Stap in de voetsporen van je voetbalhelden!

Bezoek nog meer stadions! |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Neem een kijkje in de kleedkamer met deze stadiontours

10 augustus 2021 Sport Landelijk Voetbalstadions zijn voor fans een speciale plek tijdens de wedstrijden van hun favoriete club. Maar wist je dat je ook buiten wedstrijddagen meer dan welkom bent om een kijkje te nemen in de voetbaltempels van heel veel Nederlandse clubs? Boek een stadiontour en bezoek de kleedkamers en spelerstunnels en voel aan het heilige gras.

Foto 1. Maak tijdens een stadiontour gave foto's langs de rand van het veld in de Johan Cruijff ArenA. Foto: Johan Cruijff ArenA

1. Ajax - Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Een bezoekje aan de Johan Cruijff ArenA, het stadion van Ajax, is een ware beleving. Neem aan de hand van een gids of met een audiotour een kijkje op plekken waar je normaal niet komt. Loop door de spelerstunnel van de Nederlandse recordkampioen, neem plaats op de stoel van de trainer in de dug-out en geef vervolgens in de zogenaamde mixed zone antwoord op vragen van journalisten. Een van de hoogtepunten is het bezoekje aan de kleedkamers. Spot de stoel van je favoriete speler! Wil je écht weten hoe een Ajax-speler zich voelt? Zet dan een VR-bril op en je staat meteen in een vol stadion. Gaaf! Sluit je tour af in de Ajax Gallery of Fame, waar je kennis maakt met de grootste voetballers uit de geschiedenis van de club. Leuk voor kinderfeestjes is de Kidstour. Doe een toffe speurtocht en trap vervolgens zelf balletje trappen naast het veld. Wie kan nou zeggen dat-ie in de ArenA heeft gevoetbald?

2. Feyenoord - De Kuip

ROTTERDAM, ZUID-HOLLAND - 'Hand in hand, kameraden...' Ook in Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip, volg je op iedere woensdag tot en met zaterdag een rondleiding. Een gids vertelt je in anderhalf uur alles over het stadion en de club Feyenoord. Stap in de voetsporen van de spelers wanneer je door de iconische spelerstunnel naar de rand van het veld wandelt. Bekijk het veld van heel dichtbij en voel er stiekem even aan. Werp een blik in de kleedkamer en ga zitten op de plek waar de coach tijdens de persconferenties journalisten te woord staat. Ook een bezoek aan het vernieuwde Feyenoord Museum is inbegrepen bij de stadiontour. Bekijk de gewonnen prijzen, stel je eigen sterrenteam samen en ga terug in de tijd met historische videobeelden. Speciaal voor de jongste voetbalfans is er de Kidstour, waarbij ze met een speurboekje op pad gaan door de Kuip. Helemaal bijzonder: boek je een rondleiding op de wedstrijddag, waarbij je een uur lang wordt meegenomen tijdens alle voorbereidingen.

3. PSV - Philips Stadion

EINDHOVEN, NOORD-BRABANT – Al ruim honderd jaar speelt PSV aan de Frederiklaan in Eindhoven. Zo oud is het huidige Philips Stadion natuurlijk nog niet, maar de locatie midden in de stad is wel historische grond. Tijdens je stadiontour kijk je in de spelerstunnel, de kleedkamers, de persruimte en mag je even aan de rand van het veld staan. Maar je bezoekt ook de luxe loges waarvandaan het bestuur en de sponsoren naar de wedstrijden kijken. De verhalen van de gids geven je een inkijkje in de rijke geschiedenis van club en het dagelijks leven binnen de poorten van het stadion. Helemaal tof is het wanneer je in augmented reality allerlei bekende PSV'ers tegenkomt. Zo loop je opeens het veld op met Cody Gakpo en hoor je van Hans van Breukelen alles over de trofeeën in de prijzenkast. Bezoek ter afsluiting het PSV Museum, waarvan het kaartje is inbegrepen bij de stadiontour. De rondleiding is te boeken van maandag tot en met zaterdag.

