Ken je de 10 leuke musea van Schagen al?

Van boerderijen tot een gratis automuseum: ontdek ze allemaal

Bezoek de musea van Schagen en omgeving Redactioneel door
Foto 1. Ontdek het ontstaan van de polder van Zijpe in Noord-Holland. Foto: Zijper Museum

12 juli 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Schagen, Noord-Holland Klein maar fijn. Dat geldt zeker voor de 10 leuke musea in de gemeente Schagen. Elk museum vertelt weer een ander deel van de geschiedenis van de kop van Noord-Holland. Van het leven in piepkleine boerderijtjes en het ontstaan van de polder van Zijpe tot de Tweede Wereldoorlog. En allemaal te bezoeken voor een zacht prijsje. Automuseum Schagen is zelfs helemaal gratis. Bekijk wel eerst de openingstijden, want ze zijn vaak maar een paar dagen per week open en meestal in de winter potdicht.

Zo leefden de herenboeren in 1900

Schagen - Hoe leefden de Westfriese boeren in 1900? In het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg is het verleden bewaard gebleven en stap je door de deur terug in het verleden. De kamers in de monumentale stadsboerderij zijn ingericht in oude stijl, met authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen. Op de bovenverdieping is elk jaar een wisselende tentoonstelling te zien. Dit museum is eigenlijk een dubbelmuseum, want in een gebouw achter de boerderij staan prachtige historische rijtuigen! Van speelwagens en koetsen tot sjezen en tilburry's.

Foto 2. Stap binnen in de monumentale stadsboerderij en bewonder historische rijtuigen. Foto: Museum Vreeburg

Alles over de Slag van de Somme 1914-1918

Schagen - In een oude kasteeltoren die lange tijd diende als de gevangenis van Schagen huist nu Museum Slag van de Somme 1914-1918. Dit is een uniek museum, het enige museum in Nederland dat zich puur richt op de Eerste Wereldoorlog. Bewonder uniformen, wapens en munitie uit de oorlog en vang een glimp op van het dagelijks leven van begin 1900. Servies, boeken, grammofoons, zangbundels, maquettes: Museum Slag van de Somme schetst met zijn uiteenlopende collectie een uniek beeld van het leven van 1914 tot 1918.

Foto 3. Bewonder de bijzondere collectie uit de Eerste Wereldoorlog. Foto: Museum Slag van de Somme 1914-1918 © Cre8 Fotografie.

De Tweede Wereldoorlog in en om Schagen

Schagen - In de buurtoren van het voormalige kasteel in Schagen vind je een museum over de Tweede Wereldoorlog: Regionaal Museum 1940-1945. Wat betekende deze oorlog voor de kop van Noord-Holland en vooral het gebied rondom Schagen? Je ziet het hier. Naast de vele authentieke spullen uit de Tweede Wereldoorlog en soldatenuitrustingen kom je ook van alles uit het dagelijkse leven tegen. Zoals een keuken uit het eind van de Tweede Wereldoorlog, waar de eieren nog in het eierkastje staan en de ouderwetse radio tussen de pannen.

Foto 4. Ontdek het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Schagen. Foto: Regionaal museum 1940-1945 © Cre8 Fotografie

Bewonder de fraaiste oldtimers

Schagen - Automuseum Schagen is een walhalla voor de liefhebbers van oldtimers en iconische automerken. Tussen oude Dafjes, Chevrolets, Cadillacs en een bijzondere Rolls-Royce is veel bijzonders te zien. Zoals een mini-auto waar de voorkant helemaal van openklapt en de deur blijkt te zijn. Een historische truck waarmee de bakker zijn brood rondbracht. De prachtige brommers en motors die je overal verspreid tegenkomt. En: komen kijken kost niets, want de toegang is gratis!

Foto 5. Een van de parels in Automuseum Schagen: een historische bakkerstruck. Foto: Automuseum Schagen © cre8fotografie

Dus zó maakten ze vroeger polders

Schagerbrug - Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar ooit had de zee vrij spel in Schagerbrug en polder De Zijpe. Dit was ooit een streek waar armoedige vissers voor hun bestaan vochten. In het Zijper Museum zie je aan de hand van boeiende animaties, kaarten en archeologische vondsten hoe dit stukje land is gemaakt. Van de eerste dijken die voortdurend braken tot de geslaagde poging van kunstenaar en waterbouwkundig ingenieur Jan van Scorel. Niet voor niets werd hij de Da Vinci van het Noorden genoemd!

