Spinhuisplein en heeft als enige theater in Nederland een beweegbaar plafond. Door het plafond omhoog te brengen is er plaats voor 1000 bezoekers. Geniet vanuit het rode pluche van een prachtige voorstelling of concert. Op het programma staan voorstellingen en concerten voor het hele gezin! In Odeon, het theater aan de Blijmarkt, drink je overdag een kopje koffie of klappen gasten een laptop open om even te werken. En 's avonds is het tijd voor theater en muziek! Bijzonder: de Hemminkzaal van Odeon staat sinds 1979 op de Rijksmonumentenlijst en is een van zes bonbonnièrezalen in Nederland - met beschilderd plafond en ornamenten.

Herman Brood Experience

Tegenover Museum De Fundatie, in een mooi pand aan de Blijmarkt, stap je binnen in de wereld van Herman Brood. De Herman Brood Experience brengt een ode aan de overleden rock 'n roll artiest, die in 1946 in Zwolle ter wereld kwam. Er zijn persoonlijke spullen van Brood te zien zoals brieven, gedichten, tekeningen, beschreven bierviltjes en kunst. De objecten komen voornamelijk uit de privécollecties van weduwe Xandra en jeugdvriend Ivo de Lange, initiatiefnemer van het museum. In de museumwinkel zijn schilderijen, zeefdrukken, muziek, documentaires en boeken van Brood te koop. Voor liefhebbers van het werk en de muziek van Herman Brood is de Herman Brood Experience een must in Zwolle!

Beeldenpark Anningahof

Verlaat de stad voor een portie natuur en cultuur in Beeldenpark Anningahof. In de weilanden aan de rand van Zwolle wandel je tussen de bomen en struiken, waar je steeds verschillende kunstwerken vindt. Ook binnen staan kunstwerken en er zijn regelmatige nieuwe tentoonstellingen te zien. Laat je verrassen door de soms wonderlijke kunstwerken en geniet van de natuur om je heen! Beeldenpark Anningahof heeft een gezellig restaurant om nog wat te eten of te drinken.

Rust en bezinning in het Dominicanenklooster

Net buiten het centrum van Zwolle, ongeveer tien minuten wandelen, vind je het Dominicanenklooster. Het is het tweede klooster wat de Dominicanen, een rooms-katholieke orde, in de stad bouwden. Het eerste is nu in gebruik als boekhandel en brasserie, maar in het Dominicanenklooster wonen nog steeds dominicanen in hun kloosterorde. Benieuwd naar het leven in een klooster? Meld je dan aan voor een meeleefochtend. Of loop op een doordeweekse dag eens binnen in de kerk om de mooie gebrandschilderde ramen en de mozaïekvloer te bewonderen. En de stilte te ervaren op de plek van bezinning.

Nog meer leuke uitjes in Zwolle

Foto 2. Zwolle heeft een gezellige binnenstad met de Grote Kerk in het midden. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Loop Zwolle binnen door de middeleeuwse Sassenpoort. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Bewonder het mooie interieur van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Een echte eyecatcher op het dak van Museum de Fundatie. Foto: André Löwenthal
Foto 6. Stap binnen in de wereld van Herman Brood. Foto: André Löwenthal
Foto 7. In Beeldenpark Anningahof kom je verrassende kunstwerken tegen. Foto: André Löwenthal

Laatst gewijzigd: 2021-09-07 10:15:24 · Gepubliceerd: 13 augustus 2021 - 6192

Activiteiten Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Nu te bezoeken

Panorama Hanze


Beleef het verleden van Hanzestad Zwolle in een bijzondere experience die je zelfs naar het dak van de Grote Kerk voert.