Theaters veranderen in kapsalons voor ludiek protest

Theaters en artiesten onderstrepen belang van cultuur met Theater Kapsalon

Kapsalon Theater Nieuws door
Foto 1. Op woensdag 19 januari kun je in 35 Nederlandse theaters naar de kapper, de schoonheidsspecialiste of de pedicure. Foto: Theater Kapsalon

archief oud artikel 17 januari 2022 Cultuur Landelijk Moet je nodig weer eens naar de kapper? Ga dan op woensdag 19 januari... in het theater! Artiesten uit verschillende genres laten die dag hun stem horen tijdens de ludieke protestactie Kapsalon Theater. Terwijl je nieuwe coupe tot stand komt, treden cabaretiers, muzikanten en acteurs op voor de klanten in de stoel en in de wachtruimte.

Naar de kapper in 35 theaters

Kapsalon Theater is een initiatief van cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Ze zijn er gewoonweg klaar mee dat de culturele sector steeds op de laatste plaats komt wanneer het gaat om coronamaatregelen. Geen schreeuwerige spandoeken en luidruchtige demonstraties, maar creativiteit zoals altijd. Maar liefst 35 theaters doen mee en heel veel grote namen uit het artiestenvak betreden het podium... uh, de salon. Klanten genieten zo, naast een welverdiende knipbeurt of beautybehandeling, van al het moois wat het toneel te bieden heeft. Een broodnodige uitlaatklep voor artiesten én bezoekers. Onder andere Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Cor Bakker en Jochem Myjer maken je kappersbezoekje tot een bijzonder feestje.

Zien welke theaters en artiesten meedoen? Bekijk de deelnemers op de website van Kapsalon Theater.

Ludiek protest met urgentie

De initiatiefnemers organiseren de dag niet zelf vanaf de keukentafel. Theaters kunnen zich aansluiten bij de actie en regelen vervolgens zelf het volledige programma. Dat er zich binnen no time tientallen theaters vanuit het hele land meldden om mee te doen aan het protest, toont direct de urgentie. Van De Kleine Komedie in Amsterdam tot De Bunker in Gemert en van de Deventer Schouwburg tot Theater 't Voorhuys in Emmeloord, stuk voor stuk veranderen ze aanstaande woensdag eenmalig in kapperszaken, massagesalons of pedicurepraktijken. Met de aandacht hopen ze de minister en staatssecretaris wakker te schudden en het belang van kunst en cultuur nog maar eens extra te onderstrepen. Zelf je steentje bijdragen? Zorg dan dat je op tijd bent voor je afspraak.

De organisatoren geven in het statement aan zich altijd aan de geldende regels te hebben gehouden. En dat is aanstaande woensdag niet anders. Een mondkapje en QR-code zijn daarom verplicht.
Foto 2. Cabaretière Sanne Wallis de Vries is één van de initiatiefnemers van Kapsalon Theater. Foto: Theaterbureau De Mannen © Jaap Reedijk

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 14:48:42 · Gepubliceerd: 17 januari 2022 - 469