Van zo dichtbij zag je de Nachtwacht nog nooit!

Rijksmuseum publiceert grootste foto ooit gemaakt van een kunstwerk

Rijksmuseum Amsterdam   Redactioneel door
Foto 1. Zoom in op ieder detail van de Nachtwacht op de grootste foto ooit gemaakt van een kunstwerk. Foto: Rijksmuseum

5 januari 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Altijd al eens écht met je neus bovenop de Nachtwacht willen staan? Goed nieuws, want van zo dichtbij zag je het gigantische meesterwerk van Rembrandt van Rijn nog nooit! Op de website van het Rijksmuseum, bekijk je nu de grootste foto ooit gemaakt van een kunstwerk.

Ontdek nieuwe details

Wanneer je fysiek voor de Nachtwacht staat, kun je niet anders dan versteld staan van het enorme vakmanschap van Rembrandt. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. En dat is niet anders bij de foto die het Rijksmuseum Amsterdam op 3 januari 2022 op haar website deelde met het grote publiek. Wanneer je verder inzoomt, kom je erachter hoe ingenieus de ogen in elkaar zitten en hoe hij zijn typische lichteffecten in verf op het doek bracht. Het geeft kunstliefhebbers en andere nieuwsgierigen de kans om nieuwe details in Rembrandts werk te ontdekken. Kijken van zo dichtbij was simpelweg niet eerder mogelijk. Heb je net zoveel oog voor detail als de Hollandse Meester zelf?

De Nachtwacht in ultrahoge resolutie bekijken? Kijk dan snel op de website van het Rijksmuseum!

Gekkenwerk

Wie denkt dat het een kwestie was van klikken en uploaden, heeft het mis. Gekkenwerk, zo zeiden veel mensen zelfs tegen het projectteam. Maar ze hebben het voor elkaar! Het eindresultaat bestaat uit maar liefst 8439 losse fotootjes van 5,5 centimeter bij 4,1 centimeter groot. Kunstmatige intelligentie maakte er vervolgens een geheel van. De afbeelding bestaat uit 717 gigapixels en is daarmee de grootste digitale foto ooit gemaakt van een schilderij. De oplettende lezer vraagt zich misschien af: maar er is toch al eens eerder zo'n supergedetailleerde foto van De Nachtwacht gepubliceerd? Klopt, in mei 2020 plaatste het museum ook al een digitale versie van het kunstwerk, maar deze nieuwe foto is vier keer (!) zo scherp.

Operatie Nachtwacht

Behalve dat het voor de bewonderaars van Rembrandt een feestje is om de het beroemdste werk van de Leidse kunstschilder ongestoord te ontdekken, heeft de foto nog een ander doel. De creatie is namelijk onderdeel van Operatie Nachtwacht, waarbij onderzoekers het schilderij tot in detail in kaart brengen om het te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Met de afbeelding kunnen de onderzoekers het werk op ieder moment tot in het kleinste detail bestuderen. Vanaf 19 januari start de daadwerkelijke restauratie, waarbij de voorkant van het schilderij tijdelijk niet te zien is voor publiek. Behalve op de foto dan...

Ook interessant

Foto 2. Bekijk hoe Rembrandt de kleinste details aanbracht op zijn beroemdste werk. Foto: Rijksmuseum
Foto 3. Ontdek steeds nieuwe dingen. Niet voor niets deed Rembrandt minimaal een jaar over zijn Nachtwacht. Foto: Rijksmuseum
Foto 4. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze Hollandse Meester. Foto: Rijksmuseum

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:35:49 · Gepubliceerd: 2022-01-05 13:59:48 - 1616