Ontdek muzikaal talent tijdens het Grachtenfestival

Grachtenfestival 2022 |  
Nieuws door
Foto 1. Zowel binnen als buiten klinkt volop muziek. Foto: Grachtenfestival © Rob van Dam

Geniet tien dagen lang van de mooiste klassieke muziek en jazz!

8 augustus 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ook dit jaar is Amsterdam weer tien dagen lang het toneel voor het Grachtenfestival. Een extra feestelijke editie dit keer, want het festival viert haar vijfentwintigjarig jubileum. Ga naar de hoofdstad en geniet volop van concerten, voorstellingen en meer.

Podium voor jong talent

De straten van de hoofdstad lopen van 12 tot en met 21 augustus weer over van het muzikale talent. Honderden jonge musici tot en met 35 jaar oud, krijgen tijdens het Grachtenfestival volop de kans om zichzelf te presenteren aan het grote publiek. Het festival biedt artiesten zo een unieke kans om zich ontwikkelen. Het zou bepaald niet voor het eerst zijn dat de toppers van de toekomst hier hun belangrijkste doorbraak beleven. De nieuwe generatie topmusici beluister je hier voor het eerst. En daar wil je als muziekliefhebber natuurlijk bij zijn! Bovendien is er gekozen voor een gevarieerde programmering, om zo ook een goede afspiegeling te zijn van de diversiteit binnen de stad Amsterdam.

Foto 2. Bezoek optredens op unieke locaties. Foto: Grachtenfestival © Melle Meivogel

250 optredens in 10 dagen

Tijdens het Grachtenconcert geniet je van meer dan 250 concerten, theatervoorstellingen en andere programmaonderdelen. Houd je van jazz en/of klassieke muziek? Dan zit er ongetwijfeld iets voor je tussen. Neem plaats in een van de beroemde Amsterdamse concertzalen, zoals het Concertgebouw en poptempel Paradiso, of ga eens voor een concert in de frisse buitenlucht bij een van de vele outdoor podia. Het kan allemaal! Hoewel de naam van het festival misschien anders doet vermoeden, beperkt het Grachtenfestival zich niet tot de grachtengordel. Ook op locaties als het Bijlmerplein of rond het Buikslotermeer klinkt volop muziek. En wat helemaal fijn is... De meeste concerten in de open lucht zijn helemaal gratis. Zo is het evenement écht voor iedereen toegankelijk.

Foto 3. Ontdek talentvolle ensembles. Foto: Grachtenfestival © Rob van Dam

Openingsprogramma op vrijdag

Artist in Residence van het Grachtenfestival 2022 is cellist Alexander Warenberg, winnaar van de Grachtenfestivalprijs van vorig jaar. Je ziet hem direct aan het werk op vrijdag 12 augustus tijdens het openingsconcert aan de Sloterplas Boulevard, samen met zijn zus Maria Warenberg en neef Nikola Meeuwsen. Geniet, voorafgaand aan het concert van Warenberg, bovendien van een gezamenlijk optreden van de genomineerden voor de prijs van dit jaar. Het hoofprogramma start om 18:00 uur, maar er is al muziek vanaf 16:30, met onder andere drumband KalentuRa en een piano-optreden van Feico Deutekom. De feestelijkheden gaan door tot 21:45 uur met een bijzondere mix van (wereld)stijlen. Wat dacht je bijvoorbeeld van muziek uit het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en van de Balkan, soul-funk, hip-hop en dance?

  • Het openingsprogramma is gratis te bezoeken.

Foto 4. Naast klassieke muziek, hoor je ook veel jazz. Foto: Grachtenfestival © Melle Meivogel

En het Prinsengrachtconcert dan?

Hoewel het beroemde Prinsengrachtconcert officieel geen onderdeel is van het Grachtenfestival, vindt het wel plaats in het afsluitende weekend van deze muziek tiendaagse (20 augustus, 20:00 uur). Dit jaar betreedt de Duits-Franse cellist Nicolas Altstaed het podium op het water van de Prinsengacht, ter hoogte van Hotel Pullitzer. De dobberende bootjes en de massaal toegestroomde bezoekers maken het tot een sfeervol hoogtepunt. Het concert is gratis toegankelijk. Zing aan het eind uiteraard ook weer mee met de traditionele afsluiter van de avond: Aan de Amsterdamse grachten. Leuk voor kinderen (en volwassenen): om 15:00 uur is er eerst een Kinderprinsengrachtconcert. Eline van Dijk (11), Vincent Opheikens (13) en Warre Dendievel (14) treden op, samen met Trijntje Oosterhuis, Klaasje Meijer (bekend van K3) en Jeangu Macrooy.

  • Tip: Wil je iets drinken bij het Prinsengrachtconcert? Neem dan je eigen consumpties mee. Er is namelijk geen catering beschikbaar.

Ook leuk

Foto 5. Geniet van optredens van honderden musici. Foto: Grachtenfestival © Melle Meivogel

Laatst gewijzigd: 2022-08-08 13:52:53 · Gepubliceerd: 2022-08-08 11:38:21 - 852