Hij is er weer! Ga op bezoek bij Sinterklaas

Hier kun je de Sint vinden

Sinterklaas activiteiten   Redactioneel door
Foto 1. Het is een gezellige boel in de Stad van Sinterklaas. Foto: Museumpark Archeon

16 november 2022 Cultuur Landelijk Zie ginds, daar is de Sint uit Spanje weer! Op zaterdag 12 november is Sinterklaas met zijn privéjet in Nederland geland, opgewacht door naar pepernoten hunkerende kinderen. Heb je de Sint nog niet gespot? Dan krijg je een herkansing! Op deze locaties kun je de komende weken op bezoek bij Sinterklaas.

Kasteel Muiderslot wordt Kasteel van Sinterklaas

MUIDEN - Hoe woont Sinterklaas eigenlijk als hij in Nederland is? Dat wil ieder kind graag weten. Jaarlijks worden daarom kastelen in het hele land omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas. Op Kasteel Muiderslot ontvangen ze de speciaal uit Spanje overgevlogen oude baas weer met alle liefde. In de weekenden van 22 november tot en met 2 december kan jong en oud bij de Sint op bezoek in het Kasteel van Sinterklaas. Er moeten pakjes ingepakt en gedichten geschreven, dus de kinderen kunnen hun pietenvaardigheden goed oefenen. Neem een kijkje in de pakjeskamer en de slaapkamer van de Sint en breng een mooie kleurplaat voor hem mee. Een bezoekje aan Kasteel Muiderslot is voor de jongsten onder ons een herinnering om nooit meer te vergeten. Kom ook op van 23 november tot en met 5 december van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Let op: alleen in het weekend zijn de Sint, zijn pieten en het paard aanwezig.

Foto 2. In het weekend kan het paard van Sinterklaas even uitrusten bij het kasteel. Foto: Muiderslot

Hoor wie klopt daar kinderen?

HEESWIJK-DINTHER - Ook Kasteel Heeswijk is tot aan pakjesavond op 5 december gereserveerd voor de Sint. Na nachtenlang schoenen vullen, is het natuurlijk het wel zo prettig om ergens lekker warm het grote boek bij te werken. In Heeswijk is de kans groot dat je de goedheiligman zelf nét misloopt. Maar je mag wel rondneuzen in de bibliotheek, de Pietenschoenenpoetskamer en de slaapkamer van Sinterklaas. Hé, wat je hoor je daar op het dak? En wie ligt daar te snurken? Kinderen helpen Pietje met de Parel met nieuwe kunstwerken voor een Museum voor Sint. Tijdens de speciale VIP-avonden op 18 en 25 november zie je hoe de Sint en de pieten zich klaarmaken voor een nacht op de daken. Een gezellige beleving, met pepernoten, poffertjes en warme chocolademelk. 'Sint op het Kasteel' is vanaf 20 november tot en met 5 december iedere dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Foto 3. De Sint logeert op Kasteel Heeswijk in een prachtige slaapkamer. Foto: Kasteel Heeswijk

Haal een Pietendiploma in Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn verblijft Sinterklaas in Archeon, dat in de weekenden verandert in de Stad van Sinterklaas. Kinderen kunnen de plek bewonderen waar de Sint woont en zien onder andere de inpakpiet en de pepernotenpiet aan het werk in het inpakhuis en het pepernotenhuis. Ook helpt Archeon de kinderen bij het verwezenlijken van hun grote droom: Piet worden. Met een welverdiend pietendiploma in de hand, gaan de blije snoetjes weer terug naar huis. Voor ouders en kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven (verklapt, sorry), is er tentoonstelling te zien over de man aan wie het traditionele kinderfeest zijn naam dankt. De Stad van Sinterklaas op 19, 20, 26 en 27 november en 3 en 4 december geopend van 09:30 uur tot 17:00 uur.

Foto 4. Foto: Museumpark Archeon

Sinterklaas in Museum Catharijneconvent

UTRECHT - Waar Sinterklaas vorig jaar alleen maar kon bellen met al die lieve kindertjes is hij nu weer van de partij en logeert in Museum Catharijneconvent. Iedereen is welkom om op bezoek te komen bij de beste Sint, die er ontzettend naar uit kijkt iedereen weer te zien. In het gezellige Huis van Sinterklaas hoor je nog veel meer over het leven van Sinterklaas en beleef je spannende avonturen. Waarom eten we rond de verjaardag van de goedheiligman eigenlijk gouden munten? Je weet het na een bezoek precies! Van 12 november tot en met 5 december is de Sint van maandag tot en met zondag thuis. Wees er snel bij! De tickets voor het Huis van Sinterklaas zijn bijna uitverkocht!

Foto 5. Kom gezellig langs in het Huis van Sinterklaas bij Museum Catharijneconvent. Foto: Femke Lockefeer

Help de Douanepiet bij SintAirways

LELYSTAD - Hoe krijgt de Sint zijn cadeautjes op tijd bij alle kinderen in Nederland? Met het vliegtuig natuurlijk! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zijn Pieten keihard aan de slag met het controleren en sorteren van alle pakketjes. Je vindt er Pietloten die wel wat hulp kunnen gebruiken met het tanken van de vliegtuigen en het uitstippelen van de routes. Kinderen hebben de tijd van hun leven en leren ook nog iets over hoe het er op een vliegveld aan toe gaat. Sinterklaas zelf is niet aanwezig tijdens SintAIRklaas, des meer hulp kunnen ze in Aviodrome gebruiken! Help ook een handje op 19, 20, 26 en 27 november of 3 en 4 december tijdens SintAIRklaas.

Foto 6. Help de Sint met het versturen van cadeaus via de speciale luchtpost. Foto: Aviodrome

Ook leuk

Foto 7. Kom gezellig langs in het Huis van Sinterklaas bij Museum Catharijneconvent. Foto: Femke Lockefeer

Laatst gewijzigd: 2022-11-15 22:23:47 · Gepubliceerd: 2021-11-09 11:26:18 - 2025