door

Dit zijn de gaafste sportmusea van Nederland

Foto 1. Leer alles over fierljeppen in het Fierljepmuseum en waag bij de De Fierljeppolder zelf ook de spong. Foto: De Fierljeppolder © Hannes Scherjon

Van voetbal tot fierljeppen: ontdek de Nederlandse sportverhalen

29 januari 2022 Sport Landelijk Nederland is een echt sportland. Voetbal, schaatsen, fietsen, 'we' kunnen het allemaal! Leer meer over de verschillende disciplines en een aantal typisch Hollandse sporten en tradities in deze 9 bijzondere sportmusea.

1. Eerste Friese Schaatsmuseum

HINDELOOPEN, FRIESLAND - Het meest iconische en tot de verbeelding sprekende sportevenement in Nederland is zonder twijfel de Elfstedentocht. We moeten al 25 jaar wachten op de tocht der tochten, maar dat betekent niet dat je niets van de unieke sfeer kunt proeven. In het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, één van de Friese elfsteden, bekijk je namelijk de grootste schaatscollectie ter wereld! Maak kennis met de legendarische Elfstedenwinnaars, bekijk de grootste schaats ter wereld en... een afgevroren teen. Maar kunt ook een blik werpen in de originele werkplaatsen zoals een smederij en lakkerij.

2. Kaatsmuseum Franeker

FRANEKER, FRIESLAND - We blijven nog even in Friesland. Hier vinden we namelijk het oudste sportmuseum van Nederland: Het Kaatsmuseum, of Keatsmuseum zoals ze het in Friesland noemen. Kom alles te weten over deze typisch Friese sport. Maak op een interactieve manier kennis met de verhalen van talloze kaatshelden uit het verleden. Naast leuke anekdotes en speluitleg krijg je als bezoeker ook de mogelijkheid de sport zelf uit te proberen. Het Kaatsmuseum wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB). Kleinigheidje: het museum wordt op dit moment uitgebreid, waardoor je een bezoekje nog wel heel even moet uitstellen.

3. Voetbalmuseum Fanatic

MIERLO, NOORD-BRABANT - De grootste voetbalcollectie van Nederland is te bekijken in Voetbalmuseum Fanatic, gevestigd in sporthotel HUP in Mierlo. Extra bijzonder is het om te bedenken dat al dit pure goud voor voetballiefhebbers verzameld is door één persoon: Jos Lenssen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de voetbalschoenen van Marco van Basten, een wedstrijdbal van het EK 1988 en de complete Tiroler outfit die Louis van Gaal droeg tijdens de kampioenshuldiging van Bayern München in 2010. Maar dat is nog lang niet alles. De gigantische collectie - die niet eens helemaal in het museum past - bestaat onder andere uit meer dan 650 gedragen voetbalshirts en ruim 800 voetbalboeken.

4. Voetbalmuseum Home of Football

BRAAMT, GELDERLAND - Nog meer voetbal! In een achtertuin in het Achterhoekse Braamt vinden we namelijk de trots van verzamelaar en voetbaldier Fred Baars: Voetbalmuseum Home of Football. Bekijk tickets, magazines, foto's en heel veel shirts (waaronder een gesigneerd exemplaar van de Braziliaanse legende Pelé). De objecten zijn gaaf, maar nog veel leuker is de rondleiding door Fred zelf. Hij vertelt je anderhalf uur lang anekdotes over de items die hij in de loop der jaren meebracht van over de hele wereld. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken. Je betaalt geen entree, maar wel wordt gevraagd om een vrije gift voor de stichtingen Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel.

5. Nederlands Golfmuseum

AFFERDEN, LIMBURG - In het Nederlands Golfmuseum maak je een reis door de roemruchte golfgeschiedenis van ons land. En die gaat al vele eeuwen terug, helemaal tot aan de dertiende eeuw. In de waanzinnige collectie van het museum vind je onder andere golfballen en (gegraveerde) golfclubs in alle soorten en maten en natuurlijk heel veel bijzondere verhalen. Ook bekijk je het hele jaar door de originele wisseltrofeeën van het Dutch Open. De huidige beker én de twee vorige versies. Grasduin lekker tussen de vele golfboeken en prenten en bekijk kunstwerken die je bijzondere historische golftaferelen laten zien. Meer weten over de objecten? Volg dan een rondleiding van een van de deskundige gidsen of ga op pad met de gratis audiotour.

