1

Spektakel op het water tijdens de Bosch Parade

Geïnspireerd door het werk van Jeroen Bosch

Bosch Parade Nieuws door
Foto 1. Kunst en theater tijdens de Bosch Parade, geïnspireerd door Jeroen Bosch. Foto: Bosch Parade © Ben Nienhuis

archief oud artikel 11 juni 2022 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant De Bosch Parade is terug! Op 16, 17, 18 en 19 juni 2022 trekt een stoet van taferelen uit de schilderijen van Jeroen Bosch over het water door Den Bosch, waar hij ooit woonde en schilderde. Het zorgt voor een drijvende optocht vol surrealistische kunst en theater. Wedden dat je spontaan gaat klappen als weer iets bijzonders langskomt?

Theatrale kunst op het water

Bosch Parade is net zo uniek als de wereldberoemde kunst van Jeroen Bosch. De bizarre wezens uit zijn werk komen tot leven op het water via bijzondere drijvende kunstwerken en theater. Een rimpeling in het water waar opeens een mysterieus visioen uit opduikt. Drie Bosch karakters die samen proberen een vaartuig te bestuderen en daar een hele show van maken. Twee vrouwelijke wezens op de top van een spiegelende rots die met een vreemde dans zwemmers uit het water lokken. En wauw, hoe blijven al die kunstwerken drijven?

Foto 2. De dansende wezens van het Naiad Skypunch Collective lokken mensen uit het water. Foto: Kinetic Film Bosch Parade 2022

Laat je verleiden!

Het thema voor de parade van 2022 is Verleiding. Met als grote inspiratiebron het drieluik van Bosch over De Verzoeking van de Heilige Antonius. Daar zijn heel wat vormen van verleiding op te zien en dat is niet anders tijdens de varende parade. Van een gigantisch doorzichtig monster tot in het blauw geklede figuren die iedereen proberen te verleiden: er komt steeds weer iets bijzonders om de hoek van de rivier.

Foto 3. Burning Demons is theater door het Sociaal Theater van Maatschappelijke Opvang Den Bosch. Foto: Bosch Parade © Willeke Machiels

Nieuw: Tuin der Lusten

Ook op het vaste land word je verleid: in de Tuin der Lusten. Een nieuw onderdeel van Bosch Parade, waar het vagevuur brandt en nog meer op Bosch geïnspireerde kunst te zien is. Maar waar je ook bijzonder gerechten kunt eten bij pop-up restaurant Cucina dell' Inferno, van een drankje kunt genieten op het terras aan de waterkant en met je vrienden de stomende hottubs in kunt. Vergeet je slippers niet! Deze plek is ook leuk voor kinderen, want zij kunnen hier spelen en knutselen.

Foto 4. Klimmen in de Tuin der Lusten. Foto: Bosch Parade

Terras of zelf een plekje zoeken?

De Parade drijft dwars door het historische Den Bosch over de Dommel, van het Willemsplein tot aan de Citadel waar de Tuin der Lusten is. Neem een stoel of kussen mee en verover een plekje aan de waterkant voor een uurtje volop genieten en je vooral heel erg verbazen. Gewoon gratis!

Maar het is ook altijd druk tijdens de parade. Liever zeker weten dat je een plaats met mooi uitzicht hebt én een goeie stoel? Bestel dan tickets voor één van de vier terrassen. Met deze tickets kun je meteen ook de Tuin der Lusten in én je steunt er de Bosch Parade mee. Zodat er volgend jaar weer fraaie kunstwerken over de Dommel kunnen drijven.

Foto 5. Op de waterkant genieten van de Bosch Parade. Foto: Bosch Parade © Ben Nienhuis

Praktische info

  • De Bosch Parade vertrekt op 16, 17 en 18 juni om 20:00 uur van het Willemsplein en op zondag 19 juni vanaf 15:00 uur;
  • De parade over de Dommel duurt ongeveer een uur, afhankelijk van wind en stroming; de eerste vaartuigen komen rond 20:30 uur langs het Bolwerk;
  • Eindpunt is de Citadel, waar ook de Tuin der Lusten is;
  • De toegang is gratis. Neem een stoel of kleed mee en vind een plekje op de vestingmuren. Voor een plekje op de speciale terrassen moet je wel betalen.
  • Maak er een dagje van en bestel combitickets waarmee je niet alleen een plekje op een terras hebt en de Tuin der Lusten in kunt, maar ook toegang hebt tot het Design Museum en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch;
  • Er is nog veel meer te zien in Den Bosch: bekijk deze 15 toppers!
Foto 6. Kunst en theater tijdens de Bosch Parade, geïnspireerd door Jeroen Bosch. Foto: Bosch Parade © Ben Nienhuis

Laatst gewijzigd: 2023-06-22 16:08:18 · Gepubliceerd: 11 juni 2022 - 1115