Deze gave tentoonstellingen bekijk je in de eerste helft van 2022

Bekijk de leukste musea |  
Redactioneel door

Het wordt een boeiend voorjaar in de Nederlandse musea

13 januari 2022 Cultuur Landelijk Het nieuwe jaar is inmiddels alweer eventjes onderweg, maar het is nog niet te laat om vooruit te blikken op al het mooist dat komen gaat in de Nederlandse musea. Pak je agenda en begin met schrijven want deze tentoonstellingen moet je zien in de eerste helft van 2022.

Foto 1. Neem een kijkje in het leven van een vergeten Romeinse Keizer tijdens de tentoonstelling ‘God op aarde. Keizer Domitianus’. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Mike Bink

Ontmoet de grondleggers van de Nederlandse musical

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Musical is in Nederland inmiddels een populair en bloeiend theatergenre. Tijdens de tentoonstelling 'Zeur niet!' in het Allard Pierson Museum ontmoet je pioniers Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, die in de jaren zestig tot en met tachtig verantwoordelijk waren voor maar liefst zeven musicals vol show en maatschappijkritische verhalen. Ontdek meer over hoe de musicals ons land veroverden en dat de onderwerpen die in die tijd speelden nog steeds prima te projecteren zijn op de samenleving van nu. Bezoek 'Zeur niet!' van 15 april tot en met 30 oktober.

Bloemenstillevens uit de zeventiende eeuw

DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - In 2022 wordt het Mauritshuis 200 jaar. Een bijzondere mijlpaal, die gevierd wordt met bijzondere jubileumtentoonstellingen. Het museum trapt het jaar van 10 februari tot en met 6 juni af met de bijzondere expositie 'In Volle Bloei'. Geniet van de mooiste bloemenstillevens uit de zeventiende eeuw, in alle soorten en maten. Bekijk werken van onder meer Ambrosius Bosschaert, Roelant Savery en Rachel Ruysch en meer van de populairste schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis.

Ontdek het vroege werk van Keith Haring

HEERLEN, LIMBURG- Van 8 maart tot en met 26 september is het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen het domein van de wereldberoemde straatkunstenaar Keith Haring. In een unieke tentoonstelling toont het Limburgse museum namelijk veel van zijn vroege werk (1980 tot en met 1984). Je kent zijn Haring waarschijnlijk wel van de kenmerkende, ogenschijnlijk simpele mensfiguren. Met zijn street art stelt de kunstenaar maatschappelijke issues aan de kaak. De absolute topstukken zijn de zestien wandonderdelen van de 'Grace House Murals'. Dit werk, afkomstig van de muur van een jeugdcentrum in New York, is voor het eerst te zien in Europa.

Maak kennis met de Romeinse Keizer Domitianus

LEIDEN, ZUID-HOLLAND - Het Rijksmuseum van Oudheden staat al een aantal weken in de startblokken voor de tentoonstelling 'God op Aarde: Keizer Domitianus', maar een bezoekje aan het Leidse museum zat er tot nu toe nog niet in. Deze expo - een verzameling van objecten uit collecties van topmusea van over de hele wereld - neemt je mee door het leven de vermoorde en in de vergetelheid geraakte Romeinse Keizer Domitianus. Keer terug naar het Rome van de eerste eeuw na Christus. Bekijk standbeelden en portretten, maar ook films, animaties eb reconstructies. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 22 mei.

Warm welkom voor de wolf of te wild voor jou?

DENEKAMP, OVERIJSSEL - Ook museum Natura Docet is er al helemaal klaar voor. En ze snijden in Twente direct een gevoelig onderwerp aan. Want de wolf is na 150 jaar afwezigheid namelijk terug in Nederland. Maar wat moeten we hier met zo'n nieuw roofdier? Schapenboeren zijn tegen, veel natuurliefhebbers zijn voor. De tentoonstelling 'Te wild voor jou?' zet voor- en tegenstanders tegenover elkaar. Het museum wil je niet sturen, als bezoeker vorm je zelf een mening: welkom of te wild voor jou? Bezoek de interessante tentoonstelling tot en met 8 mei. Lees meer over 'Te wild voor jou?' in dit artikel.

Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Het Rijksmuseum Amsterdam toont met de tentoonstelling 'REVOLUSI! Indonesië onafhankelijk' een internationaal perspectief op de revolutie in het Zuidoost-Aziatische land tussen 1945 en 1949. Hoe beleefden strijders, kunstenaars, journalisten en burgers de onafhankelijkheidsstrijd? Bekijk meer dan tweehonderd objecten van over de hele wereld. Uniek is daarbij dat zeven van de belangrijkste kunstwerken uit het Presidentieel Paleis van Indonesië voor het eerst te zien zijn buiten het eigen land, in het Rijksmuseum dus! Bezoek REVOLUSI! van 11 februari tot en met 5 juni.

Denkend aan water in Slot Loevestein

POEDEROIJEN, GELDERLAND - Slot Loevestein heeft een haat-liefdeverhouding met het water. Het slot is aan de ene kant strategisch gebouwd tussen de rivieren om vijanden op afstand te houden, maar is tegelijkertijd zelf ook een vijand. Overstromingen én droogte bedreigen het historische slot steeds vaker. De tentoonstelling 'Denkend aan water...' laat je letterlijk de stand van het water zien. Op vrijdag 25 en 26 zaterdag maart opent de tentoonstelling op spectaculaire wijze met het kunstwerk 'WATERLICHT' van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij laat Slot Loevestein virtueel onder het wateroppervlak verdwijnen met adembenemende golven van licht. Bekijk 'Denkend aan water...' van 25 maart tot en met 8 januari 2023.

Meer om naar uit te kijken

Foto 2. Drie jonge Indonesiërs op straat, waarvan twee Republikeinse vrijwilligers uit Sulawesi, leden van de gewapende jeugdorganisatie KRIS, op verlof in Yogyakarta, december 1947. Foto: © Hugo Wilmar, Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad
Foto 3. De wolf is terug! Goed nieuws? Vel zelf je oordeel tijdens de tentoonstelling 'Te wild voor jou?'. Foto: Museum Natura Docet

Laatst gewijzigd: 2022-01-27 13:23:37 · Gepubliceerd: 2022-01-11 11:50:05 - 632