Foto 6. Ontmoet de Da Vinci van het Noorden. Foto: Zijper Museum

Bezoek Tante Jaantje in 1930

Callantsoog - Museumboerderij Tante Jaantje is de enige boerderij in zijn soort: een duinstolp uit 1930, nog helemaal in authentieke staat. De stolp en het erf laten bezoekers zien hoe hier vroeger geleefd - en vooral keihard gewerkt - werd. Hier zie je hoe het dagelijks leven van de inwoners er vroeger aan de kustlijn uitzag. Niet alleen het leven van alledag krijgt aandacht in het museum. Ook de geschiedenis van het KNRM reddingsstation in Callantsoog staat in de schijnwerpers.

Foto 7. Tante Jaantje in haar Stolpboerderij. Foto: Museumboerderij Tante Jaantje

Zo hé, komt dát uit de zee?

Callantsoog - Huh, lag dat zomaar op het strand? Bewonder de gekste vondsten en de mooiste schatten uit de zee in het sfeervolle Juttersmuseum Callantsoog, bij elkaar verzameld door de strandjutters van de afgelopen twintig jaar. Een bonte collectie, waar je soms om moet lachen en soms van griezelt. Behalve de meest merkwaardige pareltjes uit de zee vind je hier ook kunstwerken die gemaakt zijn van strandvondsten. Want daarmee kun je een hoop creatiefs maken!

Foto 8. Ontdek wat er allemaal te vinden is op het strand. Foto: Juttersmuseum Callantsoog

Stap op het Tijdkompas van Eenigenburg

Eenigenburg - Slechts enkele straatjes met oude boerderijen en een schattige kerk op een terp. Meer is Eenigenburg niet, maar wat is er veel over te vertellen! Dat doet Museum Eenigenburg, te vinden in een van de boerderijtjes van dit pittoreske dorpje. Stap op het Tijdkompas, reis naar het verleden en zie hoe de boeren hier vroeger leefden. Ontmoet de familie Eenigenburg en maak met ze de barre tocht naar Amerika. En bewonder het daglonershuisje. Klein, maar met alles wat je nodig hebt om erin te leven.

Foto 9. Stap op het Tijdkompas. Foto: Museum Eenigenburg © cre8fotografie

Zo werkten ze vroeger op het land

Tuitjenhorn - Museum Historisch Harenkarspel vertelt het verhaal van het dagelijkse leven rondom Schagen. De dagen bestonden hier voornamelijk uit keihard werken op het land. Bewonder in het museum talloze landbouwwerktuigen uit de vorige eeuw, die echt op het land zijn gebruikt. Ontdek welke werktuigen vroeger onmisbaar waren en welke oude ambachten dagelijks uitgeoefend werden. Het museum heeft ook geregeld leuke wisseltentoonstellingen.

Foto 10. Allemaal spullen van vroeger. Foto: Museum Historisch Harenkarspel © Cre8 Fotografie.

Wonen in een molen

Waarland - De oudste poldermolen van Nederland is de houten Waarlandsmolen die in 1530 werd gebouwd. En je kunt deze van binnen bekijken! Achter de deur kom je eerst terecht in het piepkleine huisje van de molenaar met bedstee en een grote theepot op het kleine kacheltje. Hier leefden ooit hele gezinnen. Maar er is nog meer te zien. Volg de gids naar de molenzolder en de kruizolder met kruirad, molenas, blokvang en bovenwiel. En bekijk de exposities in het Molenhuijs naast de molen.

Foto 11. Bezoek de oudste poldermolen van Nederland. Foto: Waarlandsmolen © Cre8 Fotografie.

Ook leuk in Noord-Holland

Foto 12. Ontdek het ontstaan van de polder van Zijpe. Foto: Zijper Museum

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:05:42 · Gepubliceerd: 12 juli 2022 - 1929