De Henny Huisman Show: het oeuvre van een tv-icoon

Museum van de 20e Eeuw |  
Nieuws door
Foto 1. De Henny Huisman Show is een tentoonstelling én eerbetoon aan een showbizz-icoon. Foto: © William Rutten

Museum van de 20e eeuw toont attributen uit privécollectie

13 maart 2022 Showbizz Hoorn, Noord-Holland Als er één televisie-icoon was in de twintigste eeuw is het wel Henny Huisman. Met natte haartjes genoten kinderen en volwassenen van zijn programma's. Natuurlijk verdient Henny een eigen tentoonstelling, in het Museum van de 20e Eeuw: De Henny Huisman Show.

Collectie van een televisie-icoon

Een showbizzgrootheid, zo kunnen we Henny Huisman toch gerust noemen. zes miljoen (!) kijkers trok hij in de jaren tachtig en negentig met grote entertainmentshows als de Soundmixshow en de Mini-playbackshow. Niet alleen brachten de programma's meerdere grote sterren voort - waaronder Gerard Joling en Edsilia Rombley - ook Henny zelf werd een (jeugd)idool. Van 19 maart tot en met 30 oktober bekijk je in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn onder meer bekende decorstukken, prijzen, glitterjasjes en heel veel foto's. Een groot deel van wat er te zien is in De Henny Huisman Show, is afkomstig uit de privécollectie van Henny. Jarenlang lag het bij hem thuis op zolder. Zonde!

Het winkeltje, Televisieringen en... Bulletje

Een bezoekje aan de tentoonstelling is een waar feest der herkenning. Zo bekijk je onder andere een deel van het beroemde winkeltje uit de Mini-playbackshow, waar de kinderen hun outfit samenstelden, vlak voor ze transformeerden tot bekende popsterren. En ook jurylid Bulletje is van de partij. En om het hoekje loop je prompt tegen de stal van Henny's paard Snuitje aan, die tijdelijk verplaatst is naar het museum. Met zijn programma's en liedjes won Huisman ook prijzen. Spot Henny's Televisieringen en meerdere gouden platen. Voor meer achtergrondinformatie volg je de audiotour. En wie kan je nou beter rondleiden door de expositie dan de warme en vertrouwde stem van Henny zelf. Het is net alsof hij over je schouder meekijkt.

Het Henny Huisman-effect

Waar het tegenwoordig heel gebruikelijk is om bij televisieprogramma's telefonisch te stemmen, was dit ten tijde van de Soundmixshow iets nieuws. Toen Henny zijn kijkers opriep om de hoorn op te pakken en te bellen voor de favoriete kandidaat, lag het volledige net meteen plat. 'Het Henny Huisman-effect' werd een bekende aanduiding van een overbelaste telefoonlijn. Het zegt iets over de populariteit van de rasechte showman. Huisman zette zijn eerste stappen in showbizzland overigens van achter een drumstel in de band 'Lucifer'. Tot hij door Joop van den Ende werd ontdekt. De rest is geschiedenis. En die geschiedenis komt nu dus tot leven in een bijzondere expositie, die tegelijkertijd een eerbetoon is.

Ook leuk

Foto 2. Henny Huisman riep de kijkers van de Soundmixshow op om te stemmen voor hun favoriete kandidaat. De telefoonlijnen raakten overbelast: het Henny Huisman-effect. Foto: © William Rutten

Laatst gewijzigd: 2022-03-11 09:29:15 · Gepubliceerd: 2022-03-10 14:12:41 - 695