Stap in de voetsporen van je voetbalhelden!

Neem een kijkje in de kleedkamer met deze stadiontours en rondleidingen

Bezoek nog meer stadions! Redactioneel door
Foto 1. Doe onder andere een stadiontour door de Johan Cruijff Arena. Foto: Johan Cruijff ArenA

6 augustus 2023 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Sport Landelijk Voetbalstadions zijn voor fans een speciale plek tijdens de wedstrijden van hun favoriete team. Maar wist je dat je ook buiten wedstrijddagen meer dan welkom bent om een kijkje te nemen in de voetbaltempels van heel veel Nederlandse clubs? Boek een stadiontour, bezoek kleedkamers en spelerstunnels en voel aan het heilige gras.

Ajax - Johan Cruijff ArenA

Amsterdam, Noord-Holland Een bezoekje aan de Johan Cruijff ArenA, het stadion van Ajax, is een gave beleving. Neem aan de hand van een gids of met een audiotour een kijkje op plekken waar je normaal niet komt. Loop door de spelerstunnel van de Nederlandse recordkampioen naar het veld, neem plaats op de stoel van de trainer in de dug-out en geef vervolgens in de zogenaamde mixed-zone antwoord op vragen van journalisten. Een van de hoogtepunten is natuurlijk het bezoekje aan de kleedkamers. Spot de stoel van je favoriete speler en ga er even zitten voor een foto! Wil je écht weten hoe een Ajax-speler zich voelt? Ga dan voor de tour met virtual reality. Zet dan een VR-bril op en je staat meteen in een vol stadion. Cool! Sluit je tour af in de Ajax Gallery of Fame, waar je kennis maakt met de grootste voetballers uit de geschiedenis van de club.

Leuk voor een kinderfeestjes is de Kidstour. Doe een toffe speurtocht en trap vervolgens zelf balletje trappen naast het veld. Wie kan nou zeggen dat-ie in de ArenA heeft gevoetbald?

Foto 2. Op de foto voor de ingang van de Johan Cruijff ArenA. Foto: Johan Cruijff ArenA

Feyenoord - De Kuip

Rotterdam, Zuid-Holland 'Hand in hand, kameraden...' Ook in Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip, volg je een rondleiding. Een gids vertelt je in anderhalf uur alles over het stadion en de club Feyenoord. Stap in de voetsporen van de spelers wanneer je door de iconische spelerstunnel naar de rand van het veld wandelt. Bekijk het veld van heel dichtbij en voel er stiekem even aan. Werp een blik in de kleedkamer en ga zitten op de plek waar de coach tijdens de persconferenties journalisten te woord staat. Ook een bezoek aan het vernieuwde Feyenoord Museum is inbegrepen bij de stadiontour. Bekijk de gewonnen prijzen, stel je eigen sterrenteam samen en ga terug in de tijd met historische videobeelden. Speciaal voor de jongste voetbalfans is er de Kidstour, waarbij ze met een speurboekje op pad gaan door de Kuip. Zit je in een rolstoel of ben je slecht ter been? Dan is er ook een speciale toegankelijke tour beschikbaar.

Helemaal tof: combineer je rondleiding met een wedstrijd. Vanaf 3,5 uur voor de wedstrijd krijg je een rondleiding en zie je welke voorbereidingen er allemaal bij komt kijken bij een potje voetbal in de Kuip.

Foto 3. De Kuip vanuit de lucht. Foto: Rotterdam Make It Happen © Guido Pijper

PSV - Philips Stadion

Eindhoven, Noord-Brabant Al ruim honderd jaar speelt PSV aan de Frederiklaan in Eindhoven. Zo oud is het huidige Philips Stadion nog niet, maar het stadion midden in de stad staat wel op historische grond. Kijk ook hier in de spelerstunnel, de kleedkamers, de persruimte en sta voor even aan de rand van het veld. Maar je bezoekt ook de luxe loges waarvandaan het bestuur en de sponsoren naar de wedstrijden kijken. Bezoek ter afsluiting het PSV Museum. De rondleiding is te boeken van maandag tot en met zaterdag. Kinderfeestje geven in het PSV-stadion? Dat kan! Behalve de tour start je bezoekje met iets te drinken en een PSV-muffin. Er zijn twee opties: het Phoxy Feestje (tot en met 6 jaar) met een leuke speurtocht en het PSV-feestje (vanaf 7 jaar), waarbij je op zoek gaat naar het cadeautje voor de jarige. En je mag ook nog een balletje trappen met Phoxy (de mascotte van PSV).

