Hier kijken we naar uit in 2022!

Bekijk de leukste activiteiten in de UITagenda |  
Redactioneel door

Openingen, exposities en nieuwe thema's, mis het niet!

4 januari 2022 Toerisme Landelijk De feestdagen zijn voorbij, net als het terugkijken. Tijd om vooruit te blikken naar al het moois dat het nieuwe jaar te bieden heeft. Openingen, tentoonstellingen en nieuwe thema's, de Nederlandse daguitjes zijn er helemaal klaar voor. Bekijk hier een aantal activiteiten die je in 2022 niet mag missen.

Foto 1. 2022 is het jaar van de Floriade Expo in Almere! Foto: Floriade Expo

Russische Avant Garde in de Hermitage

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - In de Hermitage Amsterdam opent begin dit jaar de tentoonstelling 'Russische avant-garde – Revolutie in de kunst'. Vijfhonderd prachtige werken uit Sint Petersburg, van onder meer wereldberoemde kunstenaars als Malevitsj en Kandinsky, zijn tijdelijk te bewonderen in onze hoofdstad. Ontdek het verhaal van deze vernieuwende Russische kunststroming, van het keizerlijk Rusland tot aan het tijdperk van Stalin. Bewonder schilderijen, textiel en vooral heel veel porselein. De heropening van De Hermitage staat gepland op 29 januari en dan start ook direct de nieuwe tentoonstelling.

Themajaar: de Efteling bestaat 70 jaar

KAATSHEUVEL, NOORD-BRABANT - De Efteling is jarig! Zeventig jaar geleden opende de sprookjeswereld in Kaatsheuvel, tegenwoordig is het één van de populairste dagjes uit van Nederland. En dit bijzondere jubileum gaat zeker niet onopgemerkt voorbij. Sterker nog, in heel 2022 is het iedere dag feest tijdens een speciaal themajaar. Zo hoor je overal feestmuziek en sieren slingers de paden. Bovendien opent meteen bij de heropening het nieuwe themagebied de Wereld van Sinbad, met daarin onder andere de nieuwe attracties Sirocco en Archipel. Alles draait hier om het mysterieuze sprookje van Sinbad de Zeeman.

De tekst gaat verder onder de video.

De Vaderlandsche Geschiedenis in zandbeelden

GARDEREN, GELDERLAND - 't Veluws Zandsculpturenfestijn bij De Beeldentuin in Garderen hoopt op 1 april weer open te gaan met een gloednieuw thema: De Vaderlandse Geschiedenis. De beste zandkunstenaars van over de hele wereld zijn alweer druk bezig met het vormgeven van nieuwe meesterwerken. Maak een wandeling langs de levensechte zandbeelden en door de tuin vol diorama's. Verwacht onder meer hunebedbouwers, de Bataven en de Romeinen! Doe daarnaast puzzels en test je kennis over onder meer de VOC en Willem van Oranje.

Bezoek de Floriade Expo 2022 in Almere

ALMERE, FLEVOLAND - Eens in de tien jaar vindt de Floriade plaats, en vanaf 14 april is het weer zover! Ruim zestig hectare groot is het nieuwe Floriade-park in Almere in 2022. En het thema van de wereldtuinbouwtentoonstelling dit jaar, Growing Green Cities, sluit perfect aan bij de vraagstukken van vandaag de dag. Bekijk heel veel ideeën die kunnen bijdragen aan duurzame steden. Zie, ruik en proef het zelf! Wandel een dag lang op je dooie gemakje tussen bloemen, planten, groente en fruit en verwonder je over alle innovatieve uitvindingen. Pak ook de kabelbaan om het terrein van boven te bekijken.

Eindelijk heropening van Paleis Het Loo

APELDOORN, GELDERLAND - Eindelijk! De renovatie van Paleis Het Loo, die begon in 2018, is bijna afgerond. En dat betekent dat de paleisdeuren vanaf 15 april weer wijd openzwaaien voor geïnteresseerde bezoekers. Volg twee interessante routes waarin je van alles te weten komt over de eerste bewoners van Het Loo, Willem en Mary. Of leer heel veel over de Oranjes die het paleis in de loop der jaren bewoonden. En vergeet ook niet het nieuwe informatiecentrum binnen te stappen. Voor de Grand Opening van het vernieuwde museum moet je nog even geduld hebben tot begin 2023.

Bekijk de resten van Paleis Lofen in Utrecht

UTRECHT, UTRECHT - 2022 is ook het jaar waarin de stad Utrecht officieel 900 jaar oud wordt! Op 2 juni, om precies te zijn. Om deze verjaardag te vieren opent ook de nieuwe ondergrondse historische attractie van de stad: Paleis Lofen. DOMunder en de Paleis Lofen-community zijn tot die tijd druk bezig om er een totaalbeleving van te maken die je écht meeneemt naar de tijd waarin de stad haar stadsrechten kreeg. Dat Paleis Lofen hierin een belangrijke rol speelt, hoor je in de audioverhalen en ervaar je in de levensechte VR Experience.

De tekst gaat verder onder de video.

Wildwaterbaan in Toverland vernieuwd

SEVENUM, LIMBURG - Werk aan de winkel in Toverland. Deze winter neemt het Limburgse attractiepark wildwaterbaan Expedition Zork flink onder handen. In het themagebied Wunderwald wordt het thema van de baan aangepast en uitgebreid. De bestaande elementen, zoals het Alpendorpje, de eigenzinnige uitvinder én het groene moeraswezen Zork worden met elkaar verbonden in een verhaal. Een gloednieuw sprookje! Ook komt er een interactieve ballenbaan voor het hele gezin. In het voorjaar is de attractie klaar en kun je zelf gaan kijken!

Gianni Versache te zien in het Groninger Museum

GRONINGEN, GRONINGEN - Een van de grootste en bekendste modeontwerpers ooit komt naar het Groninger Museum. De man zelf werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn werk is nog altijd springlevend en de invloed van de Italiaanse Gianni Versache op de mode van vandaag is nog altijd gigantisch. Mode werd kunst. Muziek of uitbundige reclamecampagnes, niets was hem te gek. Tijdens de expositie 'Gianni Versache Retospective' bekijk je natuurlijk heel veel kleding, maar ook stoffen, tekeningen en beelden van de iconische en spectaculaire catwalk shows. We moeten nog wel even geduld hebben. De tentoonstelling opent namelijk pas op 2 december.

Ook leuk

Foto 2. Na een verbouwing van meerdere jaren is Paleis Het Loo vanaf 15 april weer te bezoeken voor publiek. Foto: Paleis Het Loo © Hesmerg
Foto 3. In 2022 wordt de Efteling 70 jaar. Vier het mee tijdens het themajaar! Foto: Efteling
Foto 4. Bekijk Russische Avant Garde aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam. Foto: Hermitage Amsterdam © Luuk Kramer
Ontmoet belangrijke figuren uit onze vaderlandse geschiedenis in zand. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn © Ben Bläss

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:36:55 · Gepubliceerd: 2021-12-30 09:05:36 - 787