5 filmfestivals om te bezoeken in september

Kies je voor underground, kort of een buitenbios?

Bioscopen Nieuws door
Foto 1. De nieuwste Nederlandse films zie als eerste in Utrecht. Foto: Nederlands Film Festival © Ramon Mangold

archief oud artikel 28 augustus 2023 Cultuur Landelijk Een filmpje pakken is misschien wel dé manier om even te ontspannen. Lekker naar het witte doek staren, verdwalend in de wereld die erachter schuilgaat. In de Nederlandse bioscopen heb je natuurlijk genoeg keuze, maar je kunt je ook laten verrassen op een van deze filmfestivals in september.

Nederlands Film Festival

Utrecht, Utrecht Utrecht is tijdens het Nederlands Film Festival weer het bruisende centrum van de Nederlandse film. Van 22 tot en met 29 september trekken de beste filmmakers van ons land massaal naar de Domstad om hun nieuwste werk te tonen aan het grote publiek. Premières, Q&A's, events en natuurlijk de uitreiking van de Gouden Kalveren, het komt allemaal voorbij. Een filmpje pak je in de Stadsschouwburg, Kinepolis Jaarbeurs, Slachtstraat Filmtheater of het Louis Hartlooper Complex, terwijl je bij Storyspace, in de Bibliotheek aan de Neude, de genomineerden voor het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie 2023 bewondert. En ben je dan toch in Utrecht? Ga dan ook naar het Centraal Museum om de expositie De Elementen van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenaar Manon Uphoff te bekijken.

Foto 2. De Stadsschouwburg in Utrecht is een van de hoofdlocaties van het Nederlands Film Festival. Foto: Nederlands Film Festival © Ramon Mangold

Go Short Arnhem

Arnhem, Gelderland Van 8 tot en met 11 september bekijk je tijdens Go Short Arnhem heel veel boeiende korte films. Vier dagen lang zie je in Focus Filmtheater de beste Oscar winnende shorts en films van lokaal talent. Maar behalve een uitgebreid programma in het filmhuis zelf, kun je op 8 september ook (gratis) meelopen met de filmwandeling Off The Walls Arnhem. Muren en objecten in de stad veranderen dan in filmschermen. Meld je wel even van tevoren aan, dit kan via de website. Ook voor de kleinste filmfanaatjes is er van een eigen filmprogramma op zondag 10 september: de Family Shorts.

Foto 3. Loop mee met de speciale filmwandeling 'Off The Walls Arnhem'. Foto: Go Short © Elske Nissen

Film by the Sea

Vlissingen, Zeeland Ook aan de Zeeuwse kust bekijk je van 8 tot en met 17 september een bijzondere selectie aan films. Het grootste gedeelte van de meer dan honderd filmvertoningen van de 25e editie van Film by the Sea bestaat traditiegetrouw uit boekverfilmingen. Daarnaast is er speciale aandacht voor de Franse films in de competitie Vive le cinéma! en voor films van Zeeuwse makers. De feestelijke aftrap vindt plaats op vrijdag 8 september met een openingsgala en de film Perfect Days van Wim Wenders. Een hartverwarmende ode aan de kleine alledaagse dingen die het leven de moeite waard maken. Andere hoogtepunten uit het randprogramma zijn de Everyone's Night op 13 september voor de liefhebbers van een romcom met een sterk verhaal en het Filmfeest op zaterdag 9 september in CineCity. En natuurlijk de gratis vertoningen van Fabuleux Destin de Amélie Poulain en Mamma Mia! Sing Along! in de Buitenbios op de Oude Markt. De hoofdlocatie van het festival is CineCity Vlissingen, maar je kunt ook terecht bij een van de zogenaamde satelietlocaties verspreid door de provincie Zeeland.

Foto 4. Ontdek nieuwe films tijdens Film by the Sea in Vlissingen. Foto: Triple Entertainment

West Beach Film Festival

Amsterdam, Noord-Holland Aan de Sloterplas in Amsterdam kijk je ook in 2023 weer in de frisse buitenlucht naar de mooiste films tijdens het West Beach Film Festival. Tussen de bomen, met het water op de achtergrond, wordt van 20 tot en met 24 september een sfeervolle outdoor bioscoop opgetuigd. Maar behalve de filmvertoningen is er een ook een tof randprogramma voor alle leeftijden. Kinderen doen mee met workshops, er is muziek, een pubquiz, er zijn hangmatten om in te chillen en je scoort wat te happen en te sappen bij de foodtrucks. Een echt festival dus! Helemaal mooi: het festival is gratis toegankelijk.

Foto 5. Filmkijken aan de Sloterplas. Foto: West Beach Film Festival © Marlise Steeman Fotografie

BUT Film Festival

Breda, Noord-Brabant We beginnen het lijstje lekker underground met de zeventiende editie van het BUT Film Festival. Dit festival toont je geen gelikte Hollywood-verhalen, dure special effects en topacteurs, maar B-films, Underground en Trash-films (BUT). Het is een festival voor mensen die wel houden van een creatieve uitspatting. Niet zelden zijn de producties provocerend, absurdistisch en op z'n tijd ook behoorlijk gewelddadig en bloederig. Het thema voor 2023 is Now we're cooking, waarbij alles draait om absurditeit in voedsel, zowel bereiding als in consumptie. Behalve de screenings kun je ook terecht voor bijeenkomsten met filmmakers en castleden, livemuziek en poëzie. Wil je een keer iets anders en heb je een sterke maag? Dan moet je van 31 augustus tot en met 4 september in Breda zijn.

Foto 6. Bekijk creatieve films op BUT Festival in Breda. Foto: BUT Film Festival © Martijn Stadhouders

Ook interessant

Foto 7. Bekijk creatieve films op BUT Festival in Breda. Foto: BUT Film Festival © Martijn Stadhouders

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:31:14 · Gepubliceerd: 28 augustus 2023 - 1042