Hij is er weer! Ga op bezoek bij Sinterklaas

Sinterklaas activiteiten |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Hier kun je de Sint vinden

9 november 2021 Cultuur Landelijk Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan... Op zaterdag 13 november komt Sinterklaas op Pakjesboot 12 op een onbekende plek Nederland binnen. Zou het dit jaar in één keer goed gaan? Spannend is het zeker, want veel intochten zijn dit jaar sowieso al een beetje anders dan normaal. Helaas kunnen naar pepernoten hunkerende kinderen de Sint dit jaar tijdens zijn aankomst niet overal persoonlijk welkom heten, maar wij zetten voor je op een rijtje waar je Sinterklaas wel kunt bezoeken.

Foto 1. Ontmoet de Sint en zijn Pieten in de Stad van Sinterklaas in Archeon; de plek waar zij wonen tijdens hun verblijf in Nederland. Foto: Hans Doderer © Archeon, Alphen aan den Rijn

Kasteel Muiderslot wordt Kasteel van Sinterklaas

MUIDEN - Hoe woont Sinterklaas eigenlijk als hij in Nederland is? Dat wil ieder kind graag weten. Jaarlijks worden daarom kastelen in het hele land omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas. Op Kasteel Muiderslot ontvangen ze de speciaal uit Spanje overgevaren oude baas weer met alle liefde. In de weekenden van 23 november tot en met 5 december kan jong en oud bij de Sint op bezoek in het Kasteel van Sinterklaas. Er moeten pakjes ingepakt en gedichten geschreven, dus de kinderen kunnen hun pietenvaardigheden goed oefenen. Neem een kijkje in de pakjeskamer en de slaapkamer van de Sint en breng een mooie kleurplaat voor hem mee. Een bezoekje aan Kasteel Muiderslot is voor de jongsten onder ons een herinnering om nooit meer te vergeten. Kom ook op van 23 november tot en met 5 december van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Let op: alleen in het weekend zijn de Sint, zijn pieten en het paard aanwezig.

Hoor wie klopt daar kinderen?

HEESWIJK-DINTHER - Ook Kasteel Heeswijk is tot aan pakjesavond op 5 december gereserveerd voor de Sint. Na nachtenlang schoenen vullen, is het natuurlijk het wel zo prettig om ergens lekker warm het grote boek bij te werken. In Heeswijk is de kans groot dat je de goedheiligman zelf nét misloopt. Maar je mag wel rondneuzen in het Mijterkabinet, de Pietenschoenenpoetskamer en de slaapkamer van Sinterklaas. Hé, wat je hoor je daar op het dak? En wie zingt daar onder de douche? Piet Ozoslim gaat voor je op zoek naar de geluiden en verhalen van het geheimzinnige kasteel. 'Sint op het Kasteel' is vanaf 20 november tot en met 5 december iedere dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Op 26 november en 3 december is het kasteel tot 20:00 uur open. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Haal een Pietendiploma in Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn verblijft Sinterklaas van 21 tot en met 29 november in Archeon, dat in die week verandert in de Stad van Sinterklaas. Kinderen kunnen de plek bewonderen waar de Sint woont en zien onder andere de inpakpiet en de pepernotenpiet aan het werk. Ook helpt Archeon de kinderen bij het verwezenlijken van hun grote droom: Piet worden. Met een welverdiend pietendiploma in de hand, gaan de blije snoetjes weer terug naar huis. Voor ouders en kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven (verklapt, sorry), is er tentoonstelling te zien over de man aan wie het traditionele kinderfeest zijn naam dankt. De Stad van Sinterklaas op 20, 21, 27, 28 november en 4 en 5 december geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Het Boerenleven van de Sint

GROOT-AMMERS - Ook op de boerderij zijn Sinterklaas en Pieterbaas van harte welkom. Op 13 en 14 november, 24 tot en met 28 november en van 1 t/m 5 december strijkt een bont gezelschap neer op Avonturenboerderij Molenwaard. Hier kom je de Pieten tegen die 's nachts niet de daken opklimmen. Ze moeten wel vroeg op om de koeien te melken of om pony's te verzorgen! Help deze boerenpieten mee en kom schaatsen op de kinderschaatsbaan. En schuif aan voor de gezellige Fien & Teun Sinterklaasshow!

Sinterklaas in Museum Catharijneconvent

UTRECHT - Waar Sinterklaas vorig jaar alleen maar kon bellen met al die lieve kindertjes is hij nu weer van de partij en logeert in Museum Catharijneconvent. Iedereen is welkom om op bezoek te komen bij de beste Sint, die er ontzettend naar uit kijkt iedereen weer te zien. In het gezellige Huis van Sinterklaas hoor je nog veel meer over het leven van Sinterklaas, wat vol zit met spannende verhalen. Waarom eten we rond de verjaardag van de goedheiligman eigenlijk speculaas, taaitaaipoppen en kruidnoten? Je weet het na een bezoek precies! Van 15 november tot en met 5 december is de Sint van maandag tot en met zondag thuis. Doordeweeks kun je Sinterklaas bezoeken vanaf 14:20 uur tot 17:15 uur. In het weekend van 9:45 uur tot 17:15 uur.

Help de Douanepiet bij SintAirways

LELYSTAD - Hoe krijgt de Sint zijn cadeautjes op tijd bij alle kinderen in Nederland? Met het vliegtuig natuurlijk! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zijn Pieten keihard aan de slag met het controleren en sorteren van alle pakketjes. Je vindt er Pietloten en Douanepieten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Kinderen hebben de tijd van hun leven en leren ook nog iets over hoe het er op een vliegveld aan toe gaat. Sinterklaas zelf is niet aanwezig tijdens SintAIRklaas, want hij werkt zoveel mogelijk thuis dit jaar. Des meer hulp kunnen ze in Aviodrome gebruiken! Help ook een handje op 21, 22, 27 of 28 november tijdens SintAIRklaas.

Ook leuk

Foto 2. Sinterklaas kijkt er naar uit om al die lieve kindertjes weer te ontmoeten in Museum Catharijneconvent. Foto: Kris van Veen
Foto 3. Help de Sint met het versturen van cadeaus via de speciale luchtpost. Foto: Aviodrome
Foto 4. Test je pietenskills op het Muiderslot, waar de Sint tot aan pakjesavond logeert. Foto: Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2021-11-10 21:12:07 · Gepubliceerd: 2021-11-09 11:26:18 - 780