Bewonder Amsterdam vanaf het water!

Lekker varen in de hoofdstad met deze 9 rondvaarten

Dit kun je doen in Amsterdam! Redactioneel door
Foto 1. Vaar over de wereldberoemde Amsterdamse grachten langs de mooiste plekjes van de stad. Foto: Blue Boat Company

20 juni 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam écht ontdekken? Dat doe je vanaf het water! Een bezoekje aan de hoofdstad is niet compleet zonder een rondvaart door de wereldberoemde grachten, de Amstel, het IJ of de Amsterdamse haven. Aanbieders genoeg, maar welke kies je? Wij zetten 9 rondvaarten door Amsterdam voor je op een rijtje.

1. Spot Amsterdamse higlights met Rederij Lovers

Tijdens een tochtje in een luxe rondvaartboot van Rederij Lovers kom je in een uur tijd langs veel van de grootste toeristische trekpleisters van Amsterdam. Sightseeing op z'n best! Werp een blik op het Anne Frankhuis, de Westerkerk, de Magere Brug over de Amstel en het VOC-schip in de haven. Bekijk de grachtenpanden uit de Gouden Eeuw met het zonnetje erop of kies voor een romantische avondvaart, waarbij de stad magisch verlicht is. Tijdens de Cruise Like a Local maak je kennis met de stad zoals de echte Amsterdammer dat zou doen. Heb je zelf iets waar je héél graag langs wil varen, overleg dan even met de schipper over welke route hij neemt. Voor extra informatie over de plekken waar je langskomt is er de GPS-audiogids die zich vanzelf meldt als er iets interessants te vertellen valt. Alle rondvaartboten hebben een panoramisch dak en schuiframen, waardoor je niets mist en je mooie foto's kunt maken.

Maak er een weekendje van! Hier kun je overnachten in Amsterdam.

2. High tea op het water

Wil je een rondvaart combineren met een high tea? Het kan bij Rederij Aemstelland. Stap aan boord van een klassieke salonboot of een luxe rondvaartboot en laat je verwennen met een rijkelijk gedekte tafel. Sandwiches, scones en gebakjes... Als je na een uur en drie kwartier weer aan wal stapt, heb je voorlopig even genoeg gegeten. En hoewel het natuurlijk heel verleidelijk is om je direct vol overgave op de thee en al het verrukkelijke voedsel te storten, raden we je aan om ook af en toe even je blik op te richten. Iconische en statige herenhuizen trekken namelijk aan de lopende band aan je voorbij. En dat wil je niet missen!

3. Pak de Hop-on Hop-off Boat

De boot is niet alleen de mooiste wijze om jezelf door de stad te verplaatsen, het is ook een heel handige manier om niet tussen de andere toeristen door te hoeven slalommen over de drukke grachten. Kies voor de Hop on Hop off Boat als vervoersmiddel en stap uit bij alle belangrijke bezienswaardigheden en musea in de stad. Zo stopt de boot midden voor de deur van het Rijksmuseum en zet deze je af vlak bij onder meer het Anne Frankhuis, de Albert Cuypmarkt en het Rembrandtplein. Stap zo vaak in en uit als je wilt! Een rondje zonder uitstappen duurt zo'n twee uur en is al een belevenis op zich. Bestel een ticket voor 24 of 48 uur, afhankelijk van de tijd die je hebt.

4. Verken de haven met Amsterdam Boat Cruises

Stap bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord aan boord van één van de schepen van Amsterdam Boat Cruises en laat je rondvaren door de Haven van Amsterdam. Bekijk pakhuizen, fabrieken en terminals, terwijl je geniet van een heerlijke Amsterdamse brunch, een high beer of een high wine. Hap een verfrissend Amsterdams biertje, eet een bitterballetje met Amsterdamse mosterd en proef verschillende kazen. Vijf generaties Amsterdammers vertellen je ondertussen, via een audioguide, alles over de ontwikkeling van het levendige havengebied en haar historie. Ook meteen de Zaanse Schans meepakken? Kies dan voor de boottocht die je hier in twee uur naartoe brengt. Onderweg kom je door pittoreske dorpjes en spot je de wereldberoemde molens. Hollandser wordt het niet. Liever vanuit Zaandam naar Amsterdam of een retourtje? Het kan allemaal!

5. Gondelvaren door de grachten

Voor een romantische rondvaart in een gondel hoef je niet helemaal naar Venetië. Ook in hartje Amsterdam kun je je laten voortduwen door een echte gondelier. Kruip lekker dicht tegen elkaar aan en bekijk vanaf de grachten al het moois dat Amsterdam te bieden heeft. Luister naar het klotsende water tegen de zijkant van de boot en geniet van het momentje met je lief of van wat quality time het hele gezin. In een gondel passen vijf tot zes mensen. De reguliere opstapplek is aan de Herengracht, maar in overleg kan instappen ook op een andere locatie. Voor nâg meer sfeer, kies je voor een gezellige avondrondvaart. Wijntje en een hapje erbij? Vraag het en het wordt voor je geregeld.

