Sporten bij de musea

Musea |  
Nieuws door
Foto 1. Kom woensdag 19 januari wandelen door Kamp Vught tijdens De Museum Gym. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal

Yoga, gymnastiek en bootcamp tussen de kunst

17 januari 2022 Cultuur Landelijk

De musea gaan actie voeren omdat zij nog steeds niet open kunnen, terwijl winkels, sportscholen en kappers wel de deuren van het slot mogen gooien. Daarom worden veel musea op woensdag 19 januari even sportlocatie. Iedereen kan zich dan zowel mentaal als fysiek op komen laden tussen kunst en historie. Deze Museum Gym is een idee van De Museumvereniging, die de musea landelijk vertegenwoordigt.

UPDATE: de burgemeesters hebben besloten bij deze protestactie de regels te handhaven. Check daarom van tevoren of je gekozen culturele sportlocatie inderdaad open is.

Welkom bij de Museum Gym!

Op woensdag 19 januari openen een nog onbekend aantal musea hun deuren voor iedereen die even fijn wilt sporten op een unieke plek. Gymnastiekoefeningen tussen beroemde meesterwerken of omringd door allemaal historische voorwerpen, wanneer krijg je nog een keertje zo'n kans? Gym krijgt 'voor body en brain', yoga, rekken en strekken, wandelen: er zijn acties door het hele land. Het Centraal Museum in Utrecht doet ook mee, maar niet als sportlocatie. Zij openen voor één dag als winkel.

Bootcamp in Slot Loevestein, hersengymnastiek in het Chabot Museum, mindfullnesstour door Kunstmuseum Den Haag, wandelen in Nationaal Kamp Vught: op museum.nl vind je waar je allemaal mee kunt doen aan de Museum Gym! Blijf checken, want er komen steeds meer activiteiten bij.

Workshop graffiti in Groningen

Het Groninger Museum doet ook mee met de woensdag actiedag, maar dan niet als sportplek. Zij gaan open voor een Workshop graffiti onder leiding van graffiti-artist en conservator Aileen Middel. De workshop vindt plaats midden in de expositie Graffiti in Groningen, dus genoeg inspiratie rondom je voor je eigen kunstwerk. En meteen een unieke kans om iets van deze expositie te zien, want door de lockdown is hij amper open geweest. Maar: je komt voor de workshop, het museum is alleen daarvoor open. Er zijn er twee, waar je je snel voor op moet geven want vol is vol: eentje om 14:00 uur en eentje om 15:30 uur.

Veel is gratis

Veel van de activiteiten, ook de graffiti workshop, zijn gratis. Dit is voor de musea een protestactie van een dag, waarmee ze aandacht vragen voor het belang van kunst, cultuur en geschiedenis en voor de educatieve rol van musea. Maar ook voor het belang van de geestelijke gezondheid van iedereen. Vandaar de keuze voor De Museum Gym als actiemiddel: sporten is gezond, maar cultuur ook.

  • Tijdens de activiteiten blijven de coronaregels gehandhaafd. Zo willen de musea meteen laten zien hoe ze het afgelopen jaar hebben bewezen veilig open te kunnen;
  • Museum Coevorden gaat verder dan één dag, dit museum opent op dinsdag weer de deuren als statement tegen het gesloten moeten blijven. Met strenge veiligheidseisen en maximaal tien personen per tijdslot.
Foto 2. Gymnastiek en yoga tussen de kunst. Foto: Daniel Hoitink fotografie & video

Laatst gewijzigd: 2022-01-20 10:48:39 · Gepubliceerd: 2022-01-17 15:28:16 - 424