Fotografie is kunst!

Bekijk nog meer bijzondere musea! |  
door
Foto 1. Bekijk op je dooie gemak de tentoonstellingen in het Fotomuseum aan het Vrijthof. Foto: André Löwenthal

Van expo tot houten camera, je ziet het in deze fotografiemusea

15 mei 2022 Cultuur Landelijk Een foto is tegenwoordig zo gemaakt. Smartphone uit de zak en klikken maar. Maar hoewel ook de kwaliteit van je eigen vakantiefoto's steeds beter wordt, is het het ook heel tof om te zien wat voor schitterende beelden andere professionele fotografen schieten. Kijk je ogen uit in de tofste fotografiemusea van Nederland.

Nederlands Fotomuseum

Rotterdam, Zuid-Holland In het Nederlands Fotomuseum, gelegen onder de rook van de Erasmusbrug, ontdek je de fotografiehistorie van Nederland. Met meer dan 160 archieven van fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Aart Klein presenteert het museum constant nieuwe tentoonstellingen die je laten reflecteren op de wereld. Precies waar fotografie voor bedoeld is! Zo vind je in het museum onder meer de vintage foto's van Peter Martens, een van de beroemdste en beste straatfotografen van Nederland. Maar behalve kijken naar mooie, inspirerende, confronterende en ontroerende foto's, dompel je hier vooral onder in de schitterde verhalen die erbij horen. Bezoek ook de uitgebreide bibliotheek, relax in de filmlounge en grasduin in de digitale collectie.

Foto 2. Foto's in alle soorten en maten. Foto: Nederlands Fotomuseum © Fred Ernst

Fotomuseum aan het Vrijthof

Maastricht, Limburg In een van de oudste gebouwen van Maastricht, het vroegere buitenverblijf van Karel V., vinden we Fotomuseum aan het Vrijthof. Twee keer per jaar opent hier een nieuwe expositie met het werk van steeds weer een andere fotograaf. Wat deze fotografen met elkaar gemeen hebben, is dat ze de wereld van vandaag vastleggen op de gevoelige plaat. Om ook jongeren te inspireren, sluit een deel van de tentoonstellingen specifiek aan bij de leefwereld van deze doelgroep. Ben je na een tijdje uitgekeken in het museum zelf? Geniet dan nog even na met een kop koffie in het grand café op de overdekte binnenplaats.

Foto 3. Fotomuseum aan het Vrijthof, in het hart van Maastricht. Foto: André Löwenthal

Foam Fotografiemuseum

Amsterdam, Noord-Holland Fotografieliefhebbers met een brede interesse zijn helemaal op hun plek in Foam Fotografiemuseum. Van eigentijds tot historisch en van portret tot landschapsfoto, je komt het hier allemaal tegen met een grote variëteit aan tentoonstellingen. Grote exposities van beroemde fotografen wisselen af met het werk van jong talent. Wie weet zie je hier een nieuwe grootheid wel voor het eerst! Ben je op zoek naar iets meer verdieping? Dan is zaterdag om 11:00 uur het moment voor je bezoek. Dan volg je namelijk een (gratis) rondleiding door een van de museumdocenten. Ze dagen je uit om goed te kijken en zelf een mening te vormen over wat je ziet. Reserveer vooraf wel even je plek.

Foto 4. Liz Johnson Artur - of life of love of sex of movement of hope, 2021 © Foam. Foto: Christian van der Kooy.

Cameramuseum

Zierikzee, Zeeland Maar niet alleen de prenten zelf zijn dankbare museumstukken. Voordat je een foto kunt inplakken in een album of aan de muur kunt hangen in een lijst gaat er een heel proces aan vooraf. Hoe werkt een camera precies? Van een eerste druk op het knopje, via de donkere kamer naar een ontwikkeld plaatje. In het Cameramuseum komt alles aan bod. Ontdek wat een prisma is. Wat is een camera obscura? Hoe werd de allereerste foto eigenlijk gemaakt? Duik in de historie van de fotografie. En ook fotocamera's zijn kunstobjecten op zich. Bekijk de gigantische collectie van toestellen in alle soorten en maten, accessoires en meer fotografie-items. Een walhalla voor (hobby)fotografen!