6. Blue Boat: informatief en kindvriendelijk

Het Amsterdam van vroeger en nu glijdt aan je voorbij tijdens de 75 minuten durende City Canal Cruise van Blue Boat Company. Kijk omhoog en spot alle details van de grachtenpanden en de voormalige pakhuizen van de VOC. En verken ook het nieuwe, trendy Amsterdam en vergaap je aan het Muziekgebouw aan het IJ of het EYE filmmuseum. Onderweg geeft de audiotour - in 19 talen! - meer informatie over wat er onderweg te zien is. Bij ieder kinderkaartje voor de rondvaart overdag (5 tot en met 11 jaar) heeft Blue Boat een spannend, interactief avontuur. Deze Kidscruise bestaat uit een audioverhaal, bijbehorend opdrachtenboekje en een verrekijker. De muis-piraat Sjonnie neemt de kinderen in het verhaal mee op een fantastisch avontuur door de grachten. En stiekem leren de kinderen ook nog wat over de stad. Ouders kunnen op dezelfde boot fijn naar hun eigen audioverhaal luisteren of in alle rust genieten van het uitzicht.

Beleef Amsterdam op z'n mooist tijdens de City Canal Cruise. Tot € 1,- korting per persoon.

7. Leuk met een groep: Friendship Amsterdam

Met een clubje vrienden of familieleden lekker varen langs de mooiste plekjes van de stad? Een rondvaart van Friendship Amsterdam is bij uitstek geschikt voor groepen. Kies zelf met welke boot je te water gaat. Ga bijvoorbeeld voor een boot met loungehoek of voor een sloep met zonwering. De trossen gaan los bij de vaste vertekplaats op de Oudezijds Voorburgwal, pal achter Hotel Krasnapolsky op de Dam. Terwijl je rustig om je heen kijkt, vertelt de schipper je alles over alle hotspots op de route. En ondertussen voorziet de hostess aan boord je met alle liefde van een fris drankje. En ook heel fijn: alle boten van Friendship Amsterdam zijn elektrisch, dus je helpt direct een beetje mee om de stad een schoon te houden.

8. Stromma: vaar langs alle hoogtepunten

Stap vanuit de trein direct op de boot. Midden voor de hoofdingang van het Centraal Station vind je namelijk één van de twee opstapplaatsen voor de rondvaarten van Stromma. Ga rustig achterover zitten en tik in korte tijd alle belangrijkste highlights van de stad af. Onderweg bezichtig je vanuit je stoel onder andere Het Anne Frankhuis, de Westerkerk en natuurlijk de honderden indrukwekkende herenhuizen uit de Gouden Eeuw. Wanneer je na een uur weer aan wal stapt, zit je hoofd vol informatie. Een goede basis voor de rest van je stedentrip. Eerst even rondwandelen? Stap dan op op het Damrak. Vanwege werkzaamheden rondom de grachten is geen vaste route mogelijk, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Elk rondje is anders!

Zie Amsterdam op z'n mooist! Bestel je tickets voor een rondvaart van Stromma eenvoudig via DagjeWeg.NL Tickets.

9. Te water in de amfibiebus van Splashtours

Waarom kiezen voor een bustour of een rondvaart als het ook gewoon allebei tegelijkertijd kan? Met Splashtours Amsterdam verken je de stad aan wal én vanaf het water in een knalgele amfibiebus: een bus die ook kan varen. Stap in op de Bercylaan 1 in Amsterdam-Noord en voor je het weet, plons je rechtstreeks het IJ in. Het voelt misschien een beetje gek om voorover het water in te kukelen, maar het is ook heel leuk. Een ritje in de amfibiebus is al een belevenis op zich, maar je ontdekt ook direct de hotspots van de stad. Een gids vertelt je ondertussen namelijk de leukste weetjes over het heden en het verleden van Amsterdam.

Ook leuk tijdens een dagje Amsterdam

Foto 2. Foto: Vaar door de Haven van Amsterdam en helemaal tot aan de Zaanse Schans met Amsterdam Boat Cruises. Foto: Amports
Foto 3. Tijdens een rondvaart kijk je je ogen uit met het hele gezin. Foto: Stromma
Foto 4. Stap in een sloep met je vrienden en vaar door onze romantische hoofdstad. Foto: Friendship Amsterdam
Foto 5. Kinderen vermaken zich uitstekend aan boord bij Blue Boat Company. Foto: Blue Boat Company

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 16:32:05 · Gepubliceerd: 20 juni 2021 - 2683