Virtueel naar het museum

Bekijk de leukste Nederlandse musea nu in 360 graden

Musea   Nieuws door
Foto 1. Beweeg je in 360 graden of virtual reality door Naturalis. Bekijk onder andere de interessante video's van Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra. Foto: Naturalis

27 december 2021 Cultuur Landelijk Kun je niet wachten tot je weer naar het museum kunt? Goed nieuws, want dat hoeft ook niet. Hoewel je helaas niet écht naar binnen mag, kun je toch lekker rondneuzen in de collecties van Nederlands tofste musea. Breng vanuit je huiskamer gratis een virtueel museumbezoekje met een 360 graden tour.

Struinen langs het werk van Vincent van Gogh

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Sta oog in oog met de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh tijdens een virtuele tour door het Van Gogh Museum. Het complete museum én het oeuvre van één van Nederlands grootste kunstenaars ooit is tot in detail in kaart gebracht. Wandel via de voordeur en de entreehal van het Van Gogh Museum langs de verschillende perioden uit het leven van de schilder. Onderweg kom je bekende meesterwerken als 'De Aardappeleters' en 'Zonnebloemen' tegen. Bijna alle schilderijen zijn voorzien van een klikbaar informatiebordje, waardoor je uren kunt besteden aan het leren kennen van de markante man Van Gogh en de ontwikkeling in zijn werk.

Meer musea virtueel bezoeken? Check dan ook dit overzicht!

Ontdek het leven en de natuur in Naturalis

LEIDEN, ZUID-HOLLAND - Een bezoek aan Naturalis is leuk voor jong en oud. Je leert op een laagdrempelige manier heel veel over het leven op aarde en over de natuur. Op de website van het vernieuwde museum, vind je een prachtig uitgevoerde 360 graden tour. Alle zalen zijn virtueel te bezoeken, zodat je ook nu niets hoeft te missen: van de vroegste mens en de dinotijd tot aan bijzondere schepsels uit alle uithoeken van onze aarde. In de online tour krijg je onder meer een rondleiding van de bekende wetenschappers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra. Met een aanstekelijk enthousiasme vertellen ze je alles over de prachtige objecten. Natuurlijk is het nog indrukwekkender om een t-rex-skelet in real life te zien, maar voor nu is een digitaal bezoek aan het Naturalis een heel mooi alternatief. Ook te bekijken in virtual reality!

Ontmoet de bewoners van het Zuiderzeegebied

ENKHUIZEN, NOORD HOLLAND - Het Zuiderzeemuseum toont het leven van de bewoners van het voormalig Zuiderzeegebied. In de tentoonstelling 'Zee vol verhalen' vertellen vroegere én huidige bewoners over de ontwikkeling van de regio in de loop der jaren. Welke rol speelt de aanleg van de Afsluitdijk en hoe ziet de toekomst eruit? Ondanks het feit dat een fysiek bezoek aan de tentoonstelling momenteel even niet mogelijk is, kun je toch heerlijk rondneuzen tussen alle boeiende verhalen uit deze unieke regio in Nederland. De tentoonstelling is namelijk ook online te bekijken in een 360 graden tour. Luister naar interessante audiofragmenten, doe mee met leuke doe-activiteiten en lees boeiende verhalen. Marretje de meeuw leidt de jongste museumbezoekers graag letterlijk rond in vogelvlucht.

Alleen in het Anne Frank Huis

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Niet het grootste museum van Nederland, maar misschien wel het bekendste. In 'normale' tijden staat er voor het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam een lange rij toeristen. Een schril contrast met de huidige situatie. Toch is er nog de mogelijkheid om binnen te kijken op de plek waar Anne haar diepste geheimen toevertrouwde aan haar dagboek Kitty. In de virtuele rondleiding op de website van het Anne Frank Huis, kun je alle vertrekken van het beroemde onderduikadres rustig verkennen. Bekijk video's en lees informatie over het leven van een Joods meisje in de puberteit, tijdens deze zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis.

Street art voor thuis van Moco Museum

AMSTERDAM, NOORD HOLLAND - Houd je van street art? Bekijk dan eens de online versie van Moco Museum. Met MOCO360 sta je midden in het statige herenpand aan het Museumplein, waar het museum gevestigd is. Klik jezelf vanaf de bank, onder het genot van een warme kop chocomel, een rondje door de gangen, de galerijen en de museumtuin. Voor een nâg realistischer beeld van de bijzondere objecten, is de tour ook beschikbaar in virtual reality. Zet je VR-bril op en beleef de kunst net alsof je écht oog in oog staat met de wereldberoemde werken van kunstenaars als Banksy, Haring en Warhol.

Hattemse kunst in het Voerman Museum

HATTEM, GELDERLAND - Het Voerman Museum dankt zijn naam aan vader en zoon Voerman, twee bekende kunstschilders uit het Overijsselse dorp Hattem. In het museum vind je naast kunst van deze schilders, ook werken van andere kunstenaars uit de omgeving, zoals Jo Koster, A.J. Zwart en Jan van Vuuren. Maak één dezer dagen eens een digitaal uitstapje naar het museum, dat begint voor de ingang van het schattige zeventiende-eeuwse huisje. Volg de routepijlen, zoom in alle rust in en uit op de werken aan de muur en luister naar audiofragmenten die je iets vertellen over de werken in de ruimtes.

Vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Boerhaave

LEIDEN, ZUID-HOLLAND - Rijksmuseum Boerhaave laat je nadenken over ons bestaan en de rol van wetenschap hierbij. Een rondleiding door de collectie voert je langs belangrijke objecten uit vijf jaar wetenschapsgeschiedenis in Nederland. Wandel in 360 graden of in virtual reality door dit fascinerende museum. Bezoek het enige anatomisch theater van Nederland, struin door de themazalen van de vaste tentoonstelling of bekijk de tijdelijke tentoonstelling Besmet! Deze tentoonstelling gaat in op de impact van besmettelijke ziekten. Op dit moment natuurlijk actueler dan ooit. Vergaar interessante informatie en weetjes of beantwoord quizvragen via de informatiekubussen. Bekijk unieke video's en zoom in op museumvoorwerpen.

Ook leuk

Foto 2. Leer meer over het leven van de bewoners van het voormalig Zuiderzeegebied in de 360 graden tour van het Zuiderzeemuseum. Foto: Panorama Fotografie © Zuiderzeemuseum

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:39:28 · Gepubliceerd: 2020-11-09 16:52:42 - 2424