Foto 4. Loop net als de spelers van PSV door de spelerstunnel van het Philips Stadion. Foto: PSV Media

FC Twente - Grolsch Veste

Enschede, Overijssel Maar niet alleen bij de 'traditionele top drie' van Nederland is heel veel fraais te zien. Ook in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, volg je een interessante rondleiding. De gids brengt je van de catacomben, helemaal naar boven waar de skyboxen zijn. Kijk vanuit een luxe business seat uit over het veld en luister ondertussen naar mooie anekdotes van de gids. Waar zitten de commentatoren? Ook kom je erachter waar Ricky van Wolfswinkel, Robin Pröpper en Michel Vlap douchen na de wedstrijd én waar ze in bad gaan. En vergeet niet een selfie te maken bij de stoel van je favoriete speler. De mixed zone is op wedstrijddagen het domein van de pers, maar tijdens de rondleiding mag je er gewoon even rondneuzen. Hoe gaat dat eigenlijk precies met die reclamewanden? Boek een tour met je eigen groep (minimaal 10 personen) of haak aan bij een inlooptour.

Foto 5. Bezoek de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente voor een rondleiding. Foto: Enschede Promotie © Hermen Gerrits

FC Utrecht - Stadion Galgenwaard

Utrecht, Utrecht Aan de rand van Utrecht staat Stadion Galgenwaard. Hier speelt FC Utrecht eens in de twee weken haar thuiswedstrijden. De stadiontour die je er kunt maken, duurt ongeveer een uur. Zie waar de selectie zich omkleedt en werp een blik in de scheidsrechterskleedkamer. Welke spreuk staat hier op de muur? Ondertussen vertelt een gids je alles over de clubgeschiedenis, die vol verhalen zit. Op de vierde en vijfde verdieping van het stadion bezoek je het FC Utrecht Museum, waar je onder andere de gewonnen KNVB Bekers en de Johan Cruijff Schaal bewondert. Kom je met een of meer kleine voetbalfans naar de Galgenwaard? Dan is er ook een speciale kinderrondleiding beschikbaar. Leuk voor een kinderfeestje bijvoorbeeld.

Foto 6. Een bezoekje aan Stadion Galgenwaard is ook buiten de wedstrijddagen om een leuk dagje uit. Foto: FC Utrecht

Vitesse - GelreDome

Arnhem, Gelderland Vitesse is de op één na oudste club van de Eredivisie (1892). Sinds 1998 spelen de Arnhemmers in GelreDome, dat ook regelmatig gebruikt wordt voor concerten en andere evenementen. Het dak kan daarom open en dicht én het veld kan onder de tribune door naar buiten worden geschoven. Leuk weetje: dit vernuftige concept is gebaseerd op een luciferdoosje. Tijdens de rondleiding hoor je alles over dit bijzondere verhaal. Start je tour in het Home of History, vol historische shirts, schoenen, wedstrijdtickets, foto's en natuurlijk de enige prijs uit de clubhistorie: de KNVB Beker in 2017. De gids neemt je daarna mee naar de persruimte, de loges, het televisieplatform en de kleedkamers. Kinderfeestje of uitje met je jeugdsportteam? Er zijn in overleg ook speciale kinderrondleidingen mogelijk.

Foto 7. Dompel je onder in het Geel Swert van Vitesse tijdens een stadiontour door GelreDome. Foto: Stichting City Marketing Arnhem / GelreDome

Go Ahead Eagles - De Adelaarshorst

Deventer, Overijssel - Het stadion van Go Ahead Eagles staat al sinds 1920 aan misschien wel de bekendste voetbalstraat van Nederland: de Vetkampstraat. Midden in de wijk Voorstad vind je De Adelaarshorst. De club heeft een Engelse naam en ook het kleine stadion doet wat Engels aan. Tijdens de Inside Go Ahead Eagles Tour ga je anderhalf uur lang op pad met een gids. De rondleiding brengt je onder andere naar de hoofdtribune, de business lounge, het uitvak, de memorial garden en de persruimte. Afhankelijk van wedstrijden en trainingstijden van 'Kowet' is het ook mogelijk om in de catacomben van het stadion te kijken. Het standaardarrangement is te boeken op geselecteerde woensdagmiddagen.

Sparta Rotterdam - Het Kasteel

Rotterdam, Zuid-Holland SP-AR-TA! De oudste betaald voetbalclub van Nederland, Sparta, komt uit Rotterdam. En de ploeg van van Spangen speelt in een parel van een stadion: Het Kasteel. "Dat de hemelpoort verdacht veel weg heeft van Het Kasteel", zo dichtte de inmiddels overleden oer-Spartaan Jules Deelder ooit eens. Wanneer je voor de hoofdingang staat, met aan beide kanten statige torentjes, zie je haast niet dat het vanbinnen een voetbalstadion is. Maar niets is minder waar. Tijdens de rondleiding leidt een gids je onder andere langs de Ridderzaal (de vroegere entree), de persruimte, het sponsordek en natuurlijk naar het Sparta Museum. Bekijk ook een film over de geschiedenis van de club. Het kan overigens zomaar zijn de de gids een oud-speler is! De tours zijn alleen op aanvraag mogelijk tijdens kantoortijden.

