Ronkende motoren zijn zoooo 2022!

Museum 't Kromhout |  
Nieuws door
Foto 1. Spot het kunstwerk gemaakt van uitlaatpijpen. Foto: Vattenfall

Museum of Fossil Fuels blikt terug op de tijd van... nu!

17 mei 2022 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Hoe kijken we straks naar onze vervoersmiddelen van vandaag? In de pop-up-tentoonstelling Museum of Fossil Fuels maak je een sprong in de tijd en kijk je met de blik van toekomstige generaties naar het gebruik van fossiele brandstoffen. Want ooit wordt het iets voor in het museum!

Wat was een uitlaatpijp ook alweer?

Vraag je je wel eens af hoe we over tientallen jaren terugkijken op de tijd van nu? Wat de musea je over een aantal decennia laten zien over het jaar 2022? In Amsterdam werp je van zaterdag 21 tot en met woensdag 25 mei alvast een blik in de toekomst. Of in het verleden, het is maar net hoe je het bekijkt. Energieleverancier Vattenfall opent in Museum 't Kromhout namelijk een wel heel bijzonder pop-up museum: het Museum of Fossil Fuels. Want hoe was dat eigenlijk vroeger toen we onze auto's, brommers en grasmaaiers nog voltankten met benzine en wat was eigenlijk een uitlaatpijp?

Foto 2. Ruik de geur van benzine. Foto: Vattenfall
Bezoek Museum of Fossil Fuels dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur gratis in Museum 't Kromhout.

Bewust van vervoer van vandaag

Met deze kortlopende tentoonstelling vraagt het van oorsprong Zweedse bedrijf aandacht voor het gebruik van fossiele brandstoffen vandaag de dag. Want ooit verdwijnen de vervuilende vervoersmiddelen onherroepelijk uit het straatbeeld, rijden we allemaal elektrisch en verworden uitlaatpijpen en tankslangen daadwerkelijk tot museumstukken. Het 'museum' neemt hier alvast een voorschot op en laat bezoekers op een originele manier nadenken over onze vervoersmethoden van de achttiende tot aan de vroege twintigste eeuw. Hoe kijken toekomstige generaties naar waar wij nu mee bezig zijn? Verwacht geen opgeheven vingertje, maar een speelse manier om je aan het denken te zetten.

Foto 3. Wat een herrie! Hoor de ronkende motoren. Foto: Vattenfall

Zien, horen en ruiken

Bekijk allerlei interessante voorwerpen uit de tijd waarin fossiele brandstoffen de normaalste zaak van de wereld waren. Zo kom je erachter dat je bij een pompstation naast een volle tank ook een gehaktstaaf en een bosje bloemen voor je schoonmoeder kon scoren. Hoe zat dat precies? En dan was er nog de eeuwige discussie: ruikt benzine nou lekker of niet? Ervaar het zelf door de geuren uit verschillende potjes met elkaar te vergelijken. En wist je dat de verschillende motoren ook andere geluiden maakten? Zet een koptelefoon op en het is net of je midden op een druk kruispunt staat in het jaar 2022! Maar je hoort ook de verhalen van ooggetuigen die in de auto-industrie werkten en klimaatactivisten.

Ook leuk

Foto 4. Hoe werkte dat eigenlijk in 2022, zo'n auto? Foto: Vattenfall

Laatst gewijzigd: 2022-06-16 15:54:48 · Gepubliceerd: 2022-05-13 14:48:45 - 468