1

Ontmoet Keith Haring in Heerlen

Bewonder de beroemde Grace House Mural en subway drawings

SCHUNCK Glaspaleis Heerlen Nieuws door
Foto 1. Keith Haring's Grace House Murals: voor het eerst te zien in Europa. Foto: SCHUNCK Glaspaleis © Keith Haring Foundation

archief oud artikel 6 maart 2022 Cultuur Heerlen, Limburg Keith Haring, misschien gaat er bij de naam van deze kunstenaar niet direct een belletje rinkelen. Maar wanneer je de karakteristieke en beweeglijke stijl van deze flamboyante Amerikaan ziet, herken je hem meteen. Maak in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen kennis met zijn vroege werk in de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural.

Maak kennis met de jonge Keith Haring

In het SCHUNCK Glaspaleis bewonder je vanaf 9 maart de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural. De meeste werken die je ziet, zijn afkomstig uit de jaren tussen 1980 en 1984. In deze periode dook de jonge Keith regelmatig op in de metrostations en andere openbare ruimten van New York om ze te versieren met zijn op het oog simpel lijkende figuren. Door buiten op straat te werken, wilde hij zij werk toegankelijk maken voor iedereen. Zo ontstonden onder andere de subway drawings, waarvan er in Heerlen maar liefst zeven te zien zijn. Haring wist maar al goed wat hij deed en liet zijn goede vriend Tseng Kwong Chi daarom alles vastleggen. Ook die foto's bekijk je tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt van 9 maart tot en met 25 september. Bezoek SCHUNCK Museum Heerlen van dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur. Tickets kosten €12,50 (studenten €10,-, kinderen gratis).

Grace House Mural

De grote eye catcher van de expositie is de Grace House Mural. Dit werk bestaat uit dertien losse wandplaten. De platen zijn afkomstig uit het voormalig Grace House jeugdhonk in New York, waar ze verspreid door het pand hingen. Een gigantische klus, zou je zeggen. Maar niets is minder waar, want hij deed er uiteindelijk maar anderhalf uur over. Dit was typerend voor de spontane stijl van deze intrigerende straatkunstenaar. In 2016 ontsnapte de platen overigens maar ternauwernood aan de sloop, toen het complex verbouwd werd. Dit leidde er wel toe dat je ze nu in Limburg kun zien - een Europese primeur. Ben je een bewonderaar van Keith Haring of gewoon nieuwsgierig? Dit is je kans!

Maatschappelijke thema's

De in Pennsylvania geboren Haring verhuisde op negentienjarige leeftijd naar New York, waar hij studeerde en begon met zijn straatkunst op lege borden in de metro. Niet alleen voor mensen die graag een museum bezoeken, maar écht voor alle New Yorkers. Wezentjes die het hele vlak vullen en constant lijken te bewegen, leuk toch? Maar wie denkt dat de figuren van Haring alleen maar bedoeld zijn om mensen aan het lachen te maken, heeft het mis. Met zijn iconische schilderingen, stipt de kunstenaar heel wat maatschappelijke onderwerpen aan. Zoals racisme, drugs en aids, de ziekte waar Keith op 31-jarige leeftijd zelf aan overleed. Maar ook na zijn dood bleef de wereldberoemde kunst inspireren. Op straat.

Dans en publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling is ook een installatie te zien waarin de dansvoorstelling Epocal Songs van Muna Tseng wordt uitgebeeld. Zij was de zus van Tseng Kwong Chi en net als haar broer goed bevriend met Haring. Keith maakte decorstukken voor Muna's theatershow in 1982. Vijf van deze tekeningen zijn te bewonderen, vlak bij de kunstinstallatie die is samengesteld door Muna Tseng zelf, samen lichtdesigner Thomas Dunn en voorzien van muziek door componisten Bruce Tovsky en Tracy Wuischpard.

Ook interessant?

Foto 2. Keith Haring tekent in de metro in New York (1983). Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc. Artwork: © Keith Haring Foundation
Foto 3. De excentrieke kunstenaar in zijn eigen keuken. Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc

Laatst gewijzigd: 2022-03-08 17:24:56 · Gepubliceerd: 6 maart 2022 - 2372