6. Hennie Kuiper Wielermuseum

DENEKAMP, OVERIJSSEL - Hennie Kuiper is zonder twijfel één van de grootste wielerkampioenen van Nederland. Hij won onder meer Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, werd Olympisch kampioen én kwam als eerste over de finish in de etappe naar l'Alpe d'Huez in de Tour de France. Duik in de carrière van Hennie in zijn ouderlijk huis in Denekamp. Bewonder in het Hennie Kuiper Wielermuseum zijn allereerste zelfgemaakte racefiets en de trui waarin hij als eerste het Velodrome in Roubaix opdraaide. Ook hangen er veel foto's voor de nodige nostalgie. Vanaf april 2022 opent een tentoonstelling over het feit dat het vijftig jaar geleden is dat Hennie in München zijn Olympische titel won. Zelf een fanatiek fietser? Trap dan het trainingsrondje dat hij vroeger maakte door Twente. Of boek een clinic met Hennie zelf! Het museum is jaarlijks geopend van 1 maart tot 1 oktober. Bekijk het actuele overzicht van de geplande activiteiten.

7. Mountainbike Museum

ARNHEM, GELDERLAND - Ook in de bossen rondom Arnhem komt de fietsliefhebber ruimschoots aan zijn trekken. In het Mountainbike Museum bekijk je meer dan zevenhonderd fietsen van meer dan honderdzestig merken. Kijk je ogen uit tussen de zeldzame onderdelen, aparte retroshirts, gereedschap en kostbaar documentatiemateriaal. Ook vind je er een tijdlijn van de mountainbikegeschiedenis in ons land. Maar behalve heel veel materiaal, is het overbrengen van de mountainbikecultuur in dit museum minstens net zo belangrijk. En de omgeving van de Veluwe en het nabijgelegen landgoed Groot Warnsborn zijn bovendien schitterende gebieden om zelf een rondje te crossen. Huur een fiets in het Trailcenter.

8. Honkbal en Softbal Museum

HAARLEM, NOORD-HOLLAND - Nog zo'n sport waar we in Nederland heel goed in zijn: honkbal. In Haarlem vind je het Honkbal en Softbal Museum, gevestigd in het Pim Mulier Stadion. Bekijk unieke objecten, waaronder natuurlijk knuppels, ballen en handschoenen, maar ook uniek fotomateriaal dat je van alles vertelt over de rijke honkbalgeschiedenis. Hoe kwam de sport bij ons terecht? Je komt er ook direct achter waarom Haarlem dé honkbalstad van Nederland is. Het museum, mogelijk gemaakt door de Nederlandse Honkbal- en Softbalbond, is te bezoeken tijdens evenementen in het stadion of op afspraak.

9. Het Fierljepmuseum

NOORDBERGUM, FRIESLAND - Nog heel even terug naar Friesland. Want naast kaatsen heeft de provincie nog een andere eigen sport: fierljeppen. Nooit van gehoord? We kunnen het ons haast niet voorstellen, want dit next level slootjespringen is haar thuisprovincie inmiddels wel ontgroeid. In Het Fierljepmuseum leer je alles over de ontstaansgeschiedenis van deze Friese traditie en over de toekomst, maar minstens net zo leuk is het natuurlijk om het zelf uit te proberen in het uitgebreide slootjeslabyrint bij De Fierljeppolder. Haal je droog de overkant of toch een nat pak? Luister naar de korte instructie en waag zelf de sprong of ga voor een workshop door een echte fierljepper (minimaal tien personen).

Nog meer sport

  • In het Vlaamse Zemst vinden we één van de weinige Olympische musea, erkend door het IOC: Sportimonium. Tijdelijk gesloten, maar het museum is wel virtueel te bezoeken met deze 360° Virtual Tour;
  • Treed in de voetsporen van je voetbalhelden bij heel veel Nederlandse voetbalclubs tijdens een interessante stadiontour.
Foto 2. Maak kennis met de roemruchte geschiedenis van de golfsport in Nederland in het Nederlands Golfmuseum in Afferden. Foto: Nederlands Golfmuseum
Foto 3. Bekijk de grootste voetbalcollectie van Nederland in Voetbalmuseum Fanatic. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. In het Eerste Friese Schaatsmuseum vind je schaatsen in alle soorten en maten. Foto: © Eerste Friese Schaatsmuseum
Foto 5. Naast een kijkje in de carrière van de Hennie Kuiper, krijg je soms ook de kans om Hennie te ontmoeten en samen een rondje te fietsen tijdens een clinic. Foto: Hennie Kuiper Wielermuseum
Foto 6. Ontdek de historie van de honkbalsport in het Honkbal en Softbal Museum, gevestigd in het Pim Mulier Stadion in Haarlem. Foto: Honkbal en Softbal Museum © James van de Merbel
Foto 7. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Fred Baars je gave anekdotes en de verhalen achter zijn bijzondere voetbalcollectie. Foto: Home of Football © Fred Baars

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-01-28 09:10:22 · Gepubliceerd: 29 januari 2022 - 7659