Geniet van het winterzonnetje op de Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe |  
Redactioneel door

Ga wild spotten en ontdek de betoverende natuur

20 december 2021 Toerisme Otterlo, Gelderland Geniet van de winterzon op je bol en de frisse wind door je haren in de mooie natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Spring op een iconische witte fiets of wandel door de bossen. En rennen daar een aantal reeën weg over de hei? Hier breng je met gemak de hele dag door, want overal is iets nieuws te zien. O, wat is Nederland mooi!

Foto 1. Het is ook in de winter heerlijk wandelen en fietsen in de mooie natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe © Robert Modderkolk

Lekker buiten genieten

Wie meteen om 9:00 uur aan een van de toegangspoorten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat kan de rijp nog zien liggen en de mist omhoog zien komen van de heidevelden en zandverstuivingen. Een betoverend gezicht. Zeker als je door die mist heen wilde zwijnen of misschien zelfs wel een moeflon ziet. Grote ogen bij de kinderen: "Papa, mama, kijk!" Even later leven ze zich uit op een speeltoestel dat jullie onderweg tegenkomen of wroeten met hun handen in het zand van een zandverstuiving. Je kunt hier de hele dag ronddwalen. Wil je meer zien dan dan wat je te voet lukt, pak dan de bekende witte fietsen. Die mag je gratis gebruiken.

Ga voor dat gevoel van vrijheid in de natuur en bestel snel en makkelijk tickets met: Gratis consumptie in de Theekoepel!

Eten to go

Trek en zelf geen eten meegenomen? Haal dan eten en drinken to go bij restaurant het Park Paviljoen, de Theekoepel bij het prachtig verlichte Jachthuis Sint Hubertus of de foodcontainer op het Marchantplein. Mmmm, erwtensoep en een broodje met warme chocolademelk of glühwein! Aan prachtige plekjes om dit op te eten geen gebrek! Plof in het gras met uitzicht op een vennetje, schuil onder de bomen van het bos of stal alles uit op een picknicktafel bij Jachthuis Sint Hubertus. Altijd een feestje met kinderen, zeker als je bij de grote speeltuin naast het Park Paviljoen neerstrijkt. Handig om te weten: de gebouwen zijn gesloten, maar je kunt nog wel naar de toiletten!

Speuren naar dierensporen

Al wandelend of fietsend valt er veel te ontdekken op de Hoge Veluwe. Dierensporen bijvoorbeeld en natuurlijk de dieren zelf. Hou je van wild spotten, neem dan zeker een verrekijker mee. Dat verhoogt de kansen om de bewoners van het Park te zien. Let op: vogelkijkhutten zijn dicht. Of vraag bij de informatiebalie in het Park Paviljoen naar de speciale speurtochten voor kinderen. Zo is er de Moeffie speurtocht naar dierensporen die onder andere langs een wildobservatieplaats gaat. Ssst, dan komt er misschien een edelhert langs. Met jongere kinderen is de Lepelkoen speurtocht erg leuk. Vinden jullie deze elfachtige mannetjes en hun vriend de haas? Wie liever fietst kan op avontuur gaan met Suske en Wiske en alles ontdekken over het Verraad op de Veluwe.

Buitenexpo over de moeflon

Deze winter is er ook een extra buitenactiviteit: een expositie over de moeflon, die in 2021 jaar al 100 jaar op de Hoge Veluwe leeft. Daar hoef je niets extra's voor te betalen, want de panelen van de expositie staan gewoon buiten. Zo kom je te weten waarom Anton Kröller ze in 1921 op Landgoed De Hooge Veluwe uitzette, hoe ze zich hebben ontwikkeld in het park en wat hun plekje daar nu is tussen alle dieren. De expositie start naast het Museonder (waar ook de toiletten open zijn) en staat langs een verhard pad van ongeveer anderhalve kilometer. Dit pad is ook goed toegankelijk voor rolstoelen.

Ook interessant

Foto 2. Met jonge kinderen naar de Hoge Veluwe en toch veel zien? Gebruik gratis de iconische witte fietsen met kinderzitjes. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Misschien zie je wel wilde dieren vanaf een van de verscholen plekjes in het Park. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe
Foto 4. Uitzicht over een van de vennen in het Park. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe
Als het sneeuwt krijgt De Hoge Veluwe iets magisch. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe © Robert Modderkolk

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 16:17:17 · Gepubliceerd: 2021-02-23 12:26:11 - 3896