Foto 5. Bekijk honderden oude camera's. Foto: Cameramuseum © Bob Noomen

Fotomuseum Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland Dagelijks passeren in kranten, op het internet en op grote billboards langs de weg honderden foto's onze ogen. En juist daarom is het belangrijk dat we genoeg tijd nemen om er eens écht goed naar te kijken, zo vindt Fotomuseum Den Haag. Als onderdeel van Kunstmuseum Den Haag (KM21), is het dan ook niet verwonderlijk dat het museum fotografie vooral ziet als kunstvorm. Wat is nou eigenlijk de diepere laag achter een beeld? Het mensbeeld en belangrijke maatschappelijke thema's staan in de getoonde exposites vaak centraal. Een bezoek aan Fotomuseum Den Haag is overigens nooit hetzelfde, want ieder jaar zijn er minimaal zes verschillende tentoonstellingen te zien.

Huis Marseille

Amsterdam, Noord-Holland Het allereerste fotografiemuseum van Amsterdam vinden we aan de Keizersgracht, in twee statige zeventiende-eeuwse grachtenpanden. Alleen al het gebouw van Huis Marseille, vol authentieke details, is een bezoekje waard. Verspreid over meer dan tien museumzalen ontdek je iedere drie maanden meerdere nieuwe exposities. Qua onderwerpen komt werkelijk van alles aan bod, maar overkoepelend herken je altijd de moderne fotografie met een internationale insteek. Om het getoonde werk in de zalen zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, werkt Huis Marseille samen met verschillende kunstenaars. Werkt een foto beter op print of toch in een mooie lijst? En welke belichting is het mooist?

Foto 6. Het prachtige pand van Huis Marseille aan de Keizersgracht in Amsterdam. Foto: Huis Marseille © Eddo Hartmann

Witte's Museum voor fotografie en radio

Axel, Zeeland Echte verzamelaars, dat zijn Jan en Maarten Witte! In de loop der jaren scharrelden ze zoveel bijzondere fototoestellen bij elkaar dat ze besloten om van hun privécollectie een museum te maken. 1500 exemplaren zijn er inmiddels te bewonderen in Witte's Museum voor Fotografie en Radio. Van hout tot spiegelreflex, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. James Bond-spionagetoestellen, een complete Minoxcollectie en zelfs een camera tussen uit 1860! Dat is nog eens iets anders dan de digitale camera's en smartphones van nu. En helemaal bijzonder: alle toestellen werken nog. Overigens is in dit nostalgische paradijsje niet alleen fotoapparatuur te vinden. De naam van het museum zegt het al, je bekijkt ook nog zo'n 800 bijzondere radio's.

Museum Hilversum

Hilversum, Noord-Holland Midden in Hilversum staat het voormalig raadhuis, een van de oudste gebouwen van de mediastad. Tegenwoordig is hierin Museum Hilversum gevestigd. Hier maak je kennis met je wat je noemt 'mediakunst' (kunst die gebruik maakt van moderne technologie) én er is heel veel aandacht voor fotografie. Het museum biedt drie verdiepingen aan expositieruimte. Naast (foto)tentoonstellingen organiseert het museum ook zogenaamde MediaLabs, lezingen, optredens en rondleidingen voor het hele gezin. Museum Hilversum is bovendien de thuisbasis van de Zilveren Camera, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland.

Ook leuk

Foto 7. Bewonder mediakunst. Foto: Museum Hilversum © Arne van Oosterom

Laatst gewijzigd: 2022-05-13 10:18:27 · Gepubliceerd: 2022-05-11 13:55:19 - 337