Foodies opgelet! Dit zijn de leukste foodfestivals in mei

Parken, pleinen of een forteiland: hier prik je een vorkje

Bekijk nog meer culinaire uitjes! Redactioneel door
Foto 1. Gezellig tafelen met z'n allen in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Foto: Lepeltje Lepeltje © Niels de Vries

archief oud artikel 3 mei 2022 Toerisme Landelijk Ben je een echte foodie? Of houd je gewoon van lekker en verrassend eten? Dan kun je de komende maand je hart ophalen. Of je neus... dat ruikt lekker! Nu de zon weer vaker gaat schijnen, stromen parken, pleinen en soms zelfs complete forten weer regelmatig vol met foodtrucks en andere eetkraampjes. Scoor ook een hapje op de leukste foodfestivals in mei.

Festival TREK

ROTTERDAM – De naam van Festival TREK Rotterdam zegt het eigenlijk al; de karavaan van het grootste foodfestival van Nederland 'trekt' ook in 2022 weer door de mooiste stadsparken. Deze maand doen de food trucks en kraampjes vol lekkernijen maar liefst drie locaties aan. Heb je trek? Dan kun je van 5 tot en met 8 mei terecht in het Vroesenpark in Rotterdam. Proef verschillende soorten streetfood uit werkelijk alle windstreken. En krijg je er dorst van? Plof dan neer in de gezellige Biergarten of kies voor een cocktail of een glas wijn uit de wijnbar. Geniet ook van live theater en muziek van lokale artiesten. Ook 's avonds is het park sfeervol wanneer de klanken van funk, soul en 80's hits uit de speakers klinken. Toegang is helemaal gratis.

Na hun bezoek aan Rotterdam vind je de foodtrucks bij:

Foto 2. Scoor een smakelijke hamburger. Foto: Festival TREK

TOOST Festival

WIJK BIJ DUURSTEDE – Nog zo'n plek om even sfeer én de lekkerste gerechten te proeven is TOOST Festival. Van 13 tot en met 15 mei parkeren foodtrucks hier hun mobiele restaurantjes op Evenemententerrein Hordenweg in Wijk bij Duurstede. Maak een culinaire wereldreis! Scoor onder andere een Mexicaanse taco, Taiwanese dumplings, Surinaamse Roti of gewoon een heerlijke puntzak versgebakken friet. Tijdens je bezoekje geniet je niet alleen van smakelijke hoogstandjes, maar ook van muziek bij het rollende podium. Ook voor de kleinste smulpaapjes is er heel veel te doen. Kinderen kunnen zich laten schminken, schommelen, meedoen met een quiz en trucjes leren op de circusspeelplaats.

Het festival reist na Wijk bij Duurstede door naar:

Foto 3. Lekkere churro's! Foto: Food Festival Stoer Voer © Roy Ensink Photography

Japan Light & Food Festival

ZAANDAM – Konichiwa! Van 6 tot en met 8 mei waan je je tijdens het Japan Light Festival, in het Taets Art & Event Park in Zaandam, voor even in het verre Oosten. Wandel tussen duizenden lampjes en verlichte kersenbloesems. En natuurlijk ben je hier als liefhebber van Japans eten ook helemaal op je plek. Proef onder andere verschillende soorten sushi en andere verrassende Japanse delicatessen. Liefhebbers van een drankje doen zich tegoed aan een glaasje sake. Voor wat Japans vertier ga je los bij de karaoke, dans je in de silent disco of een speel je een spelletje in de Japanse arcadehal. Volwassenen betalen €17,79 entree, kinderen kunnen mee naar binnen voor € 6,55.

Foto 4. Kersenbloesems met duizenden lichtjes. Foto: Japan Light Festival © Nunes dos Santos

Gouds Geluk FoodFestival

GOUDA – Ook in Gouda vindt een tof food festival plaats: Gouds Geluk FoodFestival. Het industriële terrein GOUDasfalt wordt van 13 tot en met 15 mei omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant vol muziek en entertainment. En buiten het feit dat al die food trucks bij elkaar er natuurlijk super sfeervol uitzien, proef je ook van alles en nog wat bij de verschillende kraampjes. En of je nou kiest voor churro's, poffertjes of een typisch Amerikaanse hamburger, één ding is zeker; je komt met een goed gevulde maag weer thuis. Buikje rond gegeten? Bouw dan een feestje bij het livepodium, tijdens de silent disco of in de karaokebar.

Let op: de zaterdag is bijna uitverkocht, maar voor de vrijdag en zondag (familiedag) zijn nog genoeg tickets beschikbaar.

Foto 5. Dans tijdens de silent disco. Foto: Gouds Geluk FoodFestival © Lieke Alblas en Sophie Grasmeijer

De Foodstoet Breda

BREDA – Van 20 tot en met 22 mei is het Schoolakkerplein in Breda een plek voor echte levensgenieters. Een bonte 'stoet' van foodtrucks in alle soorten en maten laat je drie dagen lang overheerlijke specialiteiten van het huis proeven. Beleef tijdens De Foodstoet een ontspannen festivalsfeer vol hapjes en drankjes. Je prikkelt hier overigens niet alleen je smaakpapillen, maar ook je oren. Luister én dans bij het Foodstoetpodium naar vrolijke deuntjes en laat je het hele weekend lang meenemen in verschillende soorten (food)entertainment. Hebben de kinderen even genoeg gegeten? Dan kunnen ze terecht in de knusse Kidszone. Ondertussen prikken de volwassenen nog een vorkje of drinken ze een lekker speciaalbiertje aan de bar.

