1

Wild spotten op de Veluwe

Op zoek naar het edelhert, wild zwijn en ree

Natuurcentrum Veluwe Reportage door
Foto 1. Geduldig wachten tot er misschien een hert of ree de wildweide op komt. Foto: DagjeWeg.NL

13 september 2021 bijgewerkt: 7 juni 2023 Natuur Ede, Gelderland Net als wij wonen ze op de Veluwe, praktisch om de hoek, maar toch hebben we ze nog nooit gezien. Edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en dassen: op de Veluwe leven de indrukwekkendste zoogdieren van Nederland. Hoog tijd om eens kennis te maken met deze bijzondere buren tijdens een wildexcursie van Natuurcentrum Veluwe.

Tegen de avond als de schemer valt, wagen herten, wilde zwijnen en reeën zich uit de veilige bescherming van het bos. De beste tijd dus om de dieren in de vrije natuur tegen te komen. Wij gaan mee met een excursie van Natuurcentrum Veluwe naar wildkansel de Hindekamp, waar we een goede kans maken wild te spotten. Op geleende fietsen van het Natuurcentrum komen we na ongeveer 10 minuten aan bij een groot hek. Hier begint het rustgebied voor de dieren waar je normaal gesproken niet mag komen. Maar dit keer zwaait het hek open en stappen we het rustgebied binnen. En zijn we opeens allemaal muisstil.

Wilde zwijnen gespot!

De natuurgids neemt de hele groep mee naar de wildkansel, nog een minuut of tien lopen door het bos. Onderweg hebben we geluk! Er staan een paar wilde zwijnen in een open weide en we hebben ons eerste wild gespot. Zachtjes wandelen we zo snel mogelijk verder en verheugen ons op wat we nog meer gaan zien. Wildkansel de Hindekamp is een grote overdekte wildkansel, waar de kans groot is om edelherten, reeën en wilde zwijnen te zien. Maar tijdens ons bezoek is het rustig op de wildweide. Alleen een groepje wilde zwijnen scharrelt wat rond in de verte. Normaal gesproken is het een stuk drukker, zo vertelt onze gids. En dat de herten en reeën zich niet laten zien, dat heeft een reden.

Wolf op de Zuid-Veluwe

"We hebben hier last van een bezoeker", begint onze gids. Onlangs is er een wolf waargenomen in het gebied en zodra de edelherten en reeën deze verstoring opmerken gaan ze ervandoor. En wagen ze zich, helaas voor ons, al helemaal niet op een open veld waar ze niet snel kunnen vluchten. We zitten ongeveer anderhalf uur in de wildkansel, maar geen enkel dier laat zich naast de zwijnen zien. Toch vervelen we ons niet, dankzij de enthousiaste natuurgids die ons van alles vertelt over de dieren in dit gebied. Op de terugweg hopen we toch nog een paar edelherten of misschien een ree te zien in de bosrand. Maar helaas, meneer of mevrouw wolf heeft de rust teveel verstoord en alleen de schijnbaar onverstoorbare zwijnen staan er nog steeds. Jammer, maar we proberen het gewoon nog een keer!

Leuke weetjes over wild op de Veluwe

  • Wist je dat een wolf wel over een hek van vier meter hoog kan klimmen? Als er een lekker hapje achter staat - zeg een schaap - dan wil hij die moeite wel nemen. Er zijn videobeelden van! Gelukkig staan er rond de schaapskudden van Ede een stevig hek met stroom, daar is de wolf niet van gediend.
  • En dat wilde zwijnen zich niet laten tegenhouden door een wildrooster? Er zijn videobeelden van wilde zwijnen die gewoon over het rooster heen rollen om vervolgens iemands tuin om te wroeten op zoek naar lekkere insecten.
  • Wist je ook dat edelherten tijdens de bronst hun geweien versieren? Ze halen hun imposante gewei door het gras en de takken en wat er aan blijft hangen dragen ze trots rond.

Ook wild spotten?

Ga mee met een natuurexcursie! Op die manier kom je op plekken die anders afgesloten zijn en de gids kan je super veel leren over de dieren die je hoopt in levende lijve te zien. Ga je alleen op pad? Hier een paar tips:
  • Trek donkere kleding aan;
  • Gebruik geen parfum;
  • Praat zo min mogelijk en sta geregeld stil om de omgeving af te speuren;
  • Ga bij zonsopgang of tegen de schemering de natuur in.
Bekijk hier de natuurexcursies van Natuurmonumenten en de activiteiten van Staatsbosbeheer.
Foto 2. Met de wildexcursie van Natuurcentrum Veluwe mag je het rustgebied van de dieren in. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Ook even omhoog kijken of er nog wat in de bomen zit. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:38:17 · Gepubliceerd: 13 september 2021 - 2779