1

Spectaculaire herdenking: luchtlandingen op de Ginkelse Heide

Dit is het programma van de Airborne-herdenking 2022 in Ede

Airborne Luchtlandingen en Herdenking Ede 2022 Nieuws door
Foto 1. Het landmark Vensters op het Verleden is dichtbij de locatie van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Foto: Maarten Weij

archief oud artikel 12 september 2022 Cultuur Ede, Gelderland Een groot deel van Gelderland herdenkt in september de beroemde Operatie Market Garden. Op de Ginkelse Heide in Ede landen op 17 september, net als in 1944, parachutisten in een zogenaamde ‘mass drop' tijdens de Airborne Luchtlandingen en herdenking. Een indrukwekkend schouwspel!

Parachutisten uit historisch vliegtuig

Met een riskante luchtlanding hoopten de geallieerde legers in september 1944 snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 1900 parachutisten landden in vijandelijk gebied, op de Ginkelse Heide bij Ede. Op 17 september worden deze luchtlandingen van de Airborne-divisie herdacht. Opnieuw komen er parachutisten in grote getale uit de lucht vallen. Bijzonder: een aantal parachutisten springen uit een historisch vliegtuig - een Dakota - dat is ingezet bij D-Day en Market Garden. De kogelgaten zitten er nog in! Tijdens een kranslegging bij het Airborne Monument, om 11:30 uur, wordt samen met veteranen en andere genodigden stilgestaan bij de mannen die sneuvelden op de heide.

Foto 2. Bij het Airborne Monument, om 11:30 uur, wordt stil gestaan bij de mannen die sneuvelden op de heide. Foto: Maarten Weij

Programma Airborne Ede

Wil je geen 'drop' missen? Zorg ervoor dat je om 10:00 uur op de Ginkelse Heide bent, want dan staat de eerste paradrop op het programma. Om 10:30 uur is de Mass drop van de 11 Luchtmobiele Brigade. Naast de spectaculaire luchtlandingen van de vele parachutisten zijn er allerlei workshops, shows, muziekoptredens en kinderactiviteiten. Het event is helemaal gratis. Als je er toch bent, bewonder dan ook zeker het landmark Vensters op het Verleden op de Ginkelse Heide, ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen op de hei in september 1944.

Hoe kom ik bij de Airborne herdenking?

Hoe kom je bij de Airborne herdenking? Het liefst op de fiets! De N224 langs de Ginkelse Heide is namelijk van 's ochtends 6:00 uur tot 's avonds 18:00 uur afgesloten voor auto's, maar met de fiets kun je er wel komen. En er zijn grote parkeerplaatsen voor fietsen. Wie met het openbaar vervoer reist kan vanaf station Ede-Wageningen op een pendelbus stappen naar de heide. Of neem een fiets mee achter op de auto en parkeer de auto op een park & bike parkeerplaats, op 5 of 7 kilometer vanaf de locatie van de herdenking.

Foto 3. Ook naar de Airborne in Ede? Kom op de fiets, er is ruimte genoeg om die te stallen. Foto: Maarten Weij

Kijk online live mee

Wie niet naar Ede kan of wil komen kan online meekijken via de livestream van Omroep Gelderland:

Meer over Airborne en Operatie Market Garden

  • Ga terug naar 1944 in het Airborne Museum en beleef de Slag om Arnhem alsof je er zelf bij bent in de unieke Airborne Experience.
  • Ook in Arnhem wordt de Operatie Market Garden herdacht, met onder meer de experience Bridge to Liberation.
Foto 4. Zie de parachutisten in grote getale landen op de Ginkelse Heide. Foto: Maarten Weij

Laatst gewijzigd: 2022-09-12 16:56:07 · Gepubliceerd: 12 september 2022 - 2632