Foto 6. Proef alles op het Schoolakkerplein in Breda. Foto: De Foodstoet

Lepeltje Lepeltje

EINDHOVEN – Ook foodfestival Lepeltje Lepeltje staat in het aankomende festivalseizoen maar liefst zes keer op de menukaart. De eerste editie van het jaar vindt plaats in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven van 20 tot en met 22 mei. Proef Vietnamees streetfood, een vegetarische falafelburger of eet gewoon 'wat de bakfiets schaft'. De foodtrucks vol smakelijke gerechten vormen natuurlijk de basis, maar er is nog veel meer te doen. Struin rond over de markt en scoor leuke spulletjes voor thuis of geniet van bandjes en dj's die de muzikale omlijsting verzorgen. Op zaterdag en zondag vermaken de jongste bezoekers zich opperbest bij het Koteravontuur, een speciaal programma kinderen. Entree is gratis, maar je koopt als 'toegangskaartje' wel je eerste drankbeker, die je vervolgens voor nop ergens kunt laten vullen.

Je vindt het evenement in mei ook hier:

Foto 7. Een dagje uit in het Amsterdamse Westerpark voor jong en oud. Foto: Het Weekend van de Rollende Keukens © Teddy Lauren

Food Festival Hoppaaa!

IJSSELSTEIN - Het weekend van 20 tot en met 22 mei is populair onder foodtruckeigenaren en festivalorganisatoren, want ook in het Utrechtse IJsselstein staan de lekkernijen voor je klaar. Food Festival HOPPAAA! nodigt je van harte uit op het Podiumterrein om alles te komen proeven. Of je nou gezellig wilt bijbeppen met vriendinnen of een leuke activiteit zoekt voor het hele gezin, HOPPAAA! heeft voor iedereen wel iets leuks in de aanbieding. Neem je picknickkleedje mee, speel een potje pingpong of dans jezelf moe in de silent disco. Maar ook voor de kinderen staan er allerlei leuke activiteiten op het programma, zoals workshops of een potje sjoelen. Maar je laten schminken tot vlinder of tijger kan ook!

Bezoek HOPPAAA! ook hier:

Het Weekend van de Rollende Keukens

AMSTERDAM – Voor alweer de veertiende keer installeren foodtrucks zich deze maand in het Westerpark in Amsterdam. De eerste editie van Het Weekend van de Rollende Keukens in 2008 was destijds een van de eerste foodtruckfestivals van Nederland. Aanbeland in 2022, vinden we hier meer dan honderd kleurrijke kraampjes uit zowel binnen- als buitenland. Maak een bijzondere wereldreis langs de vele keukens op wieltjes. Zie hoe gepassioneerde koks hun specialiteiten ter plekke voor je bereiden en ondertussen kun je op iedere hoek zomaar een livemuzikant, dj of theatervoorstelling tegen het lijf lopen. Bezoek het festival van 25 tot en met 29 mei dagelijks van 13:00 uur tot en met 23:00 uur. Toegang is gratis.

Proef Pampus

MUIDEN – Een bezoek aan Fort Pampus is van 26 mei tot en met 6 juni nog leuker dan anders. Er is ruim een week lang namelijk van alles te doen én te proeven tijdens Proef Pampus. Voor het eerst is het food festival onderdeel van de Dutch Water Week, een speciaal thema-evenement rondom water en zeilen. Geniet volop van de creaties van de eilandkoks die in hun kraampjes voor je aan de slag gaan en bekijk tegelijkertijd verschillende muziek- en theateroptredens. Ga tussendoor ook op pad met een gids voor een rondleiding over het forteiland, maak een virtuele ballonvaart of ga aan de slag in het timmerdorp (leuk voor jong en oud). Op het dak vind je de silent disco en de kinderen spelen naar hartenlust in het kindercircus. Gezellig!

Let op: Op 30 mei is er geen Proef Pampus. Tickets zijn even duur als tijdens een regulier bezoek aan het fort (volwassenen: €17,-, kinderen tussen 4 en 12 jaar: €13,-). Het forteiland is met de veerboot bereikbaar vanaf Muiden, Amsterdam en Almere.

Stoer Voer

ENSCHEDE – We sluiten het lijstje van leukste foodfestivals af in het Oosten des lands. In het G.J. Van Heekpark in Enschede om precies te zijn. Hier strijkt Stoer Voer neer van 26 tot en met 29 mei. Doe je te goed aan heel veel duurzaam eten en drinken bij dertig verschillende trucks. Zo zijn de wijnen en bieren bijvoorbeeld allemaal lokaal geproduceerd. Ga ook op ontdekkingstocht tijdens inspiratie-colleges en experimenteer zelf met interessante proefjes. En de muziek dan? Die wordt gedraaid vanaf vinyl of live gespeeld door fijne bandjes! Op die manier is het na een pauze van twee jaar weer ouderwets gezellig. Ook voor kinderen is er natuurlijk van alles georganiseerd. Bezoek Stoer Voer dagelijks van 14:00 uur tot middernacht (zondag tot 21:00 uur).

Foto 8. Foto: Food Festival HOPPAAA! © Gera van Vliet

Ook leuk

Foto 9. Proef de lekkerste gerechten op een schitterende locatie bij Proef Pampus. Foto: Forteiland Pampus

Laatst gewijzigd: 2022-05-30 10:52:12 · Gepubliceerd: 2022-05-02 13:18:31 - 1664