4. FC Twente - Grolsch Veste

ENSCHEDE, OVERIJSSEL – Maar niet alleen bij de 'traditionele top drie' van Nederland is heel veel fraais te zien. Ook in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, volg je een interessante rondleiding. De gids brengt je van de catacomben, helemaal naar boven waar de skyboxen zijn. Kijk vanuit een luxe business seat uit over het veld en luister ondertussen naar mooie anekdotes van de gids. Waar zitten de commentatoren? Ook kom je erachter waar Wout Brama, Queensy Menig en Jayden Oosterwolde douchen na de wedstrijd én waar ze in bad gaan. En vergeet niet een selfie te maken bij de stoel van je favoriete speler. De mixed zone is op wedstrijddagen het domein van de pers, maar tijdens de rondleiding mag je er gewoon even rondneuzen. Hoe gaat dat eigenlijk precies met die reclamewanden?

5. FC Utrecht - Stadion Galgenwaard

UTRECHT, UTRECHT – Aan de rand van Utrecht, staat het schitterende Stadion Galgenwaard. Hier speelt FC Utrecht eens in de twee weken haar thuiswedstrijden. De stadiontour die je er kunt maken, duurt ongeveer een uur. Zie waar de selectie zich omkleedt en werp een blik in de scheidsrechterskleedkamer. Welke spreuk staat hier op de muur? Op de vierde en vijfde verdieping van het stadion vind je het FC Utrecht Museum. Een bezoekje is onderdeel van de rondleiding. Normaal gesproken bewonder je hier ook de gewonnen KNVB Bekers en Johan Cruijff Schaal, maar die zijn tot en met december 2021 ergens anders te zien, namelijk bij een expositie over de club in het Utrechts Archief. Kom je met een of meer kleine voetbalfans naar de Galgenwaard? Dan is er ook een speciale kinderrondleiding beschikbaar. Leuk voor een kinderfeestje bijvoorbeeld. Uuuuuuuu!

6. Willem II - Koning Willem II Stadion

TILBURG, NOORD-BRABANT – Voetbalclub Willem II uit 1896 is een van de oudste voetbalclubs van Nederland. Anno 2021 spelen de Tilburgers in het Koning Willem II Stadion. Tijdens kantooruren kun je er een kijkje nemen! Helaas is het tijdens het lopende voetbalseizoen niet mogelijk om te kijken in de kleedkamer van de 'Tricolores' zelf, de wasserette, het spelershome en de fitnessruimte. Dit kan alleen tijdens de zomerstop. Maar daar staat dan wel weer tegenover dat je soms wel een tussenstop maakt bij de training van het eerste elftal. Sowieso bezoek je de spelerstunnel, het veld, de kleedkamer van de tegenstander en de skyboxen. De tour duurt een uurtje en aan het eind krijgen kinderen een leuk tasje mee vol Willem II-goodies. Kinderfeestje? Boek er dan een zogenaamd 'Beitelmenu' bij in het stadioncafé of in de skybox. Is dat niet tof?

7. NAC Breda - Rat Verlegh Stadion

BREDA, NOORD-BRABANT – Zo'n dertig kilometer verderop vinden we de thuishaven van grote rivaal NAC Breda: het Rat Verlegh Stadion. De Bredanaars mogen dan een divisie lager spelen, het 'Avondje NAC' is door de goede sfeer en de fanatieke supporters een begrip onder Nederlandse voetballiefhebbers. Een enthousiaste gids neemt je tijdens een rondleiding mee naar de vertrekken waar de spelers zich optimaal voorbereiden, waaronder de kleedruimtes, het spelershome, het materiaalhok en de fitnessruimte. Wandel net als de helden in het geel en zwart door de spelerstunnel, bewonder het strak gemaaide gras en neem plaats in de dug-out. En ook het uitzicht vanaf de tribune is schitterend! Je ziet het vanaf de luxe business seats en vanaf de steile supporterstribune. Voor €3,- extra krijg je bovendien toegang tot het NAC Museum (kinderen en 65+: €1,50).

Ook leuk

Foto 2. Loop net als de spelers van PSV door de spelerstunnel van het Philips Stadion. Foto: PSV Media
Foto 3. Bekijk de vele prijzen uit de clubhistorie van Ajax in de Johan Cruijff ArenA. Foto: Johan Cruijff ArenA
Foto 4. Foto: Bezoek de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, ook voor een rondleiding. Foto: FC Twente
Een bezoekje aan Stadion Galgenwaard is ook buiten de wedstrijddagen om een leuk dagje uit. Foto: FC Utrecht

Laatst gewijzigd: 2021-08-11 10:28:09 · Gepubliceerd: 2021-08-09 11:24:35 - 927