Foto 8. Treed binnen op Het Kasteel. Foto: Rotterdam Make It Happen © Hester Blankestijn

FC Groningen - Euroborg

Groningen, Groningen Bezoek op werkdagen de Euroborg, het stadion van FC Groningen. Je krijgt dan een rondleiding van anderhalf uur door het thuis van de Trots van het Noorden. Loop onder andere door de spelerstunnel naar het veld en neem plaats in de dug-out. In het museum zie je vervolgens een prachtig overzicht van de groen-witte thuisshirts waarin de club sinds de oprichting in 1971 speelde én natuurlijk de fel glimmende KNVB Beker die FC Groningen won in 2015. Een bijzonder hoogtepunt uit de clubgeschiedenis! Een rondleiding boek je vanaf vijf personen, inclusief een kop koffie of thee voor de volwassenen en een glaasje fris voor de jongste voetbalfans.

Foto 9. De Euroborg is de thuishaven van de Trots van het Noorden. Foto: FC Groningen

SC Heerenveen - Abe Lenstra Stadion

Heerenveen, Friesland Het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de grootste Friese voetballer aller tijden, is de plek waar SC Heerenveen speelt. De tour wordt verzorgd door echte clubmensen. Geniet van anekdotes en spannende verhalen en ontdek ondertussen de ruimtes die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Neus rond in de loges, kruip achter de microfoon van de trainer in de perszaal en loop via de spelerstunnel richting het veld waar de strijd iedere twee weken gestreden wordt. Bekijk het uitzicht vanaf de tribunes, vernoemd naar clublegendes Riemer en Foppe, en sluit af in het museum, de Pronkkaemer. Een standaard tour is te boeken vanaf acht personen.

Foto 10. Het sfeervolle Abe Lenstra Stadion van SC Heerenveen. Foto: SC Heerenveen

AZ Alkmaar - AFAS Stadion

Alkmaar, Noord-Holland In Alkmaar boek je een tour door het stadion van AZ. In anderhalf uur tijd bekijk je alle bijzondere plekken van het AFAS Stadion. Tijdens de rondleiding van zo'n anderhalf uur bezoek je onder andere de mediaruimte waar de persconferenties plaatsvinden, de kleedkamer voor de spelers en de bestuurskamer. Helemaal gaaf: hier staan de alle prijzen die de club won in haar historie uitgestald zodat je er mee op de foto kunt. Wat dacht je van de kampioensschalen en de KNVB Bekers? Maar de meest magische plek van allemaal is natuurlijk toch het veld. Voel even aan het gras wanneer je aan de rand staat en neem plaats op de stoel van de reservespelers en hoofdtrainer.

NEC Nijmegen - Goffert Stadion

Nijmegen, Gelderland Verscholen in de Nijmeegse bossen ligt het Goffertstadion. Iedere twee weken betreedt het rood-groen-zwart van N.E.C. hier de arena voor hun wedstrijden in de Eredivisie. Je ontdekt de plek waar de spelers van zowel de thuis- als de uitploeg zich omkleden. Kun je de verschillen ontdekken? Maar ook de perskamer, de skybox en het uitvak zijn gaaf om eens vanbinnen te bekijken. En uiteraard mag je ook even via de spelerstunnel naar de rand van het veld lopen en in dug-outs zitten. Leg zelf de weg af die je de spelers al zo vaak hebt zien afleggen op televisie of vanaf de tribune. De rondleiding duurt ongeveer een uur en is te boeken vanaf tien personen.

Foto 11. Laat je rondleiden door De Goffert. Foto: N.E.C.

PEC Zwolle - MAC³PARK

Zwolle, Overijssel Ook bij PEC Zwolle ontdek je in anderhalf uur tijd alles over de club tijdens een interessante stadiontour door het MAC³PARK. Een enthousiaste gids neemt je mee naar alle toffe plekken van het stadion, terwijl hij aan de lopende band historische verhalen, anekdotes en leuke weetjes op je afvuurt. Je bezoekt ondertussen onder andere de perskamer, de mixed-zone, meerdere tribunes en het spelershome. De prijzenkast van PEC is in de loop der jaren ook aardig gevuld. Bekijk de gewonnen schalen en trofeeën van heel dicht bij. Maar behalve een duik in het verleden, neem je ook een kijkje in de de eRoom waar je kunt eSporten. Bij de rondleiding is ook een consumptie inbegrepen. Ontdek het huis van de Blauwvingers!

Ook leuk

Foto 12. Bekijk de vele prijzen uit de clubhistorie van Ajax in de Johan Cruijff ArenA. Foto: Johan Cruijff ArenA

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 17:32:22 · Gepubliceerd: 6 augustus 